Autor Wątek: [ix35 EL] Blaupunkt NY 800 aktualizacja nawigacji  (Przeczytany 15716 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yach

• Giełda
[ix35 EL] Blaupunkt NY 800 aktualizacja nawigacji
« dnia: 21 Październik 2013, 21:37:08 »
Koledzy, czy któryś z Was aktualizował już wgraną tam Auto Mapę. Mam problem moje PC -ty (jeden  na Windows 8 drugi na Windows Vista ) nie "widzą" karty SD na której jest wgrana nawigacja ( sloty na karty sprawne, sprawdzałem).  W związku z tym  nie nie można dokończyć aktualizacji.

pijid

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Październik 2013, 22:10:37 »
Aktualizował, z tym samym efektem. Co się dziwisz "Good"Ram.
Aha, przenieść na inną kartę nie można. Ja położyłem na nich krzyżyk. "Akurat" kiedykolwiek od nich coś kupię.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Październik 2013, 22:14:24 »
i po co Wam ten szajs, lepiej kupić taką na szybkę, najlepiej 7 cali ... chociaż i tu czyhają różne niespodzianki ... moja skończyła subskrypcję w styczniu, teraz chciałem odnowić i za 3 miesiące (do stycznia) mam zapłacić tyle co za cały rok, bo oni inaczej nie sprzedają.

Offline yach

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Październik 2013, 22:15:05 »
Spróbuje z "nimi" trochę powalczyć, tak z nudów, bez wiary w większe powodzenie :-)

mron

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Październik 2013, 08:14:45 »
Cytat: "pijid"
Aktualizował, z tym samym efektem. Co się dziwisz "Good"Ram.
Aha, przenieść na inną kartę nie można. Ja położyłem na nich krzyżyk. "Akurat" kiedykolwiek od nich coś kupię.

Ja aktualizowałem już kilka razy i nie było problemu, ale wiem, że czasem są jakieś problemy automapy. A przenieść na inną kartę na pewno da radę, trzeba pisać do Automapy i z nimi załatwić przeniesienie licencji.

pijid

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Październik 2013, 18:18:01 »
Piszesz z własnego doświadczenia, czy teoretyzujesz? Bo w warunkach licencji stoi wyraźnie, że w razie zagubienia lub zniszczenia karty musisz kupić nową licencję. Z tego rozumiem, że możliwości przeniesienia licencji nie ma.

[ Dodano: 2013-10-22, 18:21 ]
Cytat: "Zibi"
i po co Wam ten szajs, lepiej kupić taką na szybkę, najlepiej 7 cali ... chociaż i tu czyhają różne niespodzianki ... moja skończyła subskrypcję w styczniu, teraz chciałem odnowić i za 3 miesiące (do stycznia) mam zapłacić tyle co za cały rok, bo oni inaczej nie sprzedają.

Ten szajs dostałem "za darmo" z samochodem. Kupowanie szybki to dodatkowy wydatek...
A tak w ogóle to mam nawigację w telefonie (m.in. Yanosik) i właściwe ta Automapa mi jest na plaster potrzebna. Szczególnie wersja bez połączenia z Internetem = bez informacji o korkach i wypadkach.

ed. wykasowanie cytatu. Nie ma potrzeby cytowania postu, na który odpowiadasz, jeżeli znajduje się on bezpośrednio nad Twoim. Pozdrawiam. tekla

cruel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Październik 2013, 18:32:59 »
Cytat: "Zibi"

Cóż, nie każdy lubi przyklejać, odklejać, mocować i tak dalej. Osobiście wychodząc z auta nie zostawiłbym tak zamocowanej nawigacji na szybie. Uchwyt najlepiej też demontować - jest uchwyt - to nawi zapewne musi być gdzieś w aucie.
Poza tym - 7 cali gdzieś na szybie czy przymocowane do deski rozdzielczej? Widziałem takie cuda - wygląda komicznie.
Sam mam nawi do szyby, ale małą - chyba z 4 albo 5 cali ma. Mniejsza o to. Strasznie niewygodna - fakt, można wziąć w rękę i z nią gdzieś iść, ale po co? Bardziej optymalna na pieszy "rajd" jest nawi w telefonie.
W hujku mamy tego Blaupunkta. Dla mnie rewelka. Zero problemów.
W kolejnym aucie nie widzę możliwości abym nie miał nawigacji wmontowanej od nowości.

Co do aktualizacji - żadnych problemów z odczytem karty. Jedynie proces aktualizacji mozolny. Znaczy sama aktualizacja ok, ale zanim ten cały proces się odpali to chyba z 10 minut trzeba czekać aby się włączyło.

Subskrypcja roczna kosztuje 149zł, za Europę. Dwuletnia 259zł.
Dla porównania Navigon, którego mam - dwuletnia 99 Euro.
Więc cena jakaś powalająca nie jest.

mron

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Październik 2013, 08:23:13 »
Cytat: "pijid"

Ja aktualizowałem już kilka razy i nie było problemu, ale wiem, że czasem są jakieś problemy automapy. A przenieść na inną kartę na pewno da radę, trzeba pisać do Automapy i z nimi załatwić przeniesienie licencji.

Piszesz z własnego doświadczenia, czy teoretyzujesz? Bo w warunkach licencji stoi wyraźnie, że w razie zagubienia lub zniszczenia karty musisz kupić nową licencję. Z tego rozumiem, że możliwości przeniesienia licencji nie ma.

Szczerze nie pamiętam, ale chyba kiedyś przenosiłem. Informacja z ich strony:
http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=48439

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Październik 2013, 16:45:44 »
może trochę odbiegnę od kwestii nawigacji do tematu odtwarzania losowego, bo nie chcę zakładać nowego tematu.
otóż ostatnio chciałem włączyć muzykę z pendrive'a na losowe odtwarzanie, ustawiłem powtarzanie wszystkiego na pozycję A, włączyłem 'mixowanie' i jakie było moje zdziwienie, kiedy piosenka się skończyła, a radio zamiast zmienić na inną, to czekało, co ja zrobię. jak piosenka się kończy to jest basta, nic dalej nie leci. muszę ręcznie puścić następną.
ktoś miał coś podobnego z tym radiem? jakieś pomysły?

Offline yach

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Październik 2013, 21:27:31 »
Witam ponownie, było ciężko, ale się udało. Okazało się, że karta z którą była dostarczona AutoMapa jest uszkodzona. Odblokowano mi inną kartę SD, wszystko działa. Na podkreślenie zasługuje dobry kontakt z obsługą AutoMapy, uprzejmie, pomocnie i co najważniejsze skutecznie. Jeżeli któryś z kolegów ma problem z nawigacją trzeba "zaproblemiać" drogą mailową serwis AutoMapy.

mron

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Październik 2013, 08:05:14 »
Cytat: "Caastiv"
może trochę odbiegnę od kwestii nawigacji do tematu odtwarzania losowego, bo nie chcę zakładać nowego tematu.
otóż ostatnio chciałem włączyć muzykę z pendrive'a na losowe odtwarzanie, ustawiłem powtarzanie wszystkiego na pozycję A, włączyłem 'mixowanie' i jakie było moje zdziwienie, kiedy piosenka się skończyła, a radio zamiast zmienić na inną, to czekało, co ja zrobię. jak piosenka się kończy to jest basta, nic dalej nie leci. muszę ręcznie puścić następną.
ktoś miał coś podobnego z tym radiem? jakieś pomysły?

Jeśli chodzi o odtwarzanie losowe to działa tylko w ramach katalogu. Nie wiem niestety jak odtwarzać losowo wszystkie utwory na pendrive czy karcie SD:(.

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Październik 2013, 10:16:50 »
hmm, trzeba będzie oszukać radio i po prostu wrzucić całą muzę do jednego folderu. może to podziała

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Październik 2013, 23:54:51 »
nie chciałem nikogo urazić słowem "szajs", jednak Blaupunkt którego mi chciano sprzedać to taki płaski model, który wizualnie wpada w deskę, wygląda to koszmarnie, a sama nawigacja w tych czasach, kiedy co chwile powstają nowe drogi, a nazwy istniejących się zmieniają jest niezbędna, właśnie zamówiłem Mio Muvee 388, fajne cacko, ostrzega przed radarmi.

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Październik 2013, 12:48:37 »
ten blaupunkt aż taki zły nie jest, o radarach też ostrzega ;)
w sumie dostałem go do auta gratis, więc co ja bd marudził ;)
co do nowych dróg i nazw to jest rok aktualizacji za free, więc jakiegoś wielkiego problemu nie ma

wieloryb7

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopad 2013, 08:28:23 »
Witam,
Czy ktoś spośród forumowiczów instalował oryginalną NAVI (produkcja LG) w wersji comfort?
Jeżeli tak, to miałbym kilka pytań. Dzięki !