Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
Obiboc:
No 14 litrów to może trochę za dużo ale 11 mój potrafił bez problemu. Doszedłem co było nie tak z moim bolidem, dalej pali więcej niż bym chciał ale 8 w mieście może być. Przyczyną spalania były u mnie hamulce. Niby wszystko odbijało i działało ale tylko niby. Rozebrałem wszystko wyszlifowałem jarzma do gołej stali , przesmarowałem prowadnice i cylinderki. Spiłowałem trochę klocki ( stały po włożeniu w blaszki) i teraz auto schodzi poniżej 6 w trasie. W mieście 8. Tarcze i się nie grzeją jest si.
weuek:
Też kiedyś spiłowałem klocki. I pomogło na chwilę. A potem było jeszcze gorzej, bo w miejscach spiłowanych bardzo rdzewiały. Dlatego spiłowałem ponownie, ale potem pomalowałem te miejsca. Dopiero tak pomogło na dłużej (nie wiem na jak długo, bo sprzedałem auto).
Obiboc:
A.. celna uwaga. Nie przemyślałem tego :-[ przemaluje przy okazji wymiany przewodów elastycznych z tyłu 8)
Dzius:
--- Cytat: weuek w 29 Marzec 2021, 13:23:44 ---Też kiedyś spiłowałem klocki. I pomogło na chwilę. A potem było jeszcze gorzej, bo w miejscach spiłowanych bardzo rdzewiały. Dlatego spiłowałem ponownie, ale potem pomalowałem te miejsca. Dopiero tak pomogło na dłużej (nie wiem na jak długo, bo sprzedałem auto).
--- Koniec cytatu ---
Bo trzeba było spiłowane krawędzie posmarować specjalnym smarem do hamulców np. firmy Liqui Moly. Nie trzeba malować i hamulce nie będą piszczeć.
kajmoto:
Po dziesięciu latach jazdy tym fajnym samochodzikiem potwierdzam, że wskazania komputera a faktyczne zużycie trochę się różnią. Moje roczne spalanie (średnio przejeżdżam ok. 15kkm) to tak między 6,3 a 6,8. Zależy czy więcej krajówek czy miasta i ekspresówek/autostrad. Kilka razy jechałem od siebie do Poznania i z powrotem (przez Choszczno-Dobiegniew-Międzychód) i każdorazowo spalanie 5,2-5,3. Najniższe, normalne spalanie to 4,8 jadąc 72-ką na trasie z Łodzi do Turka (roboty drogowe i częste ograniczenia do 70km/h). Najniższe (nienormalne) to zjazd z Zakopanego przez Rabkę, Wadowice do Zatora ... 2,8l/100km. Ale jak to w górach można uzyskać niezłe spalanie. Ten odcinek był fragmentem drogi z Zakopanego do Wrocławia. Jak wskoczyłem na A4 pod Katowicami to do Wrocławia średnia podskoczyła do 8 l/100km.
Nawigacja
[#] Następna strona