Autor Wątek: [ix20] spalanie  (Przeczytany 196047 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #240 dnia: 01 Kwiecień 2014, 20:04:43 »
Jak jechałeś - rajdowo czy po emerycku? Wyprzedzałeś kogoś, czy raczej robili to inni? Dla mnie ten wynik jest abstrakcją, nawet na ekspresówkach ze stosowaniem zasad jazdy ekonomicznej i  bez wyprzedzania i zbytniego używania pedału gazu ( noga z puchu).
Zazdroszczę :-P .
Pozdrawiam
M

Offline horny devil

• HKP
  • **
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #241 dnia: 04 Kwiecień 2014, 08:27:22 »
Zakres prędkości 90-110. Droga jest w średnim stanie i pełno zakrętów takich ślepych. wyprzedziłem ze 2 maruderów ;P ale też i mnie tam wyprzedził jeden czy dwóch rajdowców amatorów.

Naprawdę dużo zależy od stylu jazdy. Specjalnie jakoś nie dbam o ecodriving ale swoje sukcesy mam. Jak jeszcze robiłem w firmie transportowej to robiłem testy. Kilkusetkrotnie pokonywałem trasę KAtowice-Częstochowa-Katowice prawie zawsze nad ranem a więc podobne warunki. Przy normalnej jeździe francuz 1,6hdi palił mi 6,5 litra/100 jak jeździłem eko to mój rekord 4,3l a cisnąc na maxa 8l. Różnica czasowa na tej trasie między eko a max wynosiła 15min a więc nie ma sensu palić jana i łapać pkt.

sense

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #242 dnia: 04 Kwiecień 2014, 10:39:04 »
Maolma - ponad rok temu proponowałem aby na tej samej trasie i tą samą techniką przejechać moim i Twoim autem i porównać spalanie.
Dwa auta, ten sam kierowca, takie samo obciążenie, taka sama trasa, takie same warunki drogowe - wtedy można coś porównywać.
Jeśli w takim teście Twój 1,4 spaliłby więcej niż mój 1,6 (a wg Twoich wpisów wychodzi, że tak by było), wtedy możesz mieć argument dla sprawdzenia auta w serwisie, a przynajmniej domagania się odpowiedzi tłumaczącej dlaczego tak jest.
Może masz taką technikę jazdy, może coś Ci gdzieś trzyma...no trzeba to sprawdzić, a przynajmniej porównać z samochodem co takich problemów nie ma.
Za daleko Ci było podjechać z Warszawy do Piaseczna, a żale wylewasz do dziś.
Może jednak warto ze swojej strony sprawdzić pewne rzeczy, aby mieć jakieś argumenty? Liczysz, że ktoś to zrobi za Ciebie?
Sorry, ale tak to widzę.

dekra

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #243 dnia: 04 Kwiecień 2014, 20:24:04 »
Cytat: "Maolma"
Wróciłam z nad morza ok. 330 km, jakieś 20% trasy ekspresówką (przy zmiennych i często niezbyt przepisowych prędkościach, od 110 do 160, chciałam dotrzeć silnik), poza nią przeważnie 90 do 110. Komputer pokazał średnie zużycie 6,8 l/100, zatankowałam i wyszło 6,7 l/100. Nie jest to chyba  wynik bardzo zły.
Jak nad morze jechałam (straszliwe korki, średnią prędkość miałam 44 km/godz!!!)komp pokazał mi średnio 8,0 l, a faktycznie zużyłam 8,8 l/100, więcej jak ostatnio poruszałam się w Warszawie ( ostatnie zużycie w Warszawie, właściwie bez korków , ale z dość licznymi światłami  (komp. pokazywał ok.7,9-8) to ok. 8,5 l/100.

Maolma! Cytuję tu Twoją wypowiedź z dnia 10 sierpnia 2013 roku, z której wynika, że w Twoim samochodzie zużycie paliwa może być małe i wszystko zależy tylko od stylu jazdy i trasy. Daj już spokój z tym utyskiwaniem!

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #244 dnia: 06 Kwiecień 2014, 10:11:39 »
Jade za 3 tygodnie do Austrii i podjadę do Hyundaia żeby zrobili znów coś z tym spalaniem. Po skomplikowanej procedurze przy wymianie moich amortyzatorów i innych elementów przez importera postanowiłem juz nie angażować sie w pisma kłócenie sie o rożne sprawy dotyczące mojego ix 20 , jadę za granice i tam mi zrobią.
Jak bym miał dziś kupować auto to bym znów wybrał ix 20 1.6 AT ale z rynku czeskiego bo jest lepiej wyposażone ,tańsze i ma LPG w 1.6 AT

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #245 dnia: 12 Kwiecień 2014, 16:57:02 »
A można coś z tym zrobić ? W myśl sklepowej zasady - ten typ tak ma. Wciąga paliwo jak mały murzyn mandarynki - chyba nic nie poradzimy na to.

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #246 dnia: 12 Kwiecień 2014, 17:52:19 »
Nie chce mi sie awanturować z importerem o spalanie w moim aucie , robiłem to przy zawieszeniu . Moim zdaniem mu użytkownicy powinniśmy  wytoczyć pozew zbiorowy .Jest to chamskie zachowanie importera że nie jest powiadomiony UOKIK o zawieszeniu. Taki proces o spalanie wygrali byśmy spokojnie ja tylko chce ta różnice miedzy danymi fabrycznymi a tym co mi spala

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #247 dnia: 21 Kwiecień 2014, 09:42:52 »
Cytat: "dekra"
Cytat: "Maolma"
Wróciłam z nad morza ok. 330 km, jakieś 20% trasy ekspresówką (przy zmiennych i często niezbyt przepisowych prędkościach, od 110 do 160, chciałam dotrzeć silnik), poza nią przeważnie 90 do 110. Komputer pokazał średnie zużycie 6,8 l/100, zatankowałam i wyszło 6,7 l/100. Nie jest to chyba  wynik bardzo zły.
Jak nad morze jechałam (straszliwe korki, średnią prędkość miałam 44 km/godz!!!)komp pokazał mi średnio 8,0 l, a faktycznie zużyłam 8,8 l/100, więcej jak ostatnio poruszałam się w Warszawie ( ostatnie zużycie w Warszawie, właściwie bez korków , ale z dość licznymi światłami  (komp. pokazywał ok.7,9-8) to ok. 8,5 l/100.

Maolma! Cytuję tu Twoją wypowiedź z dnia 10 sierpnia 2013 roku, z której wynika, że w Twoim samochodzie zużycie paliwa może być małe i wszystko zależy tylko od stylu jazdy i trasy. Daj już spokój z tym utyskiwaniem!

-----
Jak tu nie utyskiwać skoro koleżanka zapewne 90% jazd wykonuje w mieście, a podczas sprzedaży w salonie nikt nie powiedział, że bak jest dziurawy   :mrgreen:
Maolma - masz ten sam kłopot co ja........ pokonujesz krótkie odcinki, a na nich silnik niestety pije paliwo jak kameleon ocet. U mnie także średnia prędkość pokazywana w komputerku wynosi 20-25 km/h - dlatego spalanie w mieście 10 litrów. Ja nie mam najmniejszych szans aby tę wartość obniżyć - jazda do pracy to 5 km w jedną stronę + korki jak na maratonie.
Temat miejski - klapa
Temat poza miejski - nie narzekam. Wczoraj świąteczna przejażdżka do rodziny ~160 km - spalanie w jedną stronę pokazało - 5,3 litra - jazda naprawdę spokojna (80-100 km). Średnie w obie strony, uwzględniając 20 km po mieście, - 5,6 litra. Nie wiem na ile to wskazanie komputerka jest prawidłowe, ale jeśli jest to jestem bardzo zadowolony. Nawet gdy dołożę jeszcze 1 litr do tego wyniku to i tak uśmiech mi nie gaśnie.
Zarówno Ty jak i ja nie zbliżymy się do spalania kolegów, którzy do pracy pokonują ~15-20 km z tego 90% to jazda poza miejska, albo przy bardzo małym natężeniu ruchu. U nich spalanie na poziomie ~8 litrów jest jak najbardziej możliwe, u nas zaś - nieosiągalne.
Osobiście już się z tym faktem pogodziłem - powiem tak jak nasza minister - takie mamy warunki.
Pozdrawiam.....zobacz mamy ładne i komfortowe samochodziki - tylko się cieszyć.

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #248 dnia: 21 Kwiecień 2014, 11:00:42 »
Witaj, Kotku ;-)

Pięknie to podsumowałeś: " takie mamy warunki".
Ja trochę jeżdżę dalej, bo przeważnie po 12 km, ale za to zdarza mi się ze 4-5x w miesiącu wyskoczyć autkiem do sklepu na (jakieś 2-3km).

Trzeba przywyknąć  w końcu do spalania naszych ładnych komfortowych smoków i już....zakończę prozaicznie...oby zdrowie było...bo dziś zaraz  z najbliższym członkiem rodziny udaję się do szpitala na jutrzejsze "krojenie" ciała.

Miłych i zdrowych ŚWIĄT  :-)

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #249 dnia: 04 Maj 2014, 16:38:09 »
Wróciłem z wojaży po europie  .
Każde auto musi spalić , rozmawiałem z ludźmi za granica co mają Venge i ix20 , jedni sobie chwalą a jedni marudzą , wszytko zależny od jazdy ,sposobu jazdy, od warunków atmosferycznych.
Wychodzę z tego założenie że raz mi w korku na autostradzie wziął 12L a na drugi dzień w mieście w korku 10L, ale i tez mi wziął  14,5L na autostradzie dos szybko jechałem  ale jak jechałem spokojnie 80km po płaskim drogami lokalnymi spalił mi 6,5L

Offline ph71

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #250 dnia: 05 Maj 2014, 09:28:46 »
A jak Twoje nowe oprogramowanie obniżające spalanie, które miałeś za granicą wgrać, a o którym pisałeś na początku kwietnia?

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #251 dnia: 07 Maj 2014, 21:07:00 »
Jechałem tylko przelotem przez Austrię

flu

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #252 dnia: 08 Maj 2014, 14:28:05 »
Szczerze mówiąc dla mnie kosmos to co piszecie w niniejszym wątku (i dla kolegi który ma identyczny samochód też). Codzienne podróże do pracy w warunkach polskich czyli różnych + standardowa eksploatacja wyjazdowa, czasem delegacje, 30 tys. km na liczniku - bywa że spala ok. 6, bywa że 8,5 (średnia z dotychczasowego cyklu życia - 7,5), ale nie 10 czy 14. Rozumiem że komputer nie jest ultradokładny ale  z grubsza jego obliczenia zgadzają się z przebytą trasą i ilością wlewanego paliwa. Wniosek że albo coś macie nie tak z pojazdami albo technika prowadzenia (bez urazy) do poprawy.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #253 dnia: 08 Maj 2014, 21:47:58 »
Oczywiście każdy ma jakąś technikę......jeden lepszą bo swoją, inny gorszą bo cudzą.
Przeczytaj, że Ci którym auto pali 10 litrów w mieście, tacy jak jak, pokonują odcinki około 5 km w dużych, ba nawet czasami w bardzo dużych korkach. Auto zimą w moim przypadku pewnie przez prawie cały czas jedzie na ssaniu.
Twój przypadek, pokonywanie tras miejskich + delegacje = całkowicie inne warunki eksploatacji, a to przekłada się na diametralnie różne spalanie.
Parę linijek wyżej napisałem, że ze spalania pozamiejskiego w trasie jestem zadowolony.

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #254 dnia: 10 Czerwiec 2014, 22:27:19 »
Czy ktoś ma diesla ile on pali w ix20
Jeździłem teraz  citroen elysee 1.6 HDI exlusivem to palił mi na trasie 4.0 a wmieście 5,5 z klima z max dotykowym wyposażeniem 54 tys.zl
Jestem przeciwnikiem LPG ale jak by można było w Polsce założyć LPG do 1,6 automat to bym założył tak jak w Czechach  bez utraty  gwarancji