Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (73/74) > >>

synagoga:
Spalanie paliwa jest uzależnione wyłącznie od tego, jakie silnik ma obroty. Im niższe... tym spalanie mniejsze.
Gdyby samochód miał 10 biegów do przodu, i  można byłoby utrzymać obroty 1000/min, to by spaliło 1 ltr na ...100 km. Ale nie da się tak jechać.
Więc jest skrzynia biegów aby to spalanie było jak najmniejsze... a prędkość największa.
Ja aktualnie na gazie, mam spalanie 9ltr gazu na 100km przy obrotach 4500/min. na 5 biegu.
Nie jest źle... bo 1000km zrobiłem w 8 godzin. Były 4 foto pułapki, wiec musiałem zwolnić do 120, ale chyba na jednej mam skupioną minę. Jak dostanę zdjęcie to zobaczę. Ale mam nadzieję że nie dojdzie.
Odliczyłem oczywiście postoje i  i korki, od czasu przejazdu.
Na benzynie spalanie wychodziło podobnie. Tylko cena PB -LPG to 50%.
Acha... jeszcze jedno ... w innych postach pisałem o dodatkach do oleju... CERATEC z liqui Moly robi swoje. Polecam.

weuek:
Głupoty piszesz. Spróbuj pod górkę wjechać z obrotami 1000 i wtedy pacz jakie jest chwilowe spalanie (tylko nie na gazie, bo to konfabulacja).

A poza tym, to współczuję długotrwałej jazdy z obrotami 4500 (hałas), bo to dobitnie dowodzi, że auto się do takiej prędkości nie nadaje.

synagoga:
to jak mam jechać 1000km... 90/godz???
Ty jesteś z gór?
Zapraszam do Szczyrku... na Salmopol...  albo z drugiej  strony do Wisły.. Pokażesz jak się jeździ.
 Nie wspomnę o Zawoi - na Słowację...
4000-4500 rpm to norma na autostradzie... i tak ciebie ktoś wyprzedza... nieustannie :))
Wyciszenie auta to podstawa. Zapewniam że działa.... ale kieszeń pobolewa.
Jechałem bez CERATEC-a... i porażka... radio zostawało daleko za autem... jak go dolałem do oleju... słychać radio w środku...
Radio fabryczne ... pzdr

weuek:
Bajkopisarz.

--- Cytat: synagoga w 17 Marzec 2022, 20:21:48 ---
4000-4500 rpm to norma na autostradzie... i tak ciebie ktoś wyprzedza... nieustannie :))
Wyciszenie auta to podstawa.

--- Koniec cytatu ---

Nie zrozumiałeś. Też kiedyś miałem takie auto, ale odkąd regularnie dojeżdżam autostradą do pracy, to wymieniłem na kompatybilne - czyli przy 140 km/h mam dokładnie 3000 rpm (wcześniej miałem diesla, ale on przy 2750 był znacznie głośniejszy). Twoje auto (silnik) nadaje się na drogi krajowe, żeby jechać maksymalnie 100 km/h.

Jakiś niestary dwulitrowy diesel będzie miał około 2000 rpm przy 140 - to jest idealne auto autostradowe (i niskie spalanie i wysoki moment do wyprzedzania).

Wyciszyć wysokich obrotów się nie da. Każde auto wyciszałem, wiem na czym to polega. W obecnym mam wyklejone matami/gąbkami: wszystkie nadkola, bagażnik, pod kanapą (plus filc), drzwi, maskę i klapę bagażnika.

synagoga:
Wcale takiego hałasu nie ma. Zainstaluję sobie apke w telefonie która mierzy dB. I zrobię pomiary.
Dam znać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej