Autor Wątek: [Santa Fe SM] Jakie sprężyny do tyłu można dać żeby podnieść  (Przeczytany 16953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cezaros

• Giełda
Witam
Jak w temacie mam wrażenie że tył mi bardziej siedzi (mniejszy prześwit jak z przodu) kombinuje żeby go jakoś podnieść najlepiej byłoby wymienić sprężyny na dłuższe lub z innego auta (jakiego??) albo podłożyć gumę pod sprężynę. Ktoś przerabiał temat bo standardowe tył do sanciaka mają mieć 290 mm, czy pomoże jak wsadzę nowe sprężyny (może nie będą wytłuczone)?? Nie znalazłem na forum to jak ktoś przerabiał temat  to proszę o info.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Jakie sprężyny do tyłu można dać żeby podn
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Październik 2013, 10:10:46 »
Pewnie wystarczy zamontować nowe sprężyny i amortyzatory  8-)

santa claus

• Gość
[Santa Fe SM] Jakie sprężyny do tyłu można dać żeby podnieść auto?
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Październik 2013, 11:54:38 »
Może stare już mają dość i nie dają rady ;) samych sprężyn lepiej nie zakładać bez miany amortyzatorów na dluższe. Temat trudny bo jak szukałemw necie to nie znalazłem informacji o tym aby ktoś podnosił to auto. Może w rosji...Gumy pod sprężyny raczej spowodują, że auto będzie sztywniejsze.
  Ja myślałem generalnie o lifcie auta w góre... bez pół środków i prowizorek dlatego w grę wchodził nowy zestaw sprężyn i amortyzatorów. Po wycenie jaką dostałem dałem sobie spokój. Zresztą wyraźnie mi powiedziano że to nie jest auto do tego typu przróbek chyba ,że ktoś bardzo chce i ma gruby portfel.
Może najpierw sprawdź czy po prostu nie należy ich wymienić na nowe bo są zużyte...
PS jestem ciekaw czy od terracana sprężyny by pasowały.
PS2 jeżeli coś uda Ci się ustalić podziel się na forum

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2013, 06:07:08 »
najpierw spróbuje wymienić sprężyny i amorki na nowe, jak dalej będzie "siedział" to podłoże gumę i tyle chyba w tym temacie zrobię, jak będzie po to napiszę czy coś pomogło.

Offline niebrzydal

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2013, 22:48:51 »
Najtaniej wkręcić gumy tj. podnieść na lewarku i wkręcić w miejsce gdzie pierwsze siada.
A mam pytanie, czy tu są sprężyny z podwójną charakterystyką? może to jest przyczyna "klapnięcia".

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopad 2013, 20:23:15 »
Panowie a co powiecie na podniesienie +35 mm jak myślicie posypią się inne części zawieszenia po założeniu takich sprężyn??

cena zaporowa. na razie wymienię sprężyny na kyb (może butla gazowa 72 l zamiast koła zapasowego a zapasowe w bagażniku zrobiło robotę - obciążenie ciągłe- że zdaje mi się ze auto tyłem siedzi o 1 - 2 cm) jak to nic nie da to podłożę gumy z taśmociągu kruszywa z huty - twarde jak cholera. jak zrobię to pstryknę fotki i zamieszczę - jak nie zapomnę to zrobię fotorelacje typu zrób to sam.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopad 2013, 08:19:17 »
Zapewne butla z gazem wpływa na stałe obciążenie auto i amortyzatory siadają. Wg mnie wymiana amortyzatorów na nowe załatwi sprawę. Odnośnie tych sprężyn trzeba pamiętać o jednym: do 1" sprężyny wyższe nie powinny niczego "zepsuć"; powyżej mogą wpływać na charakterystyke skoku amortyzatora i jego prace- dlatego zachodzi konieczność zakupu odpowiednich amortyzatorów.
W Twoim przypadku problem jest złożony bo auto siedzi ok 2 cm w stosunku do tego jak powinno być. Czyli te 35 mm powoduje 55 mm na tę chwilę ale to i tak nie jest aż tak proste jak napisałem. Najważniejsze to sprawdzić stan zawieszenia i do tego dobrać strategie.

Offline kamil3239

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marzec 2016, 22:48:42 »
Witam odgrzeje trochę temat. Jako że zauważyłem że autko trochę siedzi a nowe sprężyny to zbyt duży wydatek zacząłem przeglądać trochę internet i znalazłem to http://jeeptoys.ru/prostavki1/hyundai/santa-fe.html  i jeszcze tutaj https://www.drive2.ru/l/5193664/ Może ktoś dałby radę coś takiego ściągnąć albo namiar gdzieś u nas na takowe podkładki.

[ Dodano: 2016-03-09, 23:53 ]
I jak pany nikt nie jest zainteresowany liftem S :roll: antka? Szukam takowych (gum. tulei) ale nie ma nigdzie dedykowanych do Santa fe. Może ktoś coś podrzuci jakiś pomysł?

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marzec 2016, 19:08:52 »
Zestaw sprężyn Dobinsons +35mm mam takie. Tylko troche kosztują a to na początku odrzuciłeś. Można też zamówić konkretne sprężyny u jakiegoś lokalnego wytwórce...taniej ale jaki koszt musiałbyś pytać. Gdzieś kiedyś widziałem gotowce do tucsona po 650 zł tył i chyba 600 przód lub na odwrót. Podkładki gumowe...to też  jakieś rozwiązanie, ale gotowców nie ma...a szukałem, mierzyłem, pytałem, trzeba by rzeźbić. Te z rosji powyżej to chyba na amory podkładki ?

Offline kamil3239

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marzec 2016, 22:46:52 »
no to są gotowce. właśnie fajne bo nieduży koszt a autko znacznie zyskuje (wygląd i możliwości) Nie chcę się pchać w nowe i w dodatku podwyższane sprężyny bo to zbyt znaczny koszt w  stosunku do ogółu. Do do takich sprężyn trzeba by i amorki z podwyższonym skokiem. Jutro zobaczę mam gumy z  innego auta może coś podpasuje.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Marzec 2016, 15:09:25 »
Daj znać jak coś dopasujesz, przeglądając Internet znalazłem taki sklep http://www.spaccer.com/pl_PL/zamowienie.html?m=2456&h=124 ale ceny są po prostu chore, a może zamówić faktycznie w Rosji takie dystanse. Jak oni na nich jeżdżą to i my też możemy  ;-)

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Marzec 2016, 19:57:11 »
I tak pozostanie sprawa skoku amortyzatora. O ile z przodu zastosowanie dystansu (takiego, jak Rosjanie proponowali) pod poduszką nie zmienia jego skoku, to z tyłu każdy element separujący zmieni skok amortyzatora a to pociągnie za sobą stukanie i w końcu uszkodzenie amortyzatora - o czym zresztą pisali na cytowanej wyżej rosyjskiej stronie. W takim wypadku trzeba do tyłu dokupić amortyzator wskazany w tamtym tekście.

Spaccer z przodu oznacza najprawdopodobniej konieczność przeróbki amortyzatora, Spaccer z tyłu - konieczność wymiany amortyzatora.

Według Rosjan - dłuższy amortyzator z tyłu to Kayaba 344356 - od Mazdy Tribute. Cena kompletu dystansów przednich i tylnych, to razem niespełna 2500 rubli, czyli ca. 140 złotych. Teraz kwestia znalezienia kogoś, kto do Rosji jeździ, żeby kupił i przywiózł.

Wybór mają super, bo można zestaw od +10 do +40 dobrać i będzie to już całkiem profesjonalna przeróbka.

Offline kamil3239

• HKP
  • **
CDN
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marzec 2016, 21:45:43 »
No dobra Pany dziś pokusiłem się o przeróbkę tyłu. Po kilku rozbieraniach i składaniach udało mi się dopasować gumy. O dziwo miałem takowe. Co do gum zdjęcia teraz nie mam, ale są to gumy dokładnie w tym stylu http://allegro.pl/uniwersalna-guma-podwyzszajaca-pod-sprezyny-gumy-i5049737934.html  I tak wyciągnąłem sprężyny, wyciągnąłem gumy oryginalne(guma podwyższając ze sprężyn które idą między górnym mocowaniem sprężyn a budą i zastosowałem gumy z powyższego linku odpowiednio je docinając aby średnica się zgadzała. Średnica dlatego że gumy stosujemy nie między zwoje sprężyny a nad nią między górne mocowanie budy a sprężyne. I jest git. Co do wypowiedzi Volcan-a. Osobiście uważam że po tylu latach na oryginalnych sprężynach takie podkładki 3 cm podnoszą auto do wysokości wyjściowej (fabrycznej) tj. Nie kolidują z amorkiem. No i co pewnie przydałby się jakieś zdjęcia więc proszę: przed

[ Dodano: 2016-03-11, 21:47 ]
Zdjęcia dodały się odwrotnie

[ Dodano: 2016-03-11, 22:00 ]
Niby 3cm a jaki banan na twarzy :-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Marzec 2016, 22:03:44 »

Offline kamil3239

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marzec 2016, 07:43:29 »
Tak tył fajnie stoi. Nawet ciut wyżej teraz jest niz na zdjęciu bo worki z cementem w bagażniuku zrobiły swoje ;-)  Ale jeszcze z tym przodem coś by pomodził :roll:  Może jakieś ciekawe sugestie?  :idea:  Nie za dużo ale ten 1-2cm. A może ktoś faktycznie dałby radę zamówić z rosji te dystanse?