Autor Wątek: [ix20] spalanie  (Przeczytany 192770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #210 dnia: 24 Kwiecień 2013, 19:49:01 »
Cytat: "irekmiecz"

Po przejechaniu 14400kl. komputer pokazuje mi średnie spalanie od początku 6,7/100km. a wyliczone z tankowań to 7,12 na setkę. Po zatankowaniu do pełna komputer wskazuje możliwy dystans do pokonania w przedziale od 611 do max 620 kilometrów. Szacuję że około 70 procent kilometrów nakręcam w ruchu miejskim, rzadko w korkach.

Pozazdrościć - 6-7 litrów średniego spalania nigdy na oczy nie widziałam :-( . Dziś zatankowałam mojego 1,4 litrowego smoka i wyszło mi 9,3/100 ( wg. kompa 8,9) przy jeździe emeryckiej i ekonomicznej po Warszawie raczej bez korków odcinki 12 km. Stuknęło mi dziś 2000 km!

jack55

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #211 dnia: 25 Kwiecień 2013, 19:19:10 »
Cytat: "irekmiecz"
Shell-owi za FuelSave 95 podziękuję. Nie wykluczone że tylko trafiłem na "chrzczoną" partię paliwa lecz potwierdzę nie najlepsze opinie które znalazłem wcześniej na innych forach.

Irekmiecz tankuję paliwo na Shellu na Karwinach od kilku lat i nigdy nie miałem żadnych problemów. FuelSave o której piszesz to trochę ulepszona 95 która zastąpiła zwykłą bezołowiową.Nie ma się co spodziewać fajerwerków :?: Obecnie tankuję V-Power Racing  osiągi i spalanie znacząco się poprawiły.Polecam i pozdrawiam Kolegę  ;-)

pszb

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #212 dnia: 26 Kwiecień 2013, 10:50:26 »
Cytat: "Maolma"
Dziś zatankowałam mojego 1,4 litrowego smoka i wyszło mi 9,3/100 ( wg. kompa 8,9) przy jeździe emeryckiej i ekonomicznej po Warszawie raczej bez korków odcinki 12 km. Stuknęło mi dziś 2000 km!

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu tylko sobie czytałem, ale teraz coś napiszę.
Maolma dotykasz 2 problemów:
1) Jazda na krótkich odcinkach zimnym silnikiem zawsze da wysokie spalanie. Mój ix20 pali 9,5 wg kompa, mam do pracy 6km. Jeszcze miesiąc temu jeździłem Oplem Merivą, palił 5,7/100 w trasie przy full ładunku z pięcioma osobami, ale praca i powrót, to już było 10/100, a zimą 11/100. Nic nie poradzisz. Nie patrz na chwilowe spalanie, nie patrz na średnie spalanie, ustaw sobie tylko licznik km i jeździj normalnie.

2) Wiele osób sygnalizuje różnicę pomiędzy średnim spalaniem wyliczonym, a średnim komputera. Zmieńcie stację benzynową, u mnie nie ma różnicy.
Jeszcze poprzednim autem przypadkiem wykryłem, że tankując paliwo na innej droższej stacji, za te same pieniądze wlałem oczywiście mniej, ale wskaźnik paliwa podniósł się wyżej :shock: . Dokładniejsza analiza zjawiska wykazała, że kradzież 10-20% objętości tankowanego paliwa to norma na tanich stacjach, no i jeszcze zagadkowa jakość tego paliwa.

pozdr

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #213 dnia: 26 Kwiecień 2013, 18:35:47 »
Cześć Niebieski :-) , chyba faktycznie zacznę jeździć normalnie nie wgapiajac się w to spalanie. Też mi się wydaje, że różnica pomiędzy tym co mówi komputer, a dystrybutar moae być spowodowana niedolaniem. Na jakiej stacji tankujesz w Warszawie, że tak Ci się wszystko zgadza? Ja na Satoilu przeważnie na Krasnobrodzkiej.

[ Dodano: 2013-04-26, 18:36 ]
T zjedzone, lecę na kolacje, bo to chyba z głodu

pszb

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #214 dnia: 29 Kwiecień 2013, 11:06:11 »
Na razie dobrze sprawdza mi się "Bliska" przy Górczewskiej, to tam wykryłem, że chyba wcześniej mnie okradano. Ale jak wynika z jakiegoś forum gdzie opisują sposoby na klienta to, to są stany zmienne i za tydzień może być inaczej. Ciekawy sposób na klienta jaki wyczytałem, to dystrybutor podający cudownie "lewe" powietrze razem z paliwem, a licznik liczy objętość piany. Kontrola licznika najczęściej leje paliwo powoli do małych naczyń mierzalnych i wszystko się zgadza. Pieni się dopiero jak klient leje na maksa do auta. Antidotum na taki dystrybutor to: "lać powoli".
Wracając do spalania, zużywam trzeci zbiornik i jeżdżę coraz bardziej fantazyjnie, wczoraj sprawdziłem komputer i pokazał mi 8.5/100 czyli mniej niż wcześniej.
Wszelkie wnioski wyciągaj sama.
pozdr.

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #215 dnia: 29 Kwiecień 2013, 23:03:16 »
Cytat: "pszb"
Wracając do spalania, zużywam trzeci zbiornik i jeżdżę coraz bardziej fantazyjnie, wczoraj sprawdziłem komputer i pokazał mi 8.5/100 czyli mniej niż wcześniej.

A ja sprawdziłam dziś i też komputer pokazuje 8,5/100, tylko przy jeździe niezbyt fantazyjnej.
Spróbuję może na Bliskiej, ale może gdzieś bliżej mnie.
Pozdrowionka

Offline irekmiecz

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #216 dnia: 30 Kwiecień 2013, 17:20:58 »
"  Jak producenci oszukują podczas testów zużycia paliwa samochodów? " http://www.mototok.pl/Jak-producenci-oszukuja-podczas-testow-zuzycia-paliwa-samochodow-s2949

Offline albert

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #217 dnia: 30 Kwiecień 2013, 18:44:00 »
Skoro przepisy są niejasne i mają luki, to chyba oczywiste jest, że producenci samochodów to wykorzystują. Trudno, żeby działali na własną niekorzyść. Z tego powodu nie widzę tu żadnego oszustwa producentów.
Brakuje mi tylko informacji producentów, że podane spalanie jest czysto teoretyczne i faktycznie może być większe. Ale tu kłania się zdrowy rozsądek kupującego.

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #218 dnia: 01 Maj 2013, 07:31:32 »
Może i nie jest to oszustwo, ale świadome wprowadzanie przyszłych użytkowników w błąd. Nie ma się co spierać...... bo to gra słów. Nie mniej jednak, każdy z nas, kto przeczyta w katalogu o parametrach samochodu, na takiej między innymi podstawie decyduje się na zakup. Zdrowy rozsądek - oczywiście zawsze musi występować - nawet kupując trzonek do siekiery. Jednak gdy np. spalanie, po uwzględnieniu zdrowego rozsądku, różni się od zadeklarowanego o 30-40%, to jest to chyba nie do końca uczciwe.
Nie "piję" tutaj do firmy Hyundai - chociaż też powinienem. Rok temu czytałem artykuł, chyba w Auto Świecie, o różnicach w faktycznym spalaniu w stosunku do deklarowanych przez producenta. Były tam opisy kilkunastu aut. Naprawdę u niektórych różnica sięgała ponad 40%.
Przepisy - no właśnie, skoro  pozwalają na testowanie auta w warunkach dla użytkownika nieosiągalnych np. ciągła jazda z prędkością 50km/h, należało by je zmienić - bo to raj dla producentów, a oszukaństwo w stosunku do klientów.
Podchodzimy do tych spraw trochę emocjonalnie - bo jesteśmy tłuczeniu "tylko" po portfelu. Weźmy np. sytuację trochę kontrowersyjną - producent np kasków motocyklowych chwali się (zgodnie z prawem i przepisami), że jego kask wytrzymuje jakieś tam uderzenie. W praktyce wychodzi jednak na to, że i owszem wytrzymuje, ale po spełnieniu jakiś określonych warunków - dla użytkownika niemożliwych do osiągnięcia. W praktyce taki kask staje się bezwartościowy, a nawet szkodliwy. Sytuacja wyglądu tu jednak inaczej, bo nie chodzi teraz już tylko o "portfel:, ale i o zdrowie.

Reasumując: zawsze uważałem i dalej uważam, że jeśli ktoś sprzedaje mi towar, który opisuje iż posiada takie a nie inne parametry i co najważniejsze - ja płacę mu prawdziwymi pieniędzmi, to oczekuję że informacje podawane w ulotkach będą tymi faktycznymi - realnymi, a nie takimi, które do granic możliwości wykorzystują niedoskonałości prawa. Oczywiście, każdy z nas ma niesamowitą broń w stosunku do producentów - po prostu takiego szajsu więcej nie kupić. Problem polega jednak na tym, że często jest to konkluzja wynikająca po dokonanym już zakupie - bo jak inaczej przekonać się o faktycznych wadach i zaletach (pomijając różne fora itp).

jack55

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #219 dnia: 01 Maj 2013, 20:37:29 »
Tak szczerze mówiąc kompletnie nie rozumiem rozgoryczenia niektórych z Was w temacie spalania :-/
Nie pamiętam przypadku, żeby dane o spalaniu podawane przez producenta danego auta pokrywały się kiedykolwiek z rzeczywistością.I inaczej być nie może.Producent podaje np.spalanie naszego modelu z silnikiem benz. 1.6 w cyklu miejskim 7,4l na 100km
Wiadomo, że jest to czysta teoria bo niektórzy z Nas przejeżdżają w warunkach miejskich jadąc np. rano do pracy 4 zmiany świateł a niektórzy 8.Dochodzi do tego jeszcze dystans jaki każdy z Nas codziennie pokonuje swoim autem oraz natężenie ruchu.U jednych będzie to np.6km( O dziwo właśnie te osoby oczekują najbardziej niskiego spalania  :shock: niewiarygodne :idea:  ) a u innych 26km.Ja wybrałem się dzisiaj z rodzinką na Majówkę i pojezdziliśmy  po Trójmieście od Gdańska aż po Gdynię.Kilka zmian świateł zaliczyłem.Spalanie wg.kompa 7,2 na dystansie 48 km.Wracając do domu zatankowałem i spalanie od ostatniego tankowania wyniosło 7.8l na 100km. jazda tylko po mieście.Czego chcieć więcej.Czyli mogę stwierdzić, że producent oszwabił mnie na spalaniu o 0.4l na 100km.Po prostu dramat  :cry:
 Ruszając spod świateł uwielbiam pogonić silnik aż pod czerwone pole i nie potrafię jezdzić ekonomicznie bo po prostu tego nie lubię.Nasz silnik ma 16 zaworów oraz zmienne fazy rozrządu.A takie jednostki uwielbiają wysokie obroty bo są do tego stworzone. 8-) Nie warto jezdzić jak emeryt bo nie jest to dobre  ani dla silnika ani dla jego podzespołów.
Szanowni Państwo nie zachowujmy się jak dzieci tylko jak dorośli a naiwność niektórych wypowiedzi zamieszczonych w tym wątku w kwestii spalania jednocześnie poraża i bawi.Oszustwa,zmowy producentów i inne teorie spiskowe .Nie wierzę.... :shock:
Chyba dla większości  z Nas ix20 nie jest pierwszym autem w życiu ;-) Czytając na tym forum  wypowiedzi dotyczące spalania, odnoszę wrażenie, że tak niestety jest :-(
No cóż jeżeli ktoś liczył na spalanie na poziomie hybrydy to srogo się zawiódł.
Life is brutal ;-)

spider

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #220 dnia: 01 Maj 2013, 21:52:34 »
i30 1.6 GDI 135KM mam przejechane 1tysKm średnie spalanie 8,8l komputer

rekin323

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #221 dnia: 07 Maj 2013, 00:00:15 »
Cytat: jack55
Tak szczerze mówiąc kompletnie nie rozumiem rozgoryczenia niektórych z Was w temacie spalania :-/
Nie pamiętam przypadku, żeby dane o spalaniu podawane przez producenta danego auta pokrywały się kiedykolwiek z rzeczywistością.

Święta racja, mam w pamięci Auto Świat bodajże z 1999roku a w nim Opel Vectra 2.0 wersja CD jeden z pierwszych seryjnych komputerów pokładowych podobne funkcje jak w naszych IX20 i mamy 2013r i ponad 5milonów aut na ulicach więcej oto WYNIKI
- tryb miejski wynik średnio wyższy o 1,4-2litry, ( w dużych miastach brak zielonej fali nadal) +20/30% podwyższone spalanie,czyli realne zużycie w ix20 7,4l/katalogowo = 8,8litra do 9,4litra lato klima etc jestem w stanie zaakceptować

- tryb mieszany miasto-trasa totalne nieporozumienie do wspomnianych 6,4 dodać musimy także od 1do 1,5 litra i nasz spokojny wyjazd na imieniny w weekend = 7,4 do 8 litrów zachodzę w głowę ze TAXI do Ciotki wychodzi taniej na bank :)

- tryb poza miejski zawsze uważałem ze nie jestem w stanie wykręcić katalogowego 5,7litra a jednak w TĄ MAJÓWKĘ UDAŁO SIĘ 5,5litra wg komputera
prędkość 65-80km/h wysoki bieg 6 lub 5 w okolicy 65km/h RAZ W ROKU TO JUŻ COŚ  gaz wciskany na 15-25% a potem głaskanie 1cm-2cm pedał gazu
dystans 45km wiec do Częstochowy jeszcze daleko taki plan do dalszych wojaży

- autostrada krótkie dystanse to ten wynik 10,5 i w górę mnie i tak zachwyca jak na 160cm wysokości :roll:

Wracając do dyskusji o spalaniu i bilansie to kiepsko wypada ten 1.6 i oszczędniejszy 1.4 na masę 1200kg jest mało ekonomiczny i nie pomoże tu żadne 126ps czy moment 156Hm przy 4200obr VVTi tylko zwiększony hałas ciekawe jakby był blue drive i start-stop czy lepiej bo ix20 juz 3lata na rynku i żadnej modyfikacji ( opony eco, olej lekki, spoiler nic),wiec w swoim wyliczeniu na dystansie 100000km koszty utrzymania, rosną o 20% tyle przejechać minimalnie to trzeba dopisać około 7000zł do sumy 40000zł TE 20% CZYLI jak zagraniczne wakacje dla 5 osobowej rodzinny TU JEST MI SMUTNO !!!

Ku pokrzepieniu serc a zapełnić umysł innymi sprawami ogłaszam konkurs spalania !!!
1. ile kilometrów przejechanych po zatankowaniu do chwili zgaśnięcia pierwszej kreski
2. ile kilometrów przejechanych w 1/2 baku
3. realny total zasięg na baku ( km przejechane, a nie odczyt z komputera )
[/b][/u]

Odpowiem pierwszy:
1. 70km ciekawe czy ktoś zrobił 100km
2. 230km
3. 520km

jack55

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #222 dnia: 09 Sierpień 2013, 21:33:55 »
0statnio bawiłem kilka tygodni w Skandynawii :-)
Przejechałem całą Szwecję ,aż po Danię.Spalanie silnika 1.6 wg. kompa 5.7 :-o
Prędkość do 110km/h jazda głównie  po skandynawskich autostradach ;-)
Spalanie dokładnie takie jakie podaje producent w cyklu pozamiejskim :-P
Chyba ,że to zasługa szwedzkiego paliwa. :-D

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #223 dnia: 10 Sierpień 2013, 10:39:08 »
Wróciłam z nad morza ok. 330 km, jakieś 20% trasy ekspresówką (przy zmiennych i często niezbyt przepisowych prędkościach, od 110 do 160, chciałam dotrzeć silnik), poza nią przeważnie 90 do 110. Komputer pokazał średnie zużycie 6,8 l/100, zatankowałam i wyszło 6,7 l/100. Nie jest to chyba  wynik bardzo zły.
Jak nad morze jechałam (straszliwe korki, średnią prędkość miałam 44 km/godz!!!)komp pokazał mi średnio 8,0 l, a faktycznie zużyłam 8,8 l/100, więcej jak ostatnio poruszałam się w Warszawie ( ostatnie zużycie w Warszawie, właściwie bez korków , ale z dość licznymi światłami  (komp. pokazywał ok.7,9-8) to ok. 8,5 l/100.

Offline kri$

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #224 dnia: 11 Sierpień 2013, 08:03:31 »
Wróciłem wczoraj ze Świnoujścia, jechałem przez Niemcy, wskazania komputera 5,7-5,8, prędkość w okolicy 110 km. Po przekroczeniu granicy wskazania komputera wzrosły i po dotarciu do celu - 6,0. Podejrzewam też rodzaj nawierzchni, która w Niemczech była wyraźniej cichsza. W Niemczech tankowałem na Totalu 20 litrów, potem w Polsce na Shellu. A droga od Olszyny to wstyd na całą Europę w XXI wieku. Spalanie zdecydowanie mniejsze jak w podobnej trasie rok temu.
Przejechane 23000 km, olej Motul oraz nowe opony Dunlop SP Sport BluResponse.
Jestem zachwycony oponami, są rewelacyjne.