Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
ph71:
Spalanie 1.4 i 1.6 nie różni się więcej niż o litr, tak w katalogu jak i w praktyce.
Jeśli auto ma być tylko do miasta i to mocno zakorkowanego zostawiłbym 1.4. Jeśli w grę wchodzą także trasy i większe obciążenia (masa załadowanego auta, prędkość, itp.) to tylko 1.6. Ten silnik ma 6 bieg i nieco inne przełożenia niektórych biegów, a to się bardzo przydaje.
Niezależnie od wyboru silnika, te 20-30% większego zużycia trzeba śmiało wkalkulować w codziennej praktyce, szczególnie jeżeli często korzysta się z dobrodziejstw klimy, ogrzewania, elektryki, świateł mijania, itd.
lukasz.zst:
Polecam 1.6 Automat do miasta i na trasę ,pali nie raz tyle samo co z manualna skrzynia biegów
ph71:
--- Cytat: "lukasz.zst" ---Polecam 1.6 Automat do miasta i na trasę ,pali nie raz tyle samo co z manualna skrzynia biegów
--- Koniec cytatu ---
Kiedy w styczniu kupowałem swojego ix-a nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby brać automat. I to taki nieco leciwy jak w tym modelu 4-biegowy.
Ale gdybym dzisiaj miał się decydować, na pewno szukałbym auta testowego także z automatem do porównania i zastanowiłbym się poważnie nad takim wyborem.
Cały rok jeżdżenia w korkach z dosyć niekomfortowym sprzęgłem robi swoje. Poza tym dla maksymalizacji komfortu akustycznego i finansowego rzadko jeżdżę powyżej 120 km/h nawet autostradą.
W takich warunkach można rzeczywiście uzyskiwać zużycie paliwa zbliżone do skrzyni ręcznej i zbieżne z danymi katalogowymi producenta.
Nie sądziłem, że kiedyś to napiszę, ale następne auto będzie z całą pewnością w automacie i to biorąc pod uwagę pewne dodatkowe koszty wymiany oleju i obsługi tego typu skrzyni w trakcie eksploatacji.
Maolma:
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, obyśmy tylko nie za bardzo utyli ;-) Oj, chciałoby się może mieć silnik 1,6 zamiast 1,4, a może i automat, ale ja chyba poprzestanę na moim typie czyli manualu 1,4, abym na drogach zbyt nie szarżowała i na benzynkę trochę mniej wydawała. Zadowolenie chyba i tak będę miała?
Pozdrowionka dla Wszystkich Miłych Kolegów :-)
lukasz.zst:
Tylko e ten leciwy automat 4 biegowy ma plusy takie że jest bez obsługowy , tylko olej , a skrzynie typu DSG lub z automatyzowane , ford, fiat ,opel ,toyota maja taką wadę żę wymienia sie w nich sprzęgła dociski itd co podnosi koszta .W skrzyniach z zautomatyzowanych nie DSG zaleca sie jeżdżenie tylko za pomocą gazu a nie puszczania hamulca a cała robotę wykona automat ponieważ bardzo szybko doprowadza to do uszkodzenia skrzyni
Nawigacja
[#] Następna strona