Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 306237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #150 dnia: 18 Grudzień 2012, 20:57:24 »
Cytat: "jack55"

Chyba nie jest to najlepszy przykład pokazania spalania IX-sa. Jest to chwilowe zużycie, które tak naprawdę nie obrazuje faktycznego spalania.
Muszę przyznać, że sam także pomykałem jak kolega z "Youtuba" (oczywiście w celach testowych  :mrgreen: ) i komfort jazdy w zupełności mi wystarcza.

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #151 dnia: 29 Grudzień 2012, 12:55:34 »
DRODZY KOLEDZY, dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie, cenne wskazówki i wsparcie :-D KUPUJĘ :!: Wszystko omówione, zadatkowane, odbiór w połowie stycznia :-D . Biały Comfortowy ogier (no może kucyk, bo 1,4).
Słuchajcie, macie wyświetlacze czujników parkowania gdzieś z lewej strony czy na kokpicie? Tak podobno montują i tak ja mam mieć - to ponoć standard i najlepsze rozwiązanie. Ma tak Ktoś? Ja mam wątpliwości, czy to wygodnie patrzeć.

Offline irekmiecz

• Giełda
« Odpowiedź #152 dnia: 29 Grudzień 2012, 13:56:03 »
Gratulacje !   Życzę zadowolenia z auta i podjętej decyzji.
Biały - zwłaszcza z czarnymi listwami bocznymi na drzwiach jest naprawdę świetny, ktoś na tym forum kiedyś pokazał zdjęcia właśnie takiego i byłem pod wrażeniem.
 Temat o montażu wyświetlacza czujników parkowania http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=594

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #153 dnia: 29 Grudzień 2012, 15:01:38 »
Gratuluję decyzji i wyboru. Z miłą chęcią obejrzę zdjęcia tego ogiera, oczywiście jak już się nim nacieszysz. Co do wyświetlacza czujników parkowania, to ja mam zamontowany centralnie na podszybiu i bardzo dobrze zdaje egzamin. Pokazuje wartość cyfrową odległości i dodatkowo paskami lewą i prawą stronę. Do tego oczywiście sygnały dźwiękowe. Przy wrzuceniu biegu wstecznego działają tylne czujniki, a przy pozostałych przednie. Przednie mają to do siebie, że przy deszczu czujniki są atakowane przez krople i jazda przy częstych sygnałach dźwiękowych jest uciążliwa. Ja mam zamontowany wyłącznik, którym można wyłączyć przednie czujniki i jest cisza, tylnych to nie dotyczy. Poniżej zdjęcie mojego wyświetlacza na podszybiu.

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #154 dnia: 29 Grudzień 2012, 16:40:29 »
Dzięki :-)

Offline endriu

• Giełda
« Odpowiedź #155 dnia: 29 Grudzień 2012, 17:36:34 »
Dobry wybór Maolma gratuluję mam nadzieje że będziesz zadowolona .

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #156 dnia: 30 Grudzień 2012, 11:58:56 »
Cytat: "Maolma"
DRODZY KOLEDZY.......

Również podpisuję się pod stwierdzeniem, że powinnaś być zadowolona z tego auta. Moja żona uważa, że jest bardzo śliczne, chociaż czasami wspomina Chevroleta Aveo. Pamiętam czasy gdy sprzedawaliśmy Matiza, to i łezka jej się zakręciła - było to naprawdę świetne auto.

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #157 dnia: 30 Grudzień 2012, 13:38:40 »
Kotku ;-) ,dzięki za podbudowanie mojej wiary.
Matizek dobry jest, tylko ciut już za mały...no i ten brak poduszek...Kiedyś miałam wypadek Tico i wiem co to znaczy. Kupiłam potem tego ślicznego nowiutkiego Matizka, na szczęście zdarzeń z nim nie miałam, ale ta myśl, że nie ma w nim poduszki nadal tkwi. Oj, chyba łezka też mi się w oku porządnie zakręci. Był to mój pierwszy nowy samochód i z całą pewnością mogłabym nim jeździć bez problemów jeszcze ładnych parę lat, ale cóż coś takiego w człowieku jest, że zawsze dąży ku lepszemu. Dziś go umyłam, jest jak nowy ani śladu zużycia, a tym bardziej rdzy, szkoda się rozstawać...
Myślałam kiedyś o chevrolecie nowym modelu, ale nie podobają mi się te przednie okrągłe lampy i wielki cyfrowy wyświetlacz prędkości, nie uważam, aby był podobny do ix20.
Pozdrowionka :-)

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #158 dnia: 30 Grudzień 2012, 18:27:14 »
Kotku ;-) ,.........
Myślałam kiedyś o chevrolecie nowym modelu, ale nie podobają mi się te przednie okrągłe lampy i wielki cyfrowy wyświetlacz prędkości, nie uważam, aby był podobny do ix20.
Pozdrowionka :-)

Jakbym słyszał moją żonę  :mrgreen: - tak samo myślicie, raczej się chyba nie znacie, więc to ta babska solidarność   :-P  . Mój AVEO wyglądał "normalnie" - kupowalem go nowego, ale w 2008 roku po liftingu. To prawda, ten dzisiejszy to kwestia gustu. Sprzedając go dużo straciłem - miał 3 lata - więc cena w tym okresie spada dosyć gwałtownie. Gdybym miał go porównać do  IX-sa - to raczej trudno znaleźć mi coś wspólnego - chyba oprócz urody  :mrgreen: . Oczywiście nigdy nie narzekałem na AVEO - było to świetne auto, ale IX jest zdecydowanie fajniejszy - duży, komfortowy itp.
Wydaje mi się, że powinnaś być naprawdę zadowolona. Mój AVEO wyglądał tak: AVEO , a IX-ksik wygląda TAK

Pozdrawiam Cię serdecznie....

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #159 dnia: 30 Grudzień 2012, 19:18:53 »
Miłe porównanie ;-)  :mrgreen:
A może się jednak znamy :-D ?

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #160 dnia: 30 Grudzień 2012, 21:04:40 »
.....
A może się jednak znamy :-D ?

Któż to wie...... ;-) - przecież to tylko 200 km różnicy  :-P

jack55

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 02 Styczeń 2013, 19:18:27 »
DRODZY KOLEDZY, dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie, cenne wskazówki i wsparcie :-D KUPUJĘ :!: Wszystko omówione, zadatkowane, odbiór w połowie stycznia :-D . Biały Comfortowy ogier (no może kucyk, bo 1,4).
Słuchajcie, macie wyświetlacze czujników parkowania gdzieś z lewej strony czy na kokpicie? Tak podobno montują i tak ja mam mieć - to ponoć standard i najlepsze rozwiązanie.

Oczywiście gratulacje, w porównaniu z Matizem ix20 to Leksus :-)
Co do czujników parkowania ja mam wyświetlacz z tyłu na podsufitce.Jest to dość wygodne rozwiązanie ponieważ patrząc w lusterko wsteczne przy cofaniu widzimy dokładnie wyświetlacz ;-)

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #162 dnia: 02 Styczeń 2013, 19:43:25 »
Co do czujników parkowania ja mam wyświetlacz z tyłu na podsufitce.Jest to dość wygodne rozwiązanie ponieważ patrząc w lusterko wsteczne przy cofaniu widzimy dokładnie wyświetlacz  

Mozna i tak. Ja przy parkowaniu tyłem nie patrzę we wsteczne lusterko, tylko w boczne lusterka zewnętrzne. W lusterku wstecznym i tak za dużo nie zobaczę i zdaję się na czujniki parkowania. Za to w bocznych mogę zobaczyć, czy nie zahaczę o coś bokiem, bo tu, pomimo czujników z boku, wolę jeszcze sprawdzać naocznie. I dlatego mnie jest wygodniej mieć wyświetlacz z przodu.   ;-)

jack55

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 02 Styczeń 2013, 20:11:41 »
Cytat: "albert"
Co do czujników parkowania ja mam wyświetlacz z tyłu na podsufitce.Jest to dość wygodne rozwiązanie ponieważ patrząc w lusterko wsteczne przy cofaniu widzimy dokładnie wyświetlacz  

Mozna i tak. Ja przy parkowaniu tyłem nie patrzę we wsteczne lusterko, tylko w boczne lusterka zewnętrzne. W lusterku wstecznym i tak za dużo nie zobaczę i zdaję się na czujniki parkowania. Za to w bocznych mogę zobaczyć, czy nie zahaczę o coś bokiem, bo tu, pomimo czujników z boku, wolę jeszcze sprawdzać naocznie. I dlatego mnie jest wygodniej mieć wyświetlacz z przodu.   ;-)

Myślę, że to tylko kwestia przyzwyczajenia.Dla mnie oczywiste jest to, że jak cofam do tyłu a mam za sobą auto to patrzę na wyświetlacz od czujników parkowania żeby nie przyfasolić a nie w lusterka boczne.Po to w końcu są czujniki z tyłu żeby pokazywały nam wspomnianą odległość od innego samochodu zaparkowanego za nami  i ułatwiały nam kierowcom życie.
Nie chciałem również, żeby wyświetlacz szpecił mi przednią deskę rozdzielczą.Dodatkowo sygnał jaki wydają czujniki do cichych nie należy także im dalej od kierowcy tym lepiej ;-)

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #164 dnia: 02 Styczeń 2013, 20:25:34 »
Oczywiście, że jest to kwestia przyzwyczajenia. Montując wyświetlacz nie wiedziałem, czy jego miejsce będzie mi odpowiadało. Przyzwyczailem się i teraz próbuję udowadniać, że tak jest najlepiej.  :mrgreen:
Gdybym zamontował go dzisiaj w innym miejscu po miesiącu bym uważał, że właśnie w tym nowym miejscu powinien być.  :roll: