Autor Wątek: Bezpieczenstwo i Funkcjonalnosc Accenta  (Przeczytany 7451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcusSE

• Gość
Bezpieczenstwo i Funkcjonalnosc Accenta
« dnia: 18 Lipiec 2009, 13:51:59 »
Witam
Chcialem zalozyc ten post w celu dzielenia sie naszymi wlasnymi spostrzezeniami na temat bezpieczenstwa i funkcjonalnosci naszych autek :-D to znaczy wskrocie co jest ok a co nie bardzo funkcjonuje a co moglo by byc lepsze.Pomyslalem o tym gdyz juz niedlugo wstawiam swoje autko do servisu (skladam fundusze) a jest pare zeczy ktore mnie irytuje i mysle je zmienic w swoim aucie nie odbieram tego jako tuning czy cos podobnego poprostu jest wiele zeczy na ktore mozna wplynac aby porawic bezpieczenstwo czy konfort urzytkowania.Napewno wielu z nas ma podobne pomysly czy odczucia wiec moze je tu przedstawic a napewno wielu z nas skorzysta z tego w pozytywnym sensie tego znaczenia :D
Np w moim Accencie 98r nie ma czegos takiego jak zamontowane swiatlo w dzwiach czy oswietlenie schowka co zamiezam w przyszlosci zmienic, to naprawde niby blachostka swiatlo w drzwiach ale naprawde moze miec duze znaczenie np przy awari auta na ruchliwej drodze przy slabej widocznosci, swiatlo w schowku poprostu funkcjonalnosc
Np zastosowane dobrych teleskopow i sprezyn porawia w duzej mieze wlasciwosci jezdne
napewno jest wiele takich zeczy ktore moze zrobiliscie w aucie co pozytywnie wplynelo na jego dzialanie czy porawilo jego funkcjonalnosc .
Jezeli uznacie ten post jako niepotrzebny to prosze moderatora o jego usuniecie.
Pozdrawiam juz milosnik Hyundaia ]:->

Vex

• Gość
Re: Bezpieczenstwo i Funkcjonalnosc Accenta
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipiec 2009, 21:27:35 »
Cytat: "marcusSE"

Np zastosowane dobrych teleskopow i sprezyn porawia w duzej mieze wlasciwosci jezdne

A co zastosowales ?
Przesiadka na felgi o wiekszej srednicy oraz szerokosci niz fabryczne to dobry pomysl.

sztygar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipiec 2009, 22:34:30 »
W mojej wersji Accenta brakuje takioch pierdół i szczegółów jak np. haczyki na wieszak (na tylnych uchwytach nad drzwiami), oświetlenie bagażnika (choćby skromna żaróweczka), podłokietnika na tylnej kanapie, popielniczki (tudzież malutkiego schowka) w podłokietnikach na drzwiach (szczególnie tylnych) oraz kiolka innych drobiazgów bez których da sie żyć ale i z nimi było by życie przyjemniejsze :)

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipiec 2009, 22:57:49 »
Dokladnie niby drobiazgi a jak potrafia ulatwic zycie :-D (naszczescie oswietlenie bagaznika to u mnie jest) w schowku da sie tez zrobic :idea:
Vex teleskopy zamienilem na Kayaby co do kol to faktycznie mialem 15" opony 195/50 napewno autko przyjemnie jest przykjlejone do drogi i fakt ladnie wyglada, 15" bez przerobek to max do Accenta niestety sa tez minusy takich kolek teraz tocze sie na 14"

Hants

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipiec 2009, 02:30:10 »
marcusSE, Ortografia kolego - u Ciebie jest do natychmiastowej wymiany. :-P

Podoba mi sie w akcencie bagaznik po zlozeniu tylnich siedzen - normalnie maly pickup sie zrobil z tego autka. Fajne spalanie no i cena - auto jak na typowy pupowoz jest po prostu tanie, zaroweczki tu i ówdzie po prostu podnioslyby koszt auta...

Gdyby nie dramatycznie kiepska widocznosc z tylu, autko byloby naprawde fajne..

Vex

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipiec 2009, 11:53:22 »

Vex teleskopy zamienilem na Kayaby

Standartowe gazowe Kayaby to bardzo przyjemne amortyzatory. Jakie sprezyny zakladales ?

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipiec 2009, 17:03:37 »
Vex dokladnie gazowki Kayaby ktore zalozylem (mam nawet gdzies ich nr seryjny) sa o niebo lepsze od standartowych co do sprezyn to przyznaje ze zostawilem te co byly (mial wczesniej wymieniane na Eibachy ) Niestety moj Accencik wymaga sporo pracy aby doprowadzic go do stanu jaki mi sie marzy czy sie uda niewiem :-/

hultay

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lipiec 2009, 14:43:57 »
Cytat: "Vex"

Vex teleskopy zamienilem na Kayaby

Standartowe gazowe Kayaby to bardzo przyjemne amortyzatory. Jakie sprezyny zakladales ?

Ja również założyłem do swojego Hyundaia Kayaby (Excel-G czy coś w tym stylu). Spisują się naprawdę nieźle w komplecie ze standardowymi sprężynami. Autko jest dość twarde, ale nadal wygodne.

Co do bezpieczeństwa - uważam, że auto ma stosunkowo słabe hamulce (do tego wersja bez ABS). Trochę pomogła zmiana gumek na szersze.

Funkcjonalność - gdzie stawiacie kubek z Maca :)??
Pozdrawiam,

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lipiec 2009, 21:04:40 »
Najlepiej wozic wode itp w butelce :D ,niestety nie ma faktycznie czegos tak przydatnego jak uchwyt na napoje :cry: ja chce zamontowac go w miejsce popielniczki (nie pale to nie jest mi potrzebna) taki wysowany uchwyt ,chyba cos podobnego ma Elantra

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipiec 2009, 22:05:29 »
Ja na szczęście podstawkę na napoje mam. pożyteczna rzecz. brakuje mi jedynie podłokietnika z przodu

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipiec 2009, 22:48:08 »
Cytat: "hultay"
Trochę pomogła zmiana gumek na szersze

co masz na myśli bo nie wiem....
Cytat: "chris.fm"
brakuje mi jedynie podłokietnika z przodu

fakt, podłokietnik by się przydał ;-)

hultay

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lipiec 2009, 10:34:24 »
Cytat: "Zbyszek"
Trochę pomogła zmiana gumek na szersze

co masz na myśli bo nie wiem....
Cytat: "chris.fm"
brakuje mi jedynie podłokietnika z przodu

fakt, podłokietnik by się przydał ;-)

Zmiana opon na szersze poprawiła znacząco przyczepność i skróciła drogę hamowania. Samochód prowadzi się dużo lepiej, lepiej też pokonuje zakręty z większą prędkością. To drugie - subiektywne odczucie.

Zmieniłem opony z 160 R14 na 185 R14.

Podłokietnika brakuje, to prawda. Można coś takiego dokupić do tego auta?

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lipiec 2009, 12:27:48 »
Napewno jakis podłokietnik z tych uniwersalnych by podpasowal ale napewno i samamu mozna by cos wykombinowac w stylu peszczepienia od innego auta :idea:

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lipiec 2009, 18:34:13 »
Zmieniłem opony z 160 R14 na 185 R14.

To auto miało opony 165 R14 ?????? to nic dziwnego, ze po zmianie na właściwe (185) poprawiła się trakcja...

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lipiec 2009, 20:15:16 »
A tu fotki dla milosnikow Accenta :-D te pare subtelnych zmian w tym Accencie napewno poprawilo jego bezpieczenstwo i osiagi :shock: http://img98.imageshack.us/gal.php?g=p82014large1995hyundaia.jpg