Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
irekmiecz:
Na komputerze najlepszy wynik jaki widziałem i zapamiętałem to 5,3 lecz to było z zaledwie około 160-180km. od tankowania a dalej już nie dało się utrzymać takiej jazdy, możliwe że wtedy pierwsza kreska zginęła później niż po 190km.
Zbiornik jestem pewien że mamy wszyscy taki sam, jak podaje instrukcja (strona 8/5 ) 48 litrów a to ile uda się wlać zależy w znacznej mierze od cierpliwości i chęci tankującego. Doskonale to opisał kolega ph71 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=21745&highlight=#21745 . Ja tankuję na maksymalnie wsuniętym pistolecie dystrybutora do pierwszego odbicia, na kilka sekund wyjmuję pistolet i ponownie wkładam maksymalnie lecz już leję wolnym strumieniem, pistolet odbija kilka razy aż odbije zaraz po naciśnięciu. W ten sposób po pierwszym odbiciu wchodzi mi jeszcze około 5 - 7 litrów i myślę że nie trwa to dłużej niż trzy minuty.
dekra:
No właśnie - jaki ma wpływ długotrwałe, żmudne wciskanie benzyny do baku na wielkość spalania? Oczywiście można robić sobie takie zawody - ale po co?
monter_83:
A mi po drugim przeglądzie pod koniec lipca spalanie spadło o 0,3 l :-)
lukasz.zst:
Obiecałem sobie że będę jeździć ekonomicznie po mieście delikatne ruszanie maksymalnie poza miastem 80-90 km i co spalanie mam na poziomie 7,1l z klimatyzacją cały czas włączoną . Najmniejsze zużycie paliwa mam jadąc na 4 biegu z prędkością 70 km czyli 1,600 obr . Jest to denerwujące bo powoli ruszam , delikatnie ale 3 l różnicy jest bardzo widoczne , gdzie mam tylko 4 biegi
Markem:
Witam.
Planuje zakup ix20 z silnikiem 1.6 i 125KM. Samochód bedzie użytkowany przez żonę z lekką nogą (mam nadzieje ;-)). Będzie jezdzić po mało zakorkowanych odcinkach 10km w jedną stronę i drugie tyle w drugą. Średnio 15-20 min w jedną stronę. Nie zamierzam jakoś specjalnie oszczędzać ale jestem ciekaw ile tak naprawdę może w takim trybie ten silniczek spalać ? Dziękuje za podzielenie się doświadczeniami.
Nawigacja
[#] Następna strona