Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

[i20] Czy silnik 1248cm3 nadaje się na LPG ?

<< < (4/6) > >>

Jesionki:

--- Cytat: "gabor76" ---Jeśli ktoś mógł by poradzić czy lubryfikacja jest konieczna  w Hyundai i20 z 2009r. chętnie wysłucham rad :))
--- Koniec cytatu ---

Jeśli posiadasz silnik o pojemności 1248 cm3, mocy 57kW (77PS), o kodzie G4LA (1200 CC - KAPPA), to posiadasz regulację luzu zaworowego hydrauliczną, automatyczną. W związku z powyższym gaz nie powinien zaszkodzić i lubryfikacja co prawda nie zaszkodzi, ale i nie jest niezbędna. Załączam wykaz silników, do których jest zalecane założenie lubryfikacji. Na wykazie przeważnie znajdują się silniki, które nie posiadają hydraulicznie kasowanych luzów zaworowych.

mielnicki1987:
Cześć, potrzebuje fachowej porady jaka instalacja najlepsza będzie dla mojego auta, czy silnik nadaje się do zagazowania, jaki jest koszt i żywotność takiej instalacji? Jest to moja pierwsza styczność z zasilaniem samochodu LPG. Rozważam zainstalowanie LPG, wiem że opłacalność inwestycji zależy od przebiegów - te są różne, więc tutaj chciałem się skupić na kwestii czysto mechanicznej i eksploatacyjnej. Czy silnik ten jest polecany pod LPG? Chodzi mi czy jakieś jego części będą się zdecydowanie szybciej zużywały itp itd. Wydaje mi się, że jest to prosta konstrukcja więc nie powinno być problemów. Jak wygląda kwestia spalania? Ile % więcej spali LPG od benzyny, lub konkretne wartości. Może są tutaj ludzie, którzy mieli styczność z tym silnikiem. Kwestia osiągów, czy spadek mocy jest zauważalny? Ile wynosi koszt zamontowania takiej instalacji? Jakość podzespołów wiadomo, żeby była odpowiednia. Z góry dziękuję za pomoc.

robaszek127:
Skoro to pierwsza styczność z lpg to raczej słaby silnik do tego wybrałeś. Nie wiem czy się nie mylę, ale czy w tych silnikach nie ma problemu z głowicami za słabymi do gazu?

karino13:
polecam zapoznanie sie z lista Prins'a silnikow ktore nie nadaja sie do gazu.

yunior81:

--- Cytat: "mielnicki1987" ---Jest to moja pierwsza styczność z zasilaniem samochodu LPG
--- Koniec cytatu ---

To trzeba zacząć od lpg-forum.pl , tam znajdziesz konkretną odpowiedz na swoje pytania/e jak tez znajdziesz polecane warsztaty. Nic więcej nie potrzebujesz na razie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej