Autor Wątek: [Santa Fe CM] ESP OFF - zapala się chwilę po ruszeniu  (Przeczytany 28220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tibadu

• Gość
[Santa Fe CM] ESP OFF - zapala się chwilę po ruszeniu
« dnia: 02 Wrzesień 2013, 10:06:14 »
Witam,
Mam ostatnio taki problem. Przekręcam kluczyk, lampka esp off gaśnie, uruchamiam silnik dalej pozostaje wyłączona. Natomiast jak kawałek przejadę to zapala się i nie reaguje na przycisk włączania/wyłączania. Czy ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi?
Jarek

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Wrzesień 2013, 15:36:00 »
U mnie też się pojawia ten problem jak na razie pomaga wyłączenie silnika i uruchomienie go ponownie. Kiedyś kolega w golfie miał taki problem ze cały czas sie mu świeciła kontrolka esp i jak się później okazało miał źle ustawiony rozrząd po wymianie. W naszym przypadku jak byłem w serwisie to bez podłączania auta pod komputer powiedzieli że może to być wina jakiegoś czujnika ale stwierdzą to dopiero jak podłączą autko do komputera za jedyne 160 zł tyle że jak juz wcześniej pisałem w moim przypadku kontrolka gaśnie po ponownym uruchomieniu silnika a system nie widzi żadnego błędu. I muszę czekać aż się kontrolka zaświeci pojechać prędzikiem do serwisu nie gasząc przy tym silnika podłączyć pod komputer i wtedy sprawdzić co się dzieje.

Offline mirekp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Wrzesień 2013, 18:43:08 »
Tez tak miałem.Automat stopu /pod pedałem/ do wymiany.

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Wrzesień 2013, 08:02:41 »
Witam

Mój cielak został objęty akcją serwisową przez hyundai i wyłącznik świateł stop został wymieniony na nowy w ramach tej akcji, jak na razie kontrolka się nie świeci zatem może pomogło.

Offline mirekp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Wrzesień 2013, 11:24:11 »
Witam.
A co to za akcja serwisowa?

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Wrzesień 2013, 11:44:40 »
Akcja serwisowa związna była z wymianą wyłącznika świateł stop, podobo jego awaria powodowała ciągłe świecenie świateł lub ich miganie. Zadzwoniła do mnie Pani z salonu gdzie kupiony był mój cielak tzn najpierw zadzwoniła do wcześniejszego właściciela a później do mnie i zaprosiła mnie na wizytę. Jak do CIebie nie dzwonili a nie wiesz czy przypadkiem nie jesteś objęty akcją to zadzwoń do najbliższego ASO hyundaia i podaj numer vin samochodu odpowiedzą Ci czy jesteś objęty akcją czy nie.

Offline mirekp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Wrzesień 2013, 12:29:11 »
Chyba  nie ma sensu dzwonić, bo wyłącznik już sam wymieniłem.

war3

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopad 2015, 12:27:12 »
Witam,
Cytat: "tibadu"
Witam, 
Mam ostatnio taki problem. Przekręcam kluczyk, lampka esp off gaśnie, uruchamiam silnik dalej pozostaje wyłączona. Natomiast jak kawałek przejadę to zapala się i nie reaguje na przycisk włączania/wyłączania. Czy ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi? 
Jarek

Mam podobna styacje z ta roznica ze, nie zawsze esp off wyskakuje na tablicy w czasie jazdy. Oczywiscie nie reaguje na przycisk on/off kiedy juz wyskoczy info na tablicy w czasie jazdy. Zastanawia mnie  w jaki sposob krancowka stopu wplywa na esp ze wywal go na tablicy. Oczywiscie poszedlem za wzorem kolegow i zamowilem krancowke (za kawalek plastiku 21£ :-x ).

Tonny

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopad 2015, 08:55:21 »
gdzieś Ty to zamawial?? Miałem to samo i zakupiłem wyłącznik od kia ceed (to dokładnie ten sam model) i tez za 20 tylko ze złotych.

war3

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopad 2015, 10:48:39 »
No coz tu u mnie ceny niestety sa takie jakie sa i nic nie poradze. Dlatego sporo zeczy mam zamiar zrobic w polsce.

Offline DjKosmit

• Giełda
    • http://www.cafe-chocolate.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopad 2015, 17:24:29 »
Hey koledzy dajcie namiary na ten czujnik gdyż kontrolka stop mi się zapala a do tego zauważyłem że nie działają mi lampy stop.

Dzięki!

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopad 2015, 19:42:37 »
Na czujnik jest akcja serwisowa jedź do ASO za darmo wymienią.

http://www.myhyundaiforums.com/09-01-018.pdf

Offline DjKosmit

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopad 2015, 20:40:24 »
Najbliższe ASO mam 30 km stąd odpisali mi na e-mail że cytuję"
"W tym modelu nie było akcji serwisowej wymiany elementu pod pedałem jak to Pan nazwał . Element pod pedałem to tzw. wyłącznik lampy stop.
Jeśli chodzi o akcje związane z ESP, to takich akcji w tym modelu w ogóle nie było.
W celu sprawdzenia co jest przyczyną zapalania się kontrolki ESP zapraszam do serwisu"

Podesłałem im PDF :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopad 2015, 21:11:38 »
Ten link który podałem powyżej dotyczył Ameryki północnej.

Jeśli chodzi o Europę to tutaj http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/alerts/main/index.cfm?event=main.notification&search_term=A12/0600/13&exclude_search_term=0&search_year=2013 jest spis łącznie z numerami vin i datą produkcji.

Offline DjKosmit

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopad 2015, 16:29:19 »
Niestety ASO nadal upiera się że moje auto nie podlega tej akcji serwisowej.
Dostałem nawet takiego o to linka:
https://uokik.gov.pl/koncentracje.php?news_id=10441&print=1

Odpisałem że zgadza się, ale moje auto było wyprodukowane na rynek Niemiecki więc pewnie na tej liście go nie będzie.

Podaje to jako ciekawostkę gdyż chyba tego tu nie było.

:)