Autor Wątek: Trudności z uruchomieniem na zimnym silniku - Accent '00  (Przeczytany 20340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ziolek

• Gość
Trudności z uruchomieniem na zimnym silniku - Accent '00
« dnia: 30 Sierpień 2009, 20:42:39 »
Witam,
Mam podobny problem jak opisany w http://forum.hyundaifanklub.pl/viewtopic.php?t=906, ale po kolei.
Accent II 2000r z założonym gazem BRC Sequent 24. Od jakiegoś czasu obserwuje problem z odpalaniem go na zimnym silniku. Na początku załapywał za drugim, trzecim razem, ale ostatnio pogorszyło mu sie na tyle, że postanowiłem zasięgnąć rady fachowców. Dodatkowo czasem po odpaleniu samochód całkowicie był pozbawiony mocy. Puszczenie sprzęgła powodowało spadek obrotów praktycznie do zera (pomagało ruszenie na wysokich obrotach), czasem naciśnięcie pedału gazu na luzie powodowało też spadek obrotów. Opisywane problemy wystepowały tylko na zimnym silniku. 15 minut jazdy eliminowało juz te problemy.
Ponieważ jeden mechanik nie dał rady stwierdziłem że spróbuję w ASO. W ASO zabuliłem za diagnostykę, czyszczenie układu wtryskowego, kontrolę ciśnienia paliwa. Doradzili wymianę filtrów paliwa i powietrza (co tez zrobiłem) i przepływomierza (do czego się przymierzam bo w ASO zażyczyli sobie 600PLN za zamiennik i 1200PLN za oryginał). Ich wydajne zabiegi poza uszupleniem zasobów mojego portfela nic nie zmieniły w sposobie odpalania mojego strucla (dalej muszę go chechłać zanim zapali). Po przekręceniu kluczyka słychać pompkę, ale ponieważ w cytowanym powyżej wątku nie stanowiło to żadnej diagnostyki, mam pytanie.
Czy wymiana przepływomierza pomoże czy do ASO w którym byłem lepiej już nie jeździć?

kml

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpień 2009, 17:03:56 »
ziolek, nie wiem czy pomoże ale na allegro oryginalne przeplywki były po ok 380 PLN kefico z tym samym numerem seryjnym.. A takie banalne rzeczy jak swiece i przewody są ok?

ziolek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Wrzesień 2009, 09:25:06 »
Świece i przewody były wymienione i nie przyniosło to poprawy :(

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Wrzesień 2009, 23:27:56 »
A może to wtryskiwacze od gazu. Można wyjeździć do końca gaz, zakręcić butle. i poczekać do rana. odpalic na benzynie i zobaczyc efekt. Taki pomysł poddał mi mój mechanik poniewaz tez mam taki problem od paru dni. Jak myslicie???warto sprawdzac ten sposób.

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Wrzesień 2009, 06:59:14 »
Cytat: "chris.fm"
ak myslicie???warto sprawdzac ten sposób.

Jasne, że tak :) Przeca to nic nie kosztuje nie :D

stylek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Wrzesień 2009, 15:21:24 »
A może to wtryskiwacze od gazu. Można wyjeździć do końca gaz, zakręcić butle. i poczekać do rana. odpalic na benzynie i zobaczyc efekt.
O LOL :mrgreen: a nie prościej przełączyć na benzynę bez wyjeżdżania gazu do końca...?

Cien

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Wrzesień 2009, 23:48:17 »
Butle przecież też możesz zakręcić, przecież bez wyjeżdżania gazu do końca :-/

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Wrzesień 2009, 10:59:32 »
zostawiłem auto na noc na przełączeniu na benzyne, odpalił z 1 razem. U mnie to prawdopodobnie wtryskiwacze od gazu..hmmm teraz musze zobaczyć jaki to koszt

Cien

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Wrzesień 2009, 11:06:47 »
zostawiłem auto na noc na przełączeniu na benzyne, odpalił z 1 razem. U mnie to prawdopodobnie wtryskiwacze od gazu..hmmm teraz musze zobaczyć jaki to koszt

To co odpalałeś od razu z gazu ??
Jeśli tak, to być może jest także do wymiany membrama w parowniku, szczególnie jak tak robiłeś w zimę ;)

stylek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Wrzesień 2009, 13:10:09 »
Zawsze uruchamia się auto na benzynie !!! bo niedługo będziesz i zmieniał wtryskiwacze od benzyny !!

ziolek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Wrzesień 2009, 19:37:30 »
A może to wtryskiwacze od gazu. Można wyjeździć do końca gaz, zakręcić butle. i poczekać do rana. odpalic na benzynie i zobaczyc efekt. Taki pomysł poddał mi mój mechanik poniewaz tez mam taki problem od paru dni. Jak myslicie???warto sprawdzac ten sposób.

Tak tez się bawiłem. Jeździłem jakiś czas tylko na benzynie i bez efektów. Zresztą odpalanie zawsze mam na benzynie jak to przy sekwencji bywa.

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Wrzesień 2009, 21:06:29 »
Uruchamiam zawsze na benzynie. na noc przełączyłem pstryczek na benzyne (zawsze mam ustawiony na auto). Jesli chodzi o te wtryskiwacze to mechanik powiedział że jesli są zużyte to przez noc przesącza się przez nie gaz i rano mogą byc problemy z odpaleniem (nie wiem czy to prawda;-). Przełączyłem na benzyne pstryczek na noc, rano odpaliem tez na benzynie ale bez problemów. dzisiaj zostawiam na automatycznym przełączeniu i zobacze rano. jak nie odpale to juz bliżej rozwiązania problemu.

DAV7

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Wrzesień 2009, 08:14:41 »
Witam jestem tu nowy ale ma podobny problem.
Auto hula na gazie (stag 300 i chodzi na min ok zadnych komunikatów CHECK ENGINE). Zauważyłem u siebie że po dłuższym postoju nie mam ciśnienia w przewodzie paliwowym tzn cofa mi część paliwa do zbiornika. Tak jak pisał autor tematu auto odpala za 3 czasami za 4 razem przez chwile nie ma mocy a po jakimś czasie u mnie 2 minuty jest ok ( problem dotyczy tylko bęzyny). obstawiam regulator ciśnienia paliwa albo pompe paliwa ( jej wewnętrzny zawór zwrotny).
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to bardzo roszę pisać.

DAV7

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Wrzesień 2009, 08:19:18 »
Jeszcze jedno, też kończyłem jazdę na bezynie i nic to nie dało, jest jednak pewna reguła jak jest ciepło na zewnątrz to auto pali od kopa ale i tak go muli przez jakieś 2 minuty ( po odpaleniu na gazie tego problemu nie ma).

ziolek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Wrzesień 2009, 18:14:02 »
Cytat: "DAV7"
Jeszcze jedno, też kończyłem jazdę na bezynie i nic to nie dało, jest jednak pewna reguła jak jest ciepło na zewnątrz to auto pali od kopa ale i tak go muli przez jakieś 2 minuty ( po odpaleniu na gazie tego problemu nie ma).

U mnie z czasem ta reguła zanikła. W tej chwili mam problemy bez względu na temperaturę na zewnątrz. Ale fakt, na początku było tak jak mówisz.
Ciekawi mnie jak wygląda procedura kontroli ciśnienia paliwa w ASO. Czy możliwe jest aby taka kontrola nie wychwyciła problemów z pompą?

Ale ciekawostka z tym przesączaniem gazu. Nie znam na tyle instalacji, ale w ramach eksperymentu popróbuję wyjeździć gaz i dam po weekendzie znać co wyszło.