Forum > Getz

[Getz TB] Zamulony Getz

<< < (2/8) > >>

jmtotaszek:
Przy ruszaniu:
jedynka do około 20km/h (2500 obr/min)
dwójka do 35km/h (powyżej 2700-2800 obr/min)
trójka do 50km/h (2500 obr/min)
czwórka do 70-75km/h (podchodzi pod 3000 obr/min)
piątka powyżej 70km/h (a w mieście przy 57-59km/h na równej powierzchni też pojedzie na piątym biegu).

Redukcja jak już czujesz, że auto słabnie i nie ciągnie, albo zaczyna buczeć, drżeć.
W mieście jeżdżę przeważnie na czwartym biegu i redukuję do trzeciego przy prędkości około 40km/h. Czwórka pociągnie przy 40km/h ale szkoda męczyć autka, ja wrzucam na trzeci bieg bo wtedy mogę szybko się rozpędzić do 50km/h i nie tamować ruchu, a w mieście przyspieszenie jest dość ważne.
Z trójki na dwójkę redukuję przy prędkości poniżej 30km/h - auto jest wtedy zrywne i mogę szybko uciec ze skrzyżowania.

A tak ogólnie to nie trzymam się tych konkretnych wartości - jak już czuję, że autko zaczyna słabnąć to redukuję. Wiadomo, obroty wzrosną, spalanie też, ale to przecież tylko chwila. Nie warto też popadać w skrajność - jeżdżenie przy 3000 obr/min cały czas to trochę przesada, ale jeśli trzeba gwałtownie przyspieszyć to nie ma innego wyjścia, jak tylko redukować i deptać na pedał gazu ;) Taki urok małego silnika ;)

Deamon:
a ile pali Ci autko przy takiej jeździe?

jmtotaszek:
Po mieście wyjdzie pewnie 6,5L a w trasie około 5,7L może nawet nieco mniej.
Nie mam komputera więc nie widzę bieżącego spalania, ale tak by wychodziło na oko przy tankowaniu.

Znam za to średnią: 6,1L wyliczona z paragonów za paliwo i ze stanu licznika, z tym, że czasami tankuję Pb98.

Może warto jeszcze wspomnieć warunki jazdy - przeważnie jeżdżę sam, w aucie nic nie wożę, czasami kilka kilo bagażu. Trasy przeważnie wynoszą 100km, po mieście często mam króciutkie przejazdy, auto nawet nie zdąży się nagrzać więc wtedy spalanie będzie sięgało pewnie z 8L. Około 20% przebiegu robię po mieście.
Niedługo (za miesiąc) minie rok od kiedy mam Getza i w tym czasie zrobiłem jedynie 7000km.

Deamon:
to ja z kolei jeżdżę codziennię trase po ok 120km (do pracy mam 50km w jedną stronę). Spalanie wychodzi mi w przedziale do 7l/100km, a auto mam od ok 3 tygodni....

Jakaś wskazówka odnośnie eco-drivingu w Getzie?

PS
czy zabrudzony filtr powietrza może mieć wpływ na przyspieszenie auta lub na poziom spalania?

robaszek127:
U mnie spala ok 8L ale gazu a pewnie na trasie zejdzie niżej. Co do eco jazdy przyśpieszać w mierę dynamicznie a potem utrzymywać stałą prędkość. Spali normalnie a jazda nie emerycka.
Filtr powietrza czysty a brudny to różnica tyle co daje jakieś filtry stożkowe czy paliwa z droższej półki. Opisane to było fajnie w gazecie  Motorze w teście na fiacie punto.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej