Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 306176 razy)

jack55

• Gość
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #165 dnia: 02 Styczeń 2013, 20:54:26 »
Cytat: "albert"
Przyzwyczailem się i teraz próbuję udowadniać, że tak jest najlepiej.  :mrgreen:
Gdybym zamontował go dzisiaj w innym miejscu po miesiącu bym uważał, że właśnie w tym nowym miejscu powinien być.  :roll:

Mam to samo :-D
Ważne ,że w ogóle  jest i bardzo się przydaje. ;-) Dostałem czujniki gratis od dealera jak kupowałem swojego ix także nie będę grymasił ;-)

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #166 dnia: 03 Styczeń 2013, 11:38:45 »
Montując z przodu czujniki parkowania jest to tylko dla wygody , poniewaz stwarza to duże nie bezpieczeństwo . Takie jest moje zdanie

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #167 dnia: 03 Styczeń 2013, 12:13:39 »
Cytat: "lukasz.zst"
Montując z przodu czujniki parkowania jest to tylko dla wygody , poniewaz stwarza to duże nie bezpieczeństwo . Takie jest moje zdanie

Możesz konkretnie napisac, o jakie niebezpieczeństwo chodzi? I do tego jeszcze duże?

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #168 dnia: 03 Styczeń 2013, 12:18:10 »
Ponieważ jak jest zamontowany z tyłu i widzisz go w lusterku jadać do tyłu patrzysz na lusterko w środku i na boczne. Jak masz zamontowane z przodu ( wyświetlacz ) to tyla patroszysz na boczne lusterka nie na środkowe  sitarza to takie zagrożenie że możesz nie zauważyć siedzącego dziecka na ziemi a tak masz trzy lusterka do dyspozycji

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #169 dnia: 03 Styczeń 2013, 12:25:03 »
Napisałeś poprzednio czujniki parkowania, a nie wyświetlacz. Teraz sprawa jest jasna.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #170 dnia: 05 Marzec 2013, 14:24:53 »
Zrobiło sie trochę cieplej, postanowiłem zafundować mojemu auto Auto spa.
Co zauważyłem :
- rdzewieje maska od środka( od środka są elementy wytłoczone i w tych elementach robi sie rdza

- kłopot z elektryką, zwłaszcza w nocy zauważalne po włączeniu ogrzewania tylnej szyb napięcie spada, i przygasają minimalnie zegary i lampy przednie.

- lakier jest bardzo słaby , odpryski po zimie

- plastik na zegarach ( szybka jest bardzo słaba) mam porysowane, to samo dotyczy plastiku na skrzyni biegów gdzie są wyświetlane przełożenia, raz spadł mi pendrive i zsunął sie i zrobiła sie rysa

-muszę wymienić wycieraczki bo zaczynają mazać po szybie

-klapa tylna nie zawsze sie zamyka

- lubi falować nadmuch na Reczyn ustawieniu na max( serwis twierdzi że coś jest z elektryką

- w zimie zauważyłem że przymarza sznurek z wlewu paliwa do korka

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #171 dnia: 05 Marzec 2013, 19:06:14 »
Zrobiło sie trochę cieplej, postanowiłem zafundować mojemu auto Auto spa.
Co zauważyłem :
- rdzewieje maska od środka( od środka są elementy wytłoczone i w tych elementach robi sie rdza

- kłopot z elektryką, zwłaszcza w nocy zauważalne po włączeniu ogrzewania tylnej szyb napięcie spada, i przygasają minimalnie zegary i lampy przednie.

- plastik na zegarach ( szybka jest bardzo słaba) mam porysowane, to samo dotyczy plastiku na skrzyni biegów gdzie są wyświetlane przełożenia, raz spadł mi pendrive i zsunął sie i zrobiła sie rysa

-klapa tylna nie zawsze sie zamyka

- lubi falować nadmuch na Reczyn ustawieniu na max( serwis twierdzi że coś jest z elektryką

O kurcze......aż takie wpadki  :shock: To ja chyba swojemu nie będę serwował "spa" - po co mam się później wkurzać  :mrgreen: - czasami lepiej być nieświadomym - ale tylko czasami.

jack55

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 05 Marzec 2013, 20:35:50 »

- plastik na zegarach ( szybka jest bardzo słaba) mam porysowane

Wiosna tuż tuż i ja też wykąpałem dzisiaj moje wozidełko bo wyglądało już tragicznie :cry:
Rdzy na szczęście nie zauważyłem nigdzie i autko po dzisiejszym myciu wygląda tak jakby wyjechało z fabryki :mrgreen: Z lakierem też wszystko ok ;-)
Zgadzam się z trzecim punktem.Rzeczywiście plastiki na zegarach bardzo łatwo się rysują,używam najbardziej delikatnej ściereczki a rys wciąż przybywa :-(
Z wycieraczkami to już prawdziwy dramat.Mam założony już trzeci komplet przez 13 mies. użytkowania Hultaja.Oryginały wytrzymały ledwie 4 mies.Następne były wycieraczki firmy Aero ale po 4 miesiącach wymieniłem je na kolejne firmy Visee bo od początku mocno piszczały.Te ostatnie chyba najlepiej  sprawdzają się w Hyundaiu i nie są drogie.W żadnym innym aucie nie wymieniałem wycieraczek z taką częstotliwością..Ogólnie praca wycieraczek w ix20 to porażka, szczególnie zimą przy ujemnych temperaturach.Przy dużych prędkościach zbierają jakieś 60% brudu z szyby przedniej a związane jest to po prostu ze zbyt słabym przyleganiem ich do powierzchni.
Przymarzania plastikowej linki od wlewu paliwa także doświadczyłem.Przyjrzałem się problemowi bliżej i  po każdym myciu wykręcam korek i wylewam z niego nadmiar wody, który zbiera się w zagłębieniach.Dobrze jest popsikać też odmrażaczem, pomaga do następnego mycia.
Punkt przedostatni-falowanie  nadmuchu na ręcznym ustawieniu.U mnie jest to samo ale na ustawieniach minimalnych.Słychać wyraznie, że obroty dmuchawy lekko falują.Wydaje mi się że tak ma być ale może się mylę ;-)
Podsumowując mam przejechane 15tys km.Średnie spalanie jazda po mieście 7,8l na 100km,ale zaznaczam, że eco driving jest mi obcy :mrgreen:  Poza uszkodzonymi czujnikami od parkowania, które padły i zostały wymienione na nowe w ramach gwarancji nic złego się nie dzieje.Na co dzień dużo jeżdżę autostradą A1.Komfort jazdy i trakcję na tej drodze oceniam na 5.Na nowych  autostradach jazda ix20 to prawdziwa przyjemność.Szkoda, że jeżdżąc po mieście gdzie dziura dziurą pogania komfort jazdy spada o połowę :-( Na szczęście w przeciwieństwie do innych użytkowników u mnie zawieszenie jest ciche i pracuje bez zarzutu czego Wam Panie i Panowie serdecznie życzę ;-)

[ Dodano: 2013-03-05, 21:23 ]
Cytat: KoTeK

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #173 dnia: 16 Kwiecień 2013, 20:21:37 »
Zapraszam wszystkich co maja kłopoty z zawieszeniem w ix20 . Auto moje przyjechało
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=34669#34669

jack55

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 30 Czerwiec 2013, 13:23:30 »
Oglądając ostatnio  w salonie nową Kię Carens wsiadłem na chwilę do Vengi.
A tutaj niespodzianka. :-o Fotel  pasażera z przodu wyposażono w taki sam podłokietnik jak u Nas w ix20 ma kierowca od wersji Comfort.
Venga posiada dwa podłokietniki z przodu już od wersji M
http://img03-otomoto.sogastatic.pl/C29735302_6.jpg
http://img03-otomoto.sogastatic.pl/C29735302_3.jpg

dekra

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 30 Czerwiec 2013, 14:56:54 »
Cytat: "jack55"
Oglądając ostatnio  w salonie nową Kię Carens wsiadłem na chwilę do Vengi.
A tutaj niespodzianka. :-o Fotel  pasażera z przodu wyposażono w taki sam podłokietnik jak u Nas w ix20 ma kierowca od wersji Comfort.
Venga posiada dwa podłokietniki z przodu już od wersji M
http://img03-otomoto.sogastatic.pl/C29735302_6.jpg
http://img03-otomoto.sogastatic.pl/C29735302_3.jpg

Akurat ja mam ten podłokietnik w ix 20 i twierdzę, że jest to tragiczna pomyłka. Jego usytuowanie jest takie, że łokieć musiałbym mieć o 10 cm wyżej. Nie zamierzam jednak poddać się operacji plastycznej. Chciałem go odkręcić, lecz pozostaną dziury z boku fotela. Nie wiem czy oni tam w Hyundai`u wiedzą w ogóle co to ergonomia.

jack55

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 30 Czerwiec 2013, 21:09:32 »
Cytat: "dekra"
Cytat: ""

Akurat ja mam ten podłokietnik w ix 20 i twierdzę, że jest to tragiczna pomyłka. Jego usytuowanie jest takie, że łokieć musiałbym mieć o 10 cm wyżej. Nie zamierzam jednak poddać się operacji plastycznej. Chciałem go odkręcić, lecz pozostaną dziury z boku fotela. Nie wiem czy oni tam w Hyundai`u wiedzą w ogóle co to ergonomia.

Zgadzam się z Kolegą ;-)
W sumie trudno to nazwać podłokietnikiem.Ja już przywykłem do tego wynalazku i cały czas z niego korzystam chociaż z centralnym podłokietnikiem z mojego poprzedniego auta Skody Octavii nie ma to nic wspólnego.Co by nie gadać duża wtopa ze strony Hyundaia :oops:

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #177 dnia: 02 Lipiec 2013, 12:59:36 »
Zdecydowałem się na wymianę ogumienia, z opony Brigestone Turanza nie byłem zadowolony. Wybór padł na Dunlop SP Sport Bluresponse. Efekt, auto zdecydowanie lepsze. Opona miększa i dużo lżejsza od poprzednich, efekt praktycznie nie słyszalne nawet przy 140-150 km/h, słychać tylko szum powietrza i pracę silnika. Zawieszenie pracuje, bardziej komfortowo, lepiej wybiera nierówności (brak efektu dentystycznego). Samochód zdecydowanie bardziej komfortowy. Wybrałem raczej pod wrażeniem testów, gdzie opona wygrywała w praktycznie wszystkich testach. Moim zdaniem lokata zasłużona, teraz tylko jak sprawdzi się, po konkretnym przebiegu.

Offline irekmiecz

• Giełda
« Odpowiedź #178 dnia: 02 Lipiec 2013, 13:27:43 »
kris$ a co z fabrycznie montowanymi Continental-ami (takie dostałem na aucie).
Na tych jeżdżę i też nie narzekam, ciśnienie utrzymuję 2,3 bar

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #179 dnia: 02 Lipiec 2013, 13:28:57 »
Ja akurat zmieniałem na felgi 16", więc tamte sprzedałem.