Witam,
Mam podobny problem jak opisany w
http://forum.hyundaifanklub.pl/viewtopic.php?t=906, ale po kolei.
Accent II 2000r z założonym gazem BRC Sequent 24. Od jakiegoś czasu obserwuje problem z odpalaniem go na zimnym silniku. Na początku załapywał za drugim, trzecim razem, ale ostatnio pogorszyło mu sie na tyle, że postanowiłem zasięgnąć rady fachowców. Dodatkowo czasem po odpaleniu samochód całkowicie był pozbawiony mocy. Puszczenie sprzęgła powodowało spadek obrotów praktycznie do zera (pomagało ruszenie na wysokich obrotach), czasem naciśnięcie pedału gazu na luzie powodowało też spadek obrotów. Opisywane problemy wystepowały tylko na zimnym silniku. 15 minut jazdy eliminowało juz te problemy.
Ponieważ jeden mechanik nie dał rady stwierdziłem że spróbuję w ASO. W ASO zabuliłem za diagnostykę, czyszczenie układu wtryskowego, kontrolę ciśnienia paliwa. Doradzili wymianę filtrów paliwa i powietrza (co tez zrobiłem) i przepływomierza (do czego się przymierzam bo w ASO zażyczyli sobie 600PLN za zamiennik i 1200PLN za oryginał). Ich wydajne zabiegi poza uszupleniem zasobów mojego portfela nic nie zmieniły w sposobie odpalania mojego strucla (dalej muszę go chechłać zanim zapali). Po przekręceniu kluczyka słychać pompkę, ale ponieważ w cytowanym powyżej wątku nie stanowiło to żadnej diagnostyki, mam pytanie.
Czy wymiana przepływomierza pomoże czy do ASO w którym byłem lepiej już nie jeździć?