Autor Wątek: [ix20] spalanie  (Przeczytany 192671 razy)

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Styczeń 2013, 16:41:33 »
Podsumowałem moje notatki w dzienniku "wzorowego kierowcy"  :mrgreen: i wynik spalania mnie dołuje:
od 2.11.2012 do dzisiaj (27.01.2013) przejechałem 1928 km i zatankowałem na te kilometry 191 litrów - średnie spalanie 9,91 litra. Z tego gdzieś około 350-400 km w trasie - reszta w korkach- jazda do pracy.
Zastanawiam się co napisać - auto chleje paliwo jak "kameleon ocet" i nic na to nie mogę poradzić. Jedyne co mi pozostaje - to cieszę się bo jest to fajne - komfortowe auto, a spalanie może kiedyś zmaleje  :shock: - może postraszę go odwykiem.

beazee

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #121 dnia: 28 Styczeń 2013, 11:54:39 »
Cytat: "flu"
jazda wyłącznie po mieście ok. 50 km. Stanie w trzech korkach (Chorzów, Tychy - kilkukilometrowy korek, Katowice) - komputer pokazuje średnie spalanie z tej trasy 7.5.

I tu sie z nim zgodzę. Sobota rano, zero ruchu na trasie, łącznie 120km, nie spiesze się - 70-80 km/h [wiedziałem, że trzeba będzie zatankować - odwlekałem ten moment], nie było innego użytkownika drogi, który by mnie nie wyprzedził...

Spalanie chwilowe spadało do 5.2 L/100km a średnia wyniosła poniżej 7L/100km. Tylko, że temperatura powietrza wynosiła 7st C, silnik nie był żyłowany [ok. 2200 obr/min], był zagrzany, stabilna, nudna jazda. Ale jazda w tym stylu nie zdarza mi się często.

Po podjechaniu pod pompę - 9.4L/100km (2/3 to i tak była jazda na zimnym silniku po mieście)

flu

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #122 dnia: 28 Styczeń 2013, 13:14:47 »
U mnie po przejechaniu ponad 600 km spalanie średnie (na podstawie ilości tankowanego paliwa a nie kompa) to ok. 7,2 l. Poruszam się głównie po GOP-ie, acz przyznaję że nigdy to nie jest kilka kilometrów, raczej odcinki po 20 - 80 km w różnistych warunkach. Pozdr.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #123 dnia: 28 Styczeń 2013, 15:13:34 »
U mnie po przejechaniu ponad 600 km spalanie średnie (na podstawie ilości tankowanego paliwa a nie kompa) to ok. 7,2 l. Poruszam się głównie po GOP-ie, acz przyznaję że nigdy to nie jest kilka kilometrów, raczej odcinki po 20 - 80 km w różnistych warunkach. Pozdr.

i to na pomarańczowo w zasadzie wszystko wyjaśnia - małe spalanie w Twoim Hultaju.

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-01-28, 23:50 ]
Post poprawiłem (kolor czerwony jest zarezerwowany dla potrzeb moderowania i administrowania).

flu

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #124 dnia: 28 Styczeń 2013, 15:36:23 »
No to mi wyjaśniłeś. Dziękuję:) W takim razie mam rozumieć że Twoje wysokie spalanie jest efektem krótkich podróży w niekorzystnych warunkach, tak?

beazee

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #125 dnia: 28 Styczeń 2013, 16:46:45 »
flu, 1) nasze 2) tak

flu

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #126 dnia: 28 Styczeń 2013, 20:25:29 »
W takim razie skąd zarzuty wobec samochodu i jego spalania skoro to prawdopodobnie wina warunków eksploatacji? W normalnych warunkach typu codzienny dojazd do pracy (miasto) samochód pali w zimie 7.5 l (przynajmniej u mnie, choć nie tylko). Jak mniemam w Waszych hardcore'owych warunkach miejskich samochód pali 10 l? Rozumiem. Może tak być.

Dla porównania - exmoje lupo 1.4 w tych samych warunkach spalało mi do 10 l.
Wytłumaczenie KoTKa mnie co prawda mnie nie przekonuje ale widzę że na trzeźwo nie uzyskamy odpowiedzi na odwieczne pytanie" dlaczego"? :mrgreen:

pozdrawiam Forumowiczów

beazee

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #127 dnia: 28 Styczeń 2013, 20:50:55 »
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią za wyjątkiem tego fragmentu:

W normalnych warunkach typu codzienny dojazd do pracy (miasto) samochód pali w zimie 7.5 l (przynajmniej u mnie, choć nie tylko)

20-80km "codziennego dojazdu do pracy" to nie są normalne warunki wg mojego słownika. Ale gotowy jestem przystać na wartość 10-20 km.

Dla porównania Peugeot 206 1.1 spalał 7.3L/100km

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #128 dnia: 28 Styczeń 2013, 22:07:23 »
U mnie normalne warunki to są dojazdy do pracy 12 km - jest trochę stania na światłach, trochę zwalniania na skrętach i przyspieszania po skręcie, korków brak, no może na jednej ulicy ok. 200- 300m ( czasem 3-4 razy muszę tu stanąć i ruszyć, spalanie średnie (komputer) 9,6, przejechane 160 km.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #129 dnia: 29 Styczeń 2013, 15:07:01 »
Cytat: "Maolma"
U mnie normalne warunki to są dojazdy do pracy 12 km - jest trochę stania na światłach, trochę zwalniania na skrętach i przyspieszania po skręcie, korków brak, no może na jednej ulicy ok. 200- 300m ( czasem 3-4 razy muszę tu stanąć i ruszyć, spalanie średnie (komputer) 9,6, przejechane 160 km.

U Ciebie ma chyba znaczenie to, że samochodzik jest nowy, w związku z tym "podobno" może trochę więcej popijać. Ja do pracy jadę w obie strony 10 km z tego powrót -to 5 km totalnych korków - ruszam - staję - wkurzam się - ruszam itd.
"Katalogowo"  :mrgreen:  silnik Twój (1,4) powinien palić tylko o 0,6 litra mniej, więc Twoje zużycie może ma i "sens".

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #130 dnia: 06 Luty 2013, 18:58:10 »
Tyle się napisałam i mnie wylogowało :evil:  :!:
A więc krótko. Przejechane 400 km w ruchu miejskim -90%, trasa - 10%. Korków raczej brak ( ferie), trasy w mieście przeważnie 12 km. Noga z puchu, zero zrywów, wyścigu spod świateł. Wg. komputera 9,3 l/100, po tankowaniu wyszło, że 9,9. Trochę dużo :cry: , liczyłam na to, że będzie jakieś 9 przy ekonomicznej jeździe ( jednak to silnik 1,4, a nie 1,6 i jazda naprawdę łagodna - ciągle patrzyłam i reagowałam na chwilowe zużycie, które waha się jak szalone. Pozostaje mieć nadzieję, że silnik się dotrze i będzie trochę lepiej?
Napiszę jak będzie lepiej, a u Was poprawiło się? Po jakim porzebiegu i o ile mniej więcej. Jak to oceniacie?

Offline irekmiecz

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #131 dnia: 06 Luty 2013, 21:38:31 »
Maolma - nie tylko samochód się dociera ! ;-)
 Uważam że puki co skup się na sposobie jazdy jaki podaje producent w początkowym okresie użytkowania auta.
 Pamiętam dwa zalecenia ; pierwsze to poruszać się autem w przedziale obrotów silnika 2 do 4 tysiące , drugie by używać wszystkich biegów.
 A spalanie przyznaję , małe nie jest .

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #132 dnia: 07 Luty 2013, 18:16:37 »
Docieram się ;-) , coraz mniej patrzę na to szaleństwo cyferek chwilowego spalania, ale nadal boję się przycisnąć, zaraz mam ponad 20 na setę, potem spada, ale te dwadzieścia i więcej przeraża. Dobrze pamiętasz z tymi obrotami - zalecają na dotarciu 2-4 tyś. Dla mnie 3 tyś to szaleństwo - zużycie wtedy bardzo rośnie. Komputer każe zmieniać biegi nawet przed 2 tyś! Słuchać się kompa czy instukcji obsługi? Może jednak instrukcji, bo utrzymywanie wyższych obrotów na dotarciu w przyszłości zaowocuje niższym spalaniem? Jak to wygląda od strony "naukowej"??

Offline kri$

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #133 dnia: 07 Luty 2013, 18:58:54 »
Cytat: "Maolma"
Docieram się ;-) , coraz mniej patrzę na to szaleństwo cyferek chwilowego spalania, ale nadal boję się przycisnąć, zaraz mam ponad 20 na setę, potem spada, ale te dwadzieścia i więcej przeraża. Dobrze pamiętasz z tymi obrotami - zalecają na dotarciu 2-4 tyś. Dla mnie 3 tyś to szaleństwo - zużycie wtedy bardzo rośnie. Komputer każe zmieniać biegi nawet przed 2 tyś! Słuchać się kompa czy instukcji obsługi? Może jednak instrukcji, bo utrzymywanie wyższych obrotów na dotarciu w przyszłości zaowocuje niższym spalaniem? Jak to wygląda od strony "naukowej"??

Najlepiej wyłączyć chwilowe spalanie, to tylko denerwuje, włączyć na średnie i zaraz humor i bezstresowa jazda wróci, i przy tym niższe spalanie :)
Komputer trochę oszukuje, przy podpowiadaniu zmiany biegów, szczególnie pod górę.

Offline matrixx

• HKP
  • **
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #134 dnia: 07 Luty 2013, 19:57:38 »
tak szybko spalanie chwilowe nie spadnie ,po pierwsze trzeba kasować po tankowaniu komputer podróżny bo inaczej będzie zliczał cały wynik ze wszystkich tankowań ,to działa.