Autor Wątek: [ix20] spalanie  (Przeczytany 192736 razy)

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #135 dnia: 07 Luty 2013, 20:47:12 »
Matrixx, wczoraj zatankowałam i skasowałam Trip A i  średnie zużycie A, trip B zostawiłam i będę patrzeć czy też trochę będzie mieć tendencję malejącą, chociaż czy warto? Co to za prędkość średnią można wyświetlić na kompie śmiesznie niską - 10-20 km/godz? Czym to się je :-P ?

Offline tommii

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #136 dnia: 07 Luty 2013, 22:17:02 »
Cytat: "Maolma"
Matrixx, wczoraj zatankowałam i skasowałam Trip A i  średnie zużycie A, trip B zostawiłam i będę patrzeć czy też trochę będzie mieć tendencję malejącą, chociaż czy warto? Co to za prędkość średnią można wyświetlić na kompie śmiesznie niską - 10-20 km/godz? Czym to się je :-P ?

Średnia prędkość obliczana jest na podstawie zarejestrowanych przez komputer prędkości i czasu pracy silnika, który również można wyświetlić na komputerze.
Tak więc jak uruchomisz silnik na postoju i będzie on pracował przez godzinę to średnia prędkość wyniesie 0 km/h, ale jak potem przez godzinę będziesz jechał z prędkością 100 km/h to komputer pokaże średnią prędkość 50 km/h, pomimo że jechałeś z prędkością 100.
Dlatego średnia prędkość pokazywana na komputerze jest tak mała w do średniej wliczany jest czas postoju przy uruchomionym silniku, czyli inaczej całkowity czas pracy silnika, a nie czas pracy silnika przy prędkości> 0 km/h

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #137 dnia: 08 Luty 2013, 18:08:01 »
Matrixx, wczoraj zatankowałam .........................

O ho ho  ......   :-P  to mając pełen bak można dookoła świata pomykać  :mrgreen:

Z tą średnią prędkością  jest tak jak kolega Ci dokładnie opowiedział. Także zastanawiałem się do czego praktycznego mogło by mi się coś takiego przydać - i jakoś się poddałem. Fajne jednak jest, że taka funkcja istnieje - od przybytku głowa nie boli.

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #138 dnia: 08 Luty 2013, 18:38:12 »
Kotku ;-) , dziś mi się wyświetliło 444,4 do następnego tankowania, jaki ten świat mały :mrgreen:
Różne funkcje fajne są, ale ile się trzeba naprzyciskać :roll: aby dojść do tego co się chce.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #139 dnia: 08 Luty 2013, 19:14:55 »
Kotku ;-) , dziś mi się wyświetliło 444,4 do następnego tankowania, jaki ten świat mały ........................

No i popatrz, jak za niewielkie pieniądze można spełnić soje marzenia  :mrgreen:

A tak na poważnie..... jak wrażenia z jazdy nowym Hultajem ?

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #140 dnia: 08 Luty 2013, 19:42:47 »
Kotku, powiem tak... apetyt rośnie w miarę jedzenia :lol: ...niestety :-P . Marzenia spełnione powodują, że znowu marzymy...., kto wie, może kiedyś zamarzę znowu o nowym samochodzie....teraz upajam się :-D   moim hultajkiem i jestem na razie bardzo zadowolona, tylko trochę zaniepokojona tym niemałym spalaniem. Samochodzik zwinny, cichutki, ładniutki, trochę może tylko za mało szybciutki, ale cóż chciałam 1,4.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #141 dnia: 09 Luty 2013, 16:00:17 »
Kotku, powiem tak... apetyt rośnie w miarę jedzenia........Samochodzik zwinny, cichutki, ładniutki, trochę może tylko za mało szybciutki, ale cóż chciałam 1,4.

Wcześniej jeździłem AVEO 1,2. Pomiędzy Hultajem 1,6 a Aveo 1,2 różnica jest mocno zauważalna, niemniej jednak wszystko zależy do czego ma to auto służyć. Ja 99% w ciągu roku pomykam po mieście do pracy i z..... itd. Raz do roku jadę na wakacje, oczywiście wówczas przejeżdżam różnie  2-4 tys km. Naprawdę jeżdżąc AVEO nie odczułem wielkiego dyskomfortu w poruszaniu się  - był słabszy, wolniejszy ??? - raczej nie - miał słabsze przyspieszenie - aby wyprzedzać trzeba było dokonać redukcji, a wówczas pomykał aż miło. Jeden dyskomfort, który posiadał, a który zdecydował, że 3 letnie auto sprzedałem - to bagażnik, a raczej jak wygodnie zapakować się na wakacje. Tam był wielki minus - w Hultaju - wielki plus.
Spalanie..... jak Hultaj będzie dalej tak dużo pił to mu nie będę wlewał  :-)  , zobaczymy kto lepiej na tym wyjdzie  :mrgreen:

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #142 dnia: 09 Luty 2013, 17:28:20 »
Najlepiej wyjdą na tym Miejskie Zakłady Komunikacyjne :mrgreen:  :mrgreen:

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #143 dnia: 10 Luty 2013, 16:24:12 »
Dzisiaj pomykałem poza miastem 2 * 25 km, spalanie przy jeździe 80-90 km wyszło według informacji "komputera" 6,2 L. Wynik na pewno  zadowalający, jednak to co podaje komputer nie pokrywa się z rzeczywistością.

jack55

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #144 dnia: 10 Luty 2013, 21:37:39 »
Cytat: "KoTeK"
Dzisiaj pomykałem poza miastem 2 * 25 km, spalanie przy jeździe 80-90 km wyszło według informacji "komputera" 6,2 L. Wynik na pewno  zadowalający, jednak to co podaje komputer nie pokrywa się z rzeczywistością.

Komputer zaniża spalanie o jakieś 0,5l na 100 km.Czego chcesz więcej Kolego :?:
Ja pojezdziłem dzisiaj po Trójmieście 25km ze średnią prędkością 60-70km/h.
Pierwszy raz noga z puchu :-D Spalanie wg. kompa 5,9 :-o
Więcej pytań nie mam  8-)

Offline ph71

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #145 dnia: 11 Luty 2013, 09:08:34 »
W doniesieniach Kolegów o spalaniu brak podstawowej informacji o wadze jaką ze sobą wozicie. Z moich obserwacji wynika, że skrajnie różne wyniki spalania muszą oprócz warunków ruchu zawierać w sobie czynnik całkowitej masy auta, jako decydujący oprócz sposobu jazdy.
Inaczej to będzie wyglądać, nawet w warunkach miejskich, gdy codziennie auto trafia na niepłynny ruch i na dodatek wiezie ze sobą niemal połowę ładowności, a inaczej, gdy ktoś większość jazd wykonuje sam w sprzyjających warunkach (choć uzna je również za miejskie).
To jest benzyna i to mocno podkręcona (uważam niepotrzebnie), dla której każde 100kg masy będzie odczuwalne w spalaniu.
Moje spalanie średnie wynosi obecnie wg komputera 8,1l/100km (10,5 lpg) i bez zmiany obecnych parametrów wpływających na zużycie nie mam szans na istotne obniżenie tej wartości.

Offline irekmiecz

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #146 dnia: 11 Luty 2013, 10:49:26 »
Apetyt "hultaja" na paliwko uważam za jak najbardziej rozsądny. Da się osiągnąć wyniki podane przez producenta, lecz mniej sprzyjające warunki drogowe i "ciężka noga" będą wyraźnie widoczne przy dystrybutorze. Nie zamierzałem się teraz chwalić moimi notatkami (które traktuję już niemalże jak hobby) bo zbyt mało przybyło, ale Możecie "rzucić okiem"

Chociaż przedostatnie tankowanie jest z listopada (tankowałem przed dłuższym postojem) to jeżdżone było od 19 grudnia (kiedy wróciłem do kraju) w ruchu miejsko-podmiejskim, czyli miasto z wyjazdami na obwodnicę, żadnej konkretnej trasy.
Dodam że ostatnie tankowanie dokonałem na innej stacji niż zwykle i najprawdopodobniej mogło by wtedy do zbiornika wejść nieco więcej paliwa więc tak dobry wynik należy traktować bez emocji.  
Komputer średnie spalanie od początku użytkowania pokazuje na poziomie 6,7 l/100 a wyliczone przeze mnie to 7,07 l/100 .

Offline kri$

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #147 dnia: 11 Luty 2013, 16:01:42 »
U mnie średnie spalanie się mocno rożni w wyliczeniach, w zależności, ile uda mi się wlać do zbiornika. Ostatnie z komputera miałem 6,4l/100, średnia prędkość z komp. 45 km, przy praktycznie stałej jeździe 2x25 km do pracy.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #148 dnia: 11 Luty 2013, 19:35:29 »
Cytat: "jack55"

Komputer zaniża spalanie o jakieś 0,5l na 100 km.Czego chcesz więcej Kolego :?:
Ja pojezdziłem dzisiaj po Trójmieście 25km ze średnią prędkością 60-70km/h.
Pierwszy raz noga z puchu :-D Spalanie wg. kompa 5,9 :-o
Więcej pytań nie mam  8-)

Też tak uważałem.... do czasu, bynajmniej u mnie tak było i chyba jest dalej. Zrobiłem test przejeżdżając około 160 km w trasie. Uprzednio bak zatankowany do pełna. Średnie spalanie wyszło według komputera ~6,5 litra. Jadę na stacje CPN i dolewam do pełna. Arytmetyka pokazuje spalanie na poziomie około 8,5 litra. Oczywiście udałem się do Hyundaia, że coś jest nie tak. Zresztą nie ma co pisać, bo każdy na pewno podobne sprawy już przerabiał.
Jestem pod wrażeniem spalania na poziomie 5,9 litra w mieście i chyba nie tylko ja.
Zrozumiałe..... bo o co tu pytać i na co narzekać przy takim spalaniu.  :-D

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-02-12, 10:16 ]
Post poprawiłem. Nie ma powodu używać wszystkich kolorów tęczy pisząc post a tymbardziej koloru czerwonego zarezerwowanego do celów moderatorskich/ administracyjnych.

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #149 dnia: 11 Luty 2013, 20:12:43 »
Zrobiłem test przejeżdżając około 160 km w trasie. Uprzednio bak zatankowany do pełna. Średnie spalanie wyszło według komputera ~6,5 litra. Jadę na stacje CPN i dolewam do pełna. Arytmetyka pokazuje spalanie na poziomie około 8,5 litra. Oczywiście udałem się do Hyundaia, że coś jest nie tak...

Kotku i co na to odpowiedział Hyundai? Aż 2 litry różnicy?
 A może pompa w dystrybutorze oszukała?
O co tu chodzi :shock:

[ Dodano: 2013-02-11, 20:21 ]
Zapomniałam napisać, że ja też jestem  pod wrażeniem ( ogromnym!!!!!!!!) spalania na poziomie 5,9 litra w mieście, zwłaszcza przy silniku 1,6. Ja mam 1,4 jeżdzę 2x12 km bez korków, sama jedna, bez bagażu z nogą z puchu i mam prawie 10l na setkę. Koledzy, powinnam może reklamować auto??? Dlaczego jedno auto jest takie a drugie takie? Chodzi może o ustawienie komputera?