Autor Wątek: [Accent LC] Tył nie hamuje.  (Przeczytany 32555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kadafi

• Giełda
[Accent LC] Tył nie hamuje.
« dnia: 11 Październik 2013, 06:40:13 »
Z układu hamulcowego zostały mi jedynie : pompa, zaciski i tarcze kotwiczne - reszta nowa.
Układ odpowietrzony samoregulatory dobrze działają a tył nie hamuje.
Przy lekko mokrej nawierzchni i średniej sile hamowania zaraz blokuje przód i samochód jedzie dalej jak po lodzie.
Ręczny hamullec działa OK - nie ruszy sie autem z miejsca.

Są jakieś regulatory sił hamowania? czy to może byc pompa hamulcowa.
Muszę problem szybko rozwiązać bo nie da się tak jeździć.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2013, 17:59:26 »
Korektora siły hamowania w LC nie ma, jaki płyn zalałeś po remoncie hamulców.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Październik 2013, 21:22:49 »
Płyn to TEXTAR DOT4 - wymienić?

Dodam że jak są zdjęte bębny i naciskam na hamulec to szczęki się rozszerzają i samoregulatory ładnie przeskakują na tej zapadce rozwierając bardziej szczęki.

Brak mi pomysłów a do wymiany została by pompa chyba że szczęki są kiepskie.
Nie pamiętam nazwy ale coś na S..... a bębny ABE - czy jakoś tak.

Zauważyłem też że po tym krótkim czasie od wymiany - 1-2 kkm w środku jest "kurz" ze startych szczęk co by sugerowało że jest tarcie ale czy szczęki w takim razie nie są na miękkie.....

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Październik 2013, 21:32:13 »
Jest ok pytałem dlatego że płyn typu DOT5.1 są bardziej "agresywne" od DOT3 czy 4 i mógł trochę spustoszyć gumki w pompie. Ja kupiłem cylinderek Sanyco i na jego obudowie jest wytłoczone "only DOT3". Zastanawiają mnie jeszcze te za długie przewody od pompy do łączników które założyłeś.

Szczęki masz Sangsin SA046 czyli takie jak na pierwszy montaż, a bębny pewnie ABE.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Październik 2013, 21:36:02 »
Długość raczej nie przeszkadza choć by dlatego zę lewy i prawy to różnica 80cm w oryginale.
Zastanawiają mnie takie "długie nakrętki - przedłużki" przy pompie co się wkręca tylne przewody  czy one nie mają jakiegoś zadania rozdziału siły hamowania?

Szczęki to SAMKO.

A i jeszcze jedno  - jak przeglądam szczęki na na  bęben 180mm są szczęki o szerokości 35, 36, 38, mm teraz jakie do mojego i czy ma to znaczenie - szersze - większa powierzchnia tarcia.

http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1&wsk=O

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Październik 2013, 21:46:16 »
Kiedyś gdzieś o tym czytałem to są zaworki.

[ Dodano: 2013-10-11, 22:13 ]
Powierzchnia wewnętrzna bębna ma 39 mm, a szczęki Samko 88480 mają szerokość 37mm czyli raczej jest ok.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Październik 2013, 07:13:03 »
Chyba kupię inne szczęki  i najwyżej stare będą na później.
Wydaje mi się że te Samko są za miękkie i po 30kkm bedą już same blachy - biorac pod uwagę jak szybko sie ścieraja.

Kurcze u mnie bębny maja podobne wymiary do tych TRW:
DB4402
http://www.port3.ru/info/TRW/DB4402
i jest po ok 3mm wolnego miejsca miedzy szczękami a powierzchnią roboczą bębna.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Październik 2013, 08:36:51 »
Ja u siebie do hamulca postojowego zamontowałem szczęki firmy TOMEX i trzymają, przynajmniej jak na razie, dobrze.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Październik 2013, 12:27:33 »
Sprawdź jeszcze typ cylinderków które kupiłeś.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Październik 2013, 12:50:19 »
Cylinderki mam  TCIC - nie wiem czy to dobry wybór był?
Jutro chyba zamówie jakieś dobre szczeki.... i zobaczymy

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Październik 2013, 16:24:40 »
Jak stwierdziłeś, że tylne hamulce nie działają? :-/
Sprawdzałeś jak hamowane są tylne koła po podniesieniu tyłu samochodu? Niech ktoś naciśnie pedał hamulca, a Ty sprawdź czy jesteś w stanie zakręcić kołem. Myślę, że Ci się to nie uda. Z tyłu mamy przecież hamulce bębnowe, znacznie mniej skuteczne od tarczowych, które są z przodu. Dlatego kiedy przednie koła już są zablokowane, to tylne jeszcze się obracają, choć też są hamowane... i tak być powinno!
Moim zdaniem jest wielce prawdopodobne, że hamulce masz w porządku.
Pojedź na stację diagnostyczną, tam za 2-3 dychy sprawdzą ci siłę hamowania.
Pozdrawiam.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Październik 2013, 17:01:08 »
Cytat: "kadafi"
Cylinderki mam  TCIC

Firma dobra chodziło mi czy kupiłeś te z tymi numerami 5833025000, 5838025000.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Październik 2013, 21:42:53 »
bobi17, jak miało by być tak jak piszesz to ja jutro jadę zezłomować tego accenta - życie najważniejsze.
Koła tylne hamują ale nie tak jak powinny. X lat temu miałem taki sam objaw w astrze F też bez ABSu - przy średnim hamowaniu przód blokowało (jak w accencie) - okazało się że tył był do roboty (bębny, szczęki) po naprawie było OK.
W accencie mam już to wymienione i dalej nie działa tak jak trzeba.
Na przeglądzie byłem i diagnosta powiedział że przód OK, ręczny OK ale tył b.słabo. Było to zaraz po tym jak robiłem remont hamulców więc myślałem że wszystko się dotrze i ułoży a tu lipa - dalej to samo.

kosmos2011, muszę sprawdzić faktury bo nie mam pojęcia czy to te co piszesz- jutro dam znać.

A i po głębszym zastanowieniu szczęki też są OK - przy jeździe i zaciągnięciu ręcznego hamulec mocno hamuje - prawie do blokady kół.
Dodam jeszcze że pedał hamulca nie jest twardy i z wyczówalnym oporem da się go wcisnać do podłogi.

kml

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Październik 2013, 16:29:31 »
Niestety LC tak ma, że tył jest słaby :/ Robiłem wszystko sam, szczęki Alpha Brakes, bębny oryginały, cylinderki też jak trzeba plus samodzielny bardzo dokładny montaż i temat jest de facto nie do przejścia. Cały przegląd układu jest ok, ale tył jest słaby i naprawdę ciężko coś na to poradzić. Przynajmniej mi się nie udało jak do tej pory.

Z przodem nie ma żadnych problemów, a jeżeli ktoś obejdzie problemu hamulca zasadniczego z tyłu to proszę o info. Ręczny łapie bez problemu.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Październik 2013, 17:36:51 »
To jak u mnie auto hamuje na mokrym ( nawet nie w deszcz) to tragedia - nie jest to normalne w sprawnym samochodzie nawet w 126p.
Mnie martwi pedał hamulca który da się wcisnąć do podłogi.
Obstawiam że pompa może być trafiona.
Na początek może jakiś zestaw do regeneracji a jak to potwierdzi przypuszczenia to nowa pompa - dobrze i na długo.