Autor Wątek: Accent 2003 uklad hamulcowy (rurki)  (Przeczytany 3235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hants

• Gość
Accent 2003 uklad hamulcowy (rurki)
« dnia: 20 Lipiec 2009, 13:45:41 »
Hejka. Przed chwila kolezanka nie przeszla przegladu przez pordzewiale przewody (rurki) hamulcowe. Same rurki sa tanie, narzedzia tez nie najdrozsze - decyzja zapadla - sam to mam naprawic.

Czego potrzebuję?

Na ebayu widze dwa zestawy do zaginania rur: metryczny i imperialny - jaki wystepuje w Accencie?
metryczny

i

krolewski

Rurki gazowe w swoim LPG na szczelnosc polaczylem (skutecznie) wiec chyba i to dam rade: zastanawiam sie jednak - czego jeszcze potrzebuje?

Wszelkie rady i porady mile widziane.

No i ile metrow circa potrzebuje na calosc?

Czy zamiast stosowania lacznikow (o ile nie mozna ich uzyc powtornie) moge pociagnac jeden dlugi przewod od przodu - do konca auta?

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipiec 2009, 14:38:58 »
Cytat: "Hants"
Czego potrzebuję?

Zależy to tylko od tego jakie rurki i końcówki dostaniesz. Jeśli metryczne to metryczny zestaw. Ja zawsze używałem metrycznych. Końcówki to zazwyczaj gwint 10mm. Najlepiej kupić miedziane rurki (pięknie się je układa).

Cytat: "Hants"
Czy zamiast stosowania lacznikow (o ile nie mozna ich uzyc powtornie) moge pociagnac jeden dlugi przewod od przodu - do konca auta?

A dlaczego nie?
Jeśli nie będzie to przeszkadzało w ułożeniu przewodów to śmiało. Zawsze to taniej bo łączniki są droższe niż przewody. Przynajmniej w PL.

P.S. Tanie macie te zestawy do zarabiania rurek.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipiec 2009, 20:14:08 »
Jak to powiadaja - tanie mięso to psy jedzą :-) Szybka wycieczka po ebayu pokazuje, ze bardziej reputowane marki sa jakies 3 razy drozsze.. Nos mi podpowiada, ze tak prymitywna konstrukcja powinna dzialac nawet w tych tanich narzedziach. a do warsztatu to sobie mozna kupic i takie:
http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.uktools.com/images/sp/big/flaremaster2.jpg&imgrefurl=http://www.uktools.com/thisweek.php&usg=__QUTl4psI6HzhX90r_wRJiK4kecY=&h=374&w=506&sz=41&hl=en&start=5&um=1&tbnid=HJOFLY78c8NlgM:&tbnh=97&tbnw=131&prev=/images%3Fq%3Dpipe%2Bflaring%2Bkit%26hl%3Den%26rlz%3D1T4SKPB_enGB270GB270%26sa%3DN%26um%3D1

kml

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipiec 2009, 22:31:27 »
Hants, ciąłem kiedyś miedź taką tanizną i poszlo ok :)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipiec 2009, 13:51:15 »
Zestawik do odginania (? "pasowania") koncówek juz przyszedł, miedz kupiona, plyn na wymiane (2 litry) - tez. W piatek rozpocznę zabawę i jak zwykle zdam relację z problemow. Tak z ciekawosci - ile płynu wchodzi do akcentowego układu hamulcowego?

Troche zmartwilem sie ceną gumy od wahacza przedniego (tej poprzecznej, z mocowaniem gora-dół) - prawie 35 funtow u dilera - zdzierstwo. Drogie te Wasze bzyczki w naprawach :-)

kml

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipiec 2009, 19:39:48 »
Hants, 2 litry powinno spokojnie starczyć. A ile ta guma kosztuje w PL - może ktoś Ci podeśle?

Hants

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipiec 2009, 20:20:31 »
Rano zamowilem, po poludniu juz byla do odbioru :-)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipiec 2009, 23:46:52 »
Komentarz po wymianie: prosta, przyjemna robota, nie wymagajaca ani sily, ani specjalnych zdolnosci..
Spartolilem tylko jedną rzecz: moglem kupic rurki w oslonie gumowej - ale to juz bede wiedzial na przyszlosc.

No i podpowiem jeszcze, ze warto kupic nieco dluzsze koncowki męskie - te ktore kupilem byly na styk (zostal mi ledwie mm po dociagnieciu - oryginaly mialy okolo 2,5 mm po dociągnieciu).

Cien

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipiec 2009, 00:10:48 »
a jakies foty z relacji ?

:mrgreen: