W Styczniu 2014 miną dwa lata użytkowania mojego ix20 więc postanowiłem pokusić się o małe podsumowanie :-)
Pamiętam jak dziś ile miałem obaw przed zakupem Hyundaia ponieważ ani Ja ani nikt z moich znajomych nigdy nie miał do czynienia z tą marką :-?
Dzisiaj już ze spokojem mogę stwierdzić, że był to jak najbardziej trafiony zakup.Za te pieniądze z tym wyposażeniem nic lepszego bym wtedy nie kupił.Oczywiście mam na myśli tylko fabrycznie nowe auta od dealera.
Generalnie zbliżam się z przebiegiem do 30tys. km i nie mam z samochodem żadnych poważniejszych problemów czy innych niespodzianek.Najbardziej doceniam ogromną wręcz na tle konkurencji przestrzeń w kabinie i fenomenalną jak na minivana pozycję za kierownicą.A wiem co piszę z racji 2m wzrostu.Do napisania powyższych spostrzeżeń skłoniła mnie sytuacja życiowa ponieważ jestem w tej chwili na etapie poszukiwań drugiego auta ale z napędem na obie osie.W grę wchodziła Skoda Yeti,Hyundai ix35,Kia Sportage,Mazda CX5,Toyota Rav4 oraz Honda CRV
I powiem krótko tak.Jak ktoś mi powie, że koreańskie auta są be bo marne plastiki i wykończenie nie takie jak u konkurencji to roześmieję mu się w twarz :mrgreen:
Największe rozczarowanie po zajęciu miejsca za kierownicą spotkało mnie w Toyocie Rav4,Mazdzie CX5 oraz w Hondzie CRV.
Po pierwsze ciasno jak cholera nie wiadomo co zrobić z nogami to jeszcze wykończenie tych aut woła o pomstę do nieba.Szczególnie w przypadku Hondy otwierając drzwi ma się wrażenie jakby zrobione były one z tektury a nie ze stali bo prawie nic nie ważą o dzwięku przy ich zamykaniu nie wspominając.Dodatkowo kierownica obszyta jakimś dziadostwem przypominającym jakąś tanią dermę.Po prostu dno.Na polu walki pozostała jedynie Kia Sportage,przyznaję dość plastikowa w środku ale za to przestrzeń i pozycja za kierownicą poza konkurencją dla innych marek.Jednak miejsca nad głową tyle ile mam w swoim Hyundaiu znalazłem tylko w Skodzie Yeti
ale również i tą propozycję odrzuciłem z racji fatalnej wręcz pozycji za kierownicą.
Reasumując ktoś zaraz z Was stwierdzi, że nie ma co porównywać bo ix20 to minivan a nie SUV więc nie ma o czym gadać.Oczywiście, że tak i jest to oczywista oczywistość.
Ja jednak uświadomiłem sobie coś zupełnie innego a mianowicie, że w dzisiejszym świecie motoryzacji drożej wcale nie oznacza więcej czy lepiej :-/
Ix 20 ma oczywiście także wady.Zawieszenie daje się we znaki wielu z Nas.Ja jadąc latem nad jezioro doświadczyłem na własnej skórze jego niedoskonałości.Na zakręcie wpadłem w dziurę czego efektem było przeskoczenie tyłu auta o dobre kilkadziesiąt cm.Zadziałało ESP i nic nikomu na szczęście się nie stało.Po prostu tłumienie nierówności nie należy do mocnych stron tego auta.Pewien mój znajomy stwierdził
cyt...."zachowanie zawieszenia w tym aucie przypomina jazdę taczką"....koniec cyt.Szczerze przyznaję, że coś w tym jest a moje poprzednie auta biły na łeb Hyundaia w tej dziedzinie :cry: Fakt buda ix20 ma wysokość 160cm i zawieszenie musi być twarde bo przy tej wysokości kładł by się on w zakrętach ale bez przesady.Zresztą nie tyle chodzi o twardość co o tłumienie drobnych i większych nierówności.Powinny być one wybierane przez amortyzatory a nie przeskakiwane przez zawieszenie Hyundaia :-/
Nie wiem nie jezdziłem nigdy wcześniej minivanem ale w kwestii zawieszenia w tym modelu koreańce dali ciała co szczerze przyznaję po dwóch latach użytkowania.Następna rzecz jaka doprowadza mnie do białej gorączki to praca wycieraczek i częstotliwość z jaką trzeba je wymieniać.Przy większych prędkościach po prostu smużą i nie ścierają a w okresie zimowym to już prawdziwa porażka.Co 6 miesięcy wymiana i nie ma zmiłuj. :-( :-(
Kolejna irytacja dotyczy czujników parkowania, które już drugi raz padły bo dealerzy montują jakieś tanie g....
które niestety są dość usterkowe :oops: Dodatkowo dzwięk jaki wydają jest zdecydowanie za głośny szczególnie dla osób siedzących z tyłu :-/
Kończąc temat zadam pytanie czy kupiłbym dzisiaj jeszcze raz ix20 :?:
Bez zastanowienia tak.Oczywiście jak i inne marki posiada on swoje wady ale uważam, że model ten jest jakościowo dość dobrze wykonany a co najważniejsze silniki i podzespoły to sprawdzone rozwiązania stosowane w całym koncernie Hyundai od lat co daje nadzieję na niezawodność czego sobie i Wszystkim użytkownikom życzę ;-)