Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
wojbur:
Podczas jazdy próbnej gdy jechałem (ojciec był chory i nie chciał prowadzić) przejechałem DK81 około 15 km + 2-3 km przejazd przez średnio zatłoczone centrum niewielkiego miasta (3-4 skrzyżowania ze światłami/ronda). Na trasie 120 km/h na 6 biegu (wrzucałem 6kę przy około 100km/h) - średnia z komputera wyniosła 6.9 litra/100km. Śmiem twierdzić że realnie na co dzień byłoby mnie, bo parę razy przyśpieszałem na pełny gaz a prędkość też miewam mniejszą na co dzień). Samochód demonstracyjny, około 3800 km przebiegu, 1.6 benzyna.
lukasz.zst:
o średnim spalaniu możesz mówić dopiero po 5 tys.km a nie na jeździe testowej .
jesteś z Katowic Byleś w Autokopex Hyundai , weź tego ix20 o 15 i jedz do ronda , potem w jedz w ul sokolską z sokolskiej w sadową potem na mikołowską aż do Brynowa do OBI ( jedziesz o 15 w korkach ) Czyli 3,8Km pokonujesz w 1h o 15 potem na trasę do Łazisk i możesz mówić o średnim spalaniu
wojbur:
Nie, nie jestem z Katowic ale okolice o których wspominasz znam bardzo dobrze, studiowałem na UŚiu i jakiś czas mieszkałem na Uniwersyteckiej. W takich ekstremalnych warunkach każde auto pali masakrycznie. Osobiście jeżdżąc w takich warunkach szukałbym auta, które można kupić z fabrycznym lpg (albo doposażyć u dealera, bo fabryczny lpg to już rzadkość) no ale to tylko moje zdanie.
lukasz.zst:
W Czechach do wszystkich modeli montują LPG bez utarty gwarancji
wojbur:
Przejechane na pierwszym zbiorniku 555 kilometrów, z czego ok 220 km to trasa na 6 biegu z prędkościami 90-110 km/h, reszta ta dojazdy do/ z pracy odcinki po 12 km w terenie zabudowanym, reszta krótkie odcinki miejskie 2-8 km. Zatankowane 42.3 litra, więc wychodzi około 8.3 litra/100 km. Jak dla mnie bardzo przyzwoity wynik.
Nawigacja
[#] Następna strona