Też wymieniałem H7-mkni na Philips BlueVision Ultra + 2xW5W. Polecam, zapłaciłem (za komplet z postojówkami) z przesyłką ok 90,00 zł. Wymiana prawych żarówek - tak jak wyżej napisane - zajęła mi kilka minut, natomiast lewa... Masakra. Najpierw trzeba odkręcić cały klosz, co zajmuje trochę czasu, potem wyjąć go, zabrać do domu, pobawić się nim, a na końcu zamontować go ponownie, a dodatkowo mankamentem jest metalowy drut zabezpieczający żarówki... dopasować go powtórnie to też nie lada wyczyn. Ale po wymianie efekt bardzo ładny, lekka poświata niebieskiego koloru, a samo światło jest białe, które wygląda elegancko a nie tandetnie.
Po za tym, to tak samo jak wyżej zostało kilka razy wspomniane - plastiki na wybojach - nie jest to dźwięk, który nieprzerwanie towarzyszy w czasie drogi, nie mniej jednak bardzo irytuje na Wrocławskich drogach.
Ekonomia - Średnie spalanie - ok 6,3 litra. Minimalne jakie udało mi się osiągnąć (4 osoby z bagażami na pokładzie, prędkość ok 110km/h) - 5,7 litra. Miasto - ??. Maksymalne - ??
Brakuje troszkę mocy ale z drugiej strony, kto może wymagać od silnika 1,6 - 132 KM mocy porównywalnej do silnika z turbo? Kurcze, mimo ze jest to nowa konstrukcja to i tak nie przeskoczymy tej pojemności. Bez turbiny nic nie uzyskamy, wiec jeżeli ktoś spodziewa się mocy pozwalającej konkurować choćby z 1.9 TDI to się zawiedzie, ale nie mniej jednak porównując do konstrukcji benzyniaków sprzed 10ciu laty o pojemności 2.0 l to nasza Elantra jest dynamiczniejsza (przy mniejszym silniku). Wiem, że kolejny samochód będzie już z większym silnikiem, brakuje mi zapasu pod pedałem gazu i nie raz się spociłem.
Wyciszenie pojazdu - hmm, do 80-90 km/h elegancko, a na postoju silnika nie słychać, ale powyżej bariery 100 km/h robi się nieprzyjemnie głośno. No cóż, jak to mówią "Trzeba mierzyć siły na zamiary" - kupując / mają do dyspozycji ok 60 tyś na nowy samochód nie wymagajmy klasy porównywalnej choćby z audi.
Lubię moje samochody, lubię o nie dbać a teraz mam nowy, swój, przez nikogo nie zniszczony, wiec będę go w wolnych chwilach dopieszczać. Wymieniłem wszystkie żarówki wewnątrz pojazdu na ledowe rurki - trochę zbyt mocne ale i tak dobrze to wygląda. Teraz w najbliższym czasie wymieniam, w zasadzie robię dodatkowe światła STOP - w miejsca tych nieużywanych tylnych przeciwmgielnych - efekt jak w wer. z USA.
Stacja Blaupunkt/ Navi / Kamera - bajer - bardzo polecam. Człowiek wszędzie wjedzie, nawet w najmniejszą lukę, bo tylni zderzak widać co do cm... ;] Wszyscy dookoła krzyczą STÓJ a ja i tak jeszcze cm podjadę ;]
Jak na razie miałem jedynie problem z ww. stacją Blaupunkt, od nowości nie dział mi w niej dotyk i żyła sobie własnym życiem. Auto kupiłem w salodzie w Łodzi a przebywam we Wrocławiu i z tego powodu serwis działał strasznie opieszale... jeden na ul. Kochanowskiego - strasznie zamulony, zero wsparcia, zero pomocy i zaangażowanie, bo przecież jest to zgłoszenie reklamacyjne (za free) i nie będą mieli z tego grosza, a samochód nie kupiłem u nich... masakra jakaś. Potem pojechałem do innego serwisu (na Gaju we Wrocławiu) i tak troszkę lepiej, choć też nie jest to opieką jaką oczekiwałem... Reasumując, po prawie dwóch miesiącach stacja wróciła do mnie bez tej wady / została naprawiona.
Elantra - lekka, dość przyjemna w mieście - porównując inne sedany i pomijając małe samochodziki

Linia nadwozia bardzo ładna ale to juz przecież wiemy. Nie ma osoby, której wygląd Elantry nie podobałby się

Duuży PLUS
Denerwuje mnie automatyczna klima na przednią szybkę, włącza sie wtedy kiedy nie powinna. Robi mi się zimno w samochodzie i nie mogę zmienić nawiewu ... bo na szyby wieje 15 minut i jest tryb automatyczny... Wiem ze gdzieś to można wyłączyć ale szkoda bo to też jakiś tam bajer za który człowiek zapłacił, a w praktyce średnio to działa. Światełka które gasną po paru sekundach też fajna sprawa, ew. odwrotnie, zapalają się po otworzeniu samochodu z pilota - pomaga odnaleźć w nocy samochód zaparkowany na parkingu
Przykro mi to mówić (zwłaszcza gdy jestem posiadaczem i to szczęśliwym - Elantry ;-) ) ale ... ost. jechałem podstawową wersją Audi a4 z 2011 roku (bez navi, bez kamery) tj. bez większego wypasu - iiii czuć od samego wejścia do pojazdu, że półka samochodu / marki jest dużo wyższa i Elantra odstaje i to sporo... Wyciszenie duuużo lepsze (nawet przy 200-210km/h można normlanie, nie krzycząc rozmawiać) , dynamika również - wciskasz i jedziesz, bez większych problemów - fakt, ze spalanie przy pedale gazu wciśniętym do podłogi jest duże ale samochód buja się i nie zamula, a system nagłośnienia na bardzo duży plus, no i mniej trzeszczących plastików mimo, że przebieg był już na poziomie 200 000 km .... - tylko, że podst. cena - inna, dużo większa 8-) :roll: