Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (55/74) > >>

KoTeK:
Witam...... chyba źle się wyraziłem. Pod spodem zacytuję swoją wypowiedź na temat spalania w której sam piszę o o 5,3 czy 5,6 l/100 km. Nie mniej jednak jest to spalanie, które w normalnym uźytkowaniu jest nieosiągalne. Wiem, zaraz powiesz przecież sam to osiągnąłeś. Tak, ale ta jazda jest podyktowana takim stylem, aby cyferki na wyświetlaczu były jak najmniejsze. Daleko z tyłu zostaje komfort jazdy, czyli np. pilnowanie aby wskazówka prędkościomierza za bardzo nie wychylała się na prawo. Oczywiście moźna osiągnąć takie spalanie, ale nie jest to norma. Niektórzy na 1 litrze przejeżdżają dziesiątki kilometrów bijąc rekordy, ale sposób ich jazdy daleki jeet od standardowego.

--- Cytat: "KoTeK" ---
Temat miejski - klapa
Temat poza miejski - nie narzekam. Wczoraj świąteczna przejażdżka do rodziny ~160 km - spalanie w jedną stronę pokazało - 5,3 litra - jazda naprawdę spokojna (80-100 km). Średnie w obie strony, uwzględniając 20 km po mieście, - 5,6 litra. Nie wiem na ile to wskazanie komputerka jest prawidłowe, ale jeśli jest to jestem bardzo zadowolony. Nawet gdy dołożę jeszcze 1 litr do tego wyniku to i tak uśmiech mi nie gaśnie.
Zarówno Ty jak i ja nie zbliżymy się do spalania kolegów, którzy do pracy pokonują ~15-20 km z tego 90% to jazda poza miejska, albo przy bardzo małym natężeniu ruchu. U nich spalanie na poziomie ~8 litrów jest jak najbardziej możliwe, u nas zaś - nieosiągalne.
Osobiście już się z tym faktem pogodziłem - powiem tak jak nasza minister - takie mamy warunki.
Pozdrawiam.....zobacz mamy ładne i komfortowe samochodziki - tylko się cieszyć.
--- Koniec cytatu ---

lukasz.zst:
I tu jest dobre pytanie ja sie poruszam od 3 tygodni 80% miasto i 20% droga szybkiego ruchu spalanie mam 8,4L

cepcio:
Wypad wakacyjny zaliczony. Przejechana trasa Warszawa - Ustka, Ustka - Warszawa, trasa łącznie 1040 km, średnie spalanie według komputera przy prędkościach 90 - 120 km/h wyszło 6,5 L. Wynik zadowalający.

KoTeK:
Wydaje się, że jest to bardzo, ale bardzo dobry wynik. Czy używałeś klimatyzacji, czy chłodziłeś się przewiewem  :mrgreen: przy pomocy otwartych szyb?

Nie cytujemy wypowiedzi na którą odpowiadamy, jeśli jest ostatnim postem w wątku. Nie cytujemy całych wypowiedzi.
ed. wymazanie cytatu + ostrzeżenie
tekla

lukasz.zst:
Kolega który w pracy ma ix20 1.6 nowego i sie dziwi że mój ix20 w automacie pali mniej z klimatyzacja niż jego co włącza  klimę jak jest mega ciepło i pokonuje dokładnie ta sama trasę co ja.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej