Autor Wątek: Jakich żarówek H7 używacie w i30  (Przeczytany 138769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
Jakich żarówek H7 używacie w i30
« Odpowiedź #105 dnia: 30 Marzec 2017, 08:31:43 »
Quasar H7 - minęło 4 miesiące (samochód odpalany kilka razy w ciągu dnia) , wszystkie świecą nadal :)  (przekaźnik na razie spełnia idealnie swoje zadanie)

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #106 dnia: 30 Marzec 2017, 09:07:29 »
A czemu jest tyle narzekania na zbyt szybko przepalające się żarówki H7? Ano dlatego, że one nadal nie są przeznaczone do używania 24h, tylko do oświetlania drogi przed pojazdem w nocy. A w nocy ruch kołowy jest ułamkiem tego dziennego.

Niestety, w krajach postkomunistycznych i w Skandynawii (gdzie wprowadzono używanie świateł mijania/nocnych w dzień po zmianie ruchu na prawostronny, a potem koncerny podchwyciły i rozpromowały pomysł na ciemniejszą część Europy) jest to nie do wytłumaczenia ludziskom.

I dlatego każdy wie, że H7 ma krótko świecić i tyle. I jeszcze, że światła w dzień ratują życie. Co sponsorowane kampanie społeczne w głowach zasieją, to łatwo z nich nie wyjdzie. :-(

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #107 dnia: 30 Marzec 2017, 09:58:09 »
sisimon napisz za jakiś czas czy nadal ten przekaźnik się sprawdza. Ile km na nim aktualnie zrobiłeś bo nie do końca czas jest ważny przy zarowkach...? ;)

Offline rymar71

• Giełda
« Odpowiedź #108 dnia: 30 Marzec 2017, 13:31:24 »
Nie wiem jakie napięcie idzie na H7 przy starcie silnika, ale spaliłem po 7 miesiącach LEDy. Sprzedawca był zszokowany, ale uznał gwarancję i przysłał nowy komplet. Przed montażem nowych żarówek LED, zamontowałem przekaźnik miękkiego startu( moduł H7-LL). LEDy teraz powoli się rozjaśniają i mam nadzieję, że przedłuży ich żywotność, wszak to niemałe pieniądze. Od 10 stycznia nic się nie dzieje, zobaczymy jak dalej będzie.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #109 dnia: 30 Marzec 2017, 14:48:27 »
Masz na myśli ten popularny przekaźnik H7 Long Life o którym wspomniano nie raz w tym temacie...?

Offline rymar71

• Giełda
« Odpowiedź #110 dnia: 30 Marzec 2017, 18:29:01 »
Dokładnie tak.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #111 dnia: 30 Marzec 2017, 20:41:46 »
Dobrze czytać że jest postęp, ja na razie nic nie zmieniam bo się przyzwyczaiłem... ;)

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #112 dnia: 07 Kwiecień 2017, 12:44:53 »
Ja średnio robię 1000 km miesięcznie , na wiosnę znacznie więcej. Od wymiany mogłem zrobić około 5000 km (lecz robię krótki odcinki i często odpalam i gaszę samochód). Ale mi się wydaje że one się paliły od za dużego napięcia podawanego podczas włączania świateł. Ten przekaźnik ma za zadanie tzw. miękki start. W bagażniku mam  5 żarówek H7 jako zapasowe i do dziś nie ubyło mi żadnej.

Offline wader11

• Giełda
Czas świecenia
« Odpowiedź #113 dnia: 07 Czerwiec 2017, 18:57:26 »
Witam
Właśnie przepaliła mi się żarówka H7 Hella LongLife .
Założona 26.04.2016
Przepalona 7.06.2017
Tak więc jak widać ponad rok i prawie 2 miesiące. To jest najdłużej u mnie działająca żarówka . Wcześniej chwaliłem Osram UltraLife które dotrwały prawie tak samo długo a kosztują 2 x więcej :)
Obecnie wsadziłem Bosch GigaLight +120 zobaczymy ile wytrzymają ( dostałem je i leżały jako zapas w garażu  więc teraz są wykorzystane ).
Pozdrawiam

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #114 dnia: 07 Czerwiec 2017, 23:31:03 »
Miło że się pochwaliłeś, to może komuś pomóc. Czy korzystasz z przekaźnika H7 Long Life...? :)

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Czerwiec 2017, 12:30:18 »
Ponad pół roku i nadal żarówki świecę. Gołym okiem widać różnicę po zastosowaniu przekaźnika H7 Longlife. Rok wcześniej żarówki padały mi jak muchy. Byłem załamany. W moim drugim samochodzie 22 letnim Oplu jak włożyłem ileś tam lat temu żarówki, tak do tej pory świecą a w nowym aucie zonk :( . Trochę z niepewnością podchodziłem do tego zakupu, ale po tym czasie wydaje mi się że to był strzał w dziesiątkę. Odezwę się za 3 miesiące (tak po wakacjach). Jak się do tego czasu żadna nie spali to będzie rewelka :)

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Czerwiec 2017, 21:10:05 »
Tak trzymać, to dobra informacja dla osób z problemami H7... ;) Mi właśnie padły żarówki Tungsram Megalight ultra +90% po przejechaniu 6 300 km (bez przekaźnika). Teraz założyłem gorszy komplet na dobitkę. W ogóle to kolega zauważył na parkingu że mi jedna padła więc z racji że wożę 1 to wymieniłem po kilkunastu minutach, było ok ale jak zacząłem jechać to zauważyłem że mi teraz lewa nie świeci?! No i K 2 padła także wniosek że WYMIENIAĆ KOMPLET od razu! ;)

Offline JerzyR

• Giełda
« Odpowiedź #117 dnia: 12 Sierpień 2017, 13:43:46 »
Jak ostatnio wymieniłem żarówki h7 i h1 (przezornie), patrzę a tu postojowe też przepalone:(
A ponieważ wybierałem się na wakacje do CRO to musiałem wymienić te postojowe także...
Moja rada: raz do roku wymienić komplet.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #118 dnia: 12 Sierpień 2017, 23:48:41 »
Wystarczy co jakiś czas przejść się wokół odpalonego auta... ;) Ja zakupiłem nie dawno przekaźnik do H7 (miękki start) i na razie jest GIT! :)

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #119 dnia: 13 Sierpień 2017, 08:18:12 »
A ja mam co do tego przepalanie pewną teorię,
ja w moim mam dzienne fabrycznie, czyli włączają się pozycyjne i mijania automatycznie ale bez podświetlania deski rozdzielczej.
Żarówki wymieniałem 2 razy.
Możliwe jest, że Ci którym tak często przepala żarówki, nie mają świateł dziennych fabrycznie i załączają światła ręcznie, po uruchomieniu silnika, a wtedy jeszcze regulator napięcia nie puszcza ładowania, w momencie kiedy załącza się ładowanie jest lekki skok napięcia, i wtedy właśnie żarówki dostają w tyłek. Choć nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Gdyby u mnie paliło żarówki kilka razy do roku, to sprawdziłbym wszystkie połączenia elektryczne na drodze do żarówki, i sprawdził, czy sam przekaźnik nie jest już wypalony lekko. Przez co może powstać iskrzenie.
Ale to tylko takie "gdybanie"