Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
jack55:
--- Cytat: "Maolma" ---
[ Dodano: 2013-02-11, 20:21 ]
Zapomniałam napisać, że ja też jestem pod wrażeniem ( ogromnym!!!!!!!!) spalania na poziomie 5,9 litra w mieście, zwłaszcza przy silniku 1,6. Ja mam 1,4 jeżdzę 2x12 km bez korków, sama jedna, bez bagażu z nogą z puchu i mam prawie 10l na setkę. Koledzy, powinnam może reklamować auto??? Dlaczego jedno auto jest takie a drugie takie? Chodzi może o ustawienie komputera?
--- Koniec cytatu ---
Ostateczne spalanie obliczam wg. tego sposobu.
Po zatankowaniu do pełna należy wyzerować licznik kilometrów, a przy następnym tankowaniu (koniecznie do pełna) podzielić ilość zatankowanego paliwa przez ilość przejechanych kilometrów od poprzedniego tankowania i pomnożyć przez 100.
Przykład: Od ostatniego tankowania przejechaliśmy 315 km, teraz przy tankowaniu do pełna weszło do baku 23,25 litrów, więc zużycie wyniosło: 23,25:315 = 0.0738095 X 100 = 7,38 l/100 km.
W porównaniu z danymi z komputera wychodzi zawsze jakieś 0,5l więcej benzyny ;-)
Dzisiaj już miałem cięższą nogę i spalanie wyszło po 24km wg komputera 6.9 na 100km czyli uwzględniając tolerancję błędu komputera 7,4l na 100km
KoTeK:
--- Cytat: Maolma ---
--- Cytat: "KoTeK" ---
Kotku i co na to odpowiedział Hyundai? Aż 2 litry różnicy?
A może pompa w dystrybutorze oszukała?
O co tu chodzi :shock:
.......... Ja mam 1,4 jeżdzę 2x12 km bez korków, sama jedna, bez bagażu z nogą z puchu i mam prawie 10l na setkę. Koledzy, powinnam może reklamować auto??? Dlaczego jedno auto jest takie a drugie takie? Chodzi może o ustawienie komputera?
--- Koniec cytatu ---
w Hyundaiu oczywiście bełkot, że to niemożliwe, że spalanie podawane przez producenta to nie do końca jest tak..... itp. Zaproponowali aby z ich pracownikiem przejechać jakiś dystans i zobaczyć co wówczas pokaże elektronika. Oczywiście na wiosnę skorzystam z tej opcji gdy dalej będę pod ogromnym :shock: wrażeniem spalania.
Temat spalania zawsze będzie wrażliwy - my użytkownicy zawsze będziemy z niego niezadowoleniu. W którymś zeszłorocznym wydaniu gazety Auto Świat czy Motor, nieważne która, czytałem o rozbieżnościach w spalaniu podawanym przez producenta, a faktycznym wynikającym z normalnego użytkowania. 20%, a nawet 30% zaniżanie to norma.
Kupując auto nie oczekiwałem spalania na poziomie producenta, ale uważam, że wielkość odchyłki 25-30% to nieuczciwość producenta.
Zdecydowałem się na silnik 1,6, a nie 1,4 jak Twój - bo różnica, co prawda katalogowa, to tylko 0,6 litra. Te parę kucyków więcej + moment uważam, że warte było te 0,6 litra - tym bardziej, że Twoje spalanie niewiele różni się od mojego :mrgreen:
[ Dodano: 2013-02-11, 21:12 ]
--- Cytat: jack55 ---
--- Cytat: "Jack55" ---
Ostateczne spalanie obliczam wg. tego sposobu.
Po zatankowaniu do pełna należy wyzerować licznik kilometrów, a przy następnym tankowaniu (koniecznie do pełna) podzielić ilość zatankowanego paliwa przez ilość przejechanych kilometrów od poprzedniego tankowania i pomnożyć przez 100.
Przykład: Od ostatniego tankowania przejechaliśmy 315 km, teraz przy tankowaniu do pełna weszło do baku 23,25 litrów, więc zużycie wyniosło: 23,25:315 = 0.0738095 X 100 = 7,38 l/100 km.
W porównaniu z danymi z komputera wychodzi zawsze jakieś 0,5l więcej benzyny ;-)
Dzisiaj już miałem cięższą nogę i spalanie wyszło po 24km wg komputera 6.9 na 100km czyli uwzględniając tolerancję błędu komputera 7,4l na 100km
--- Koniec cytatu ---
I tu kolegę zaskoczę..... :mrgreen: my też tak obliczamy, ale mój kalkulator nie toleruje po podzieleniu i pomnożeniu, aby pierwsza cyfra była mniejsza od 6 lub 7 (To chyba jakiś chińczyk :mrgreen: )
[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-02-16, 18:48 ]
Post poprawiłem (kolor czerwony jest zarezerwowany dla potrzeb moderowania i administrowania).
--- Koniec cytatu ---
--- Koniec cytatu ---
irekmiecz:
W temacie - Przeglądy w IX20 strona nr.2
--- Cytat: "ix20hyundai" ---
Postanowiłem pojechać do Czech na przegląd ...
- Wgrano nowy soft do komputera i co spalanie spadło o 2 l . dla mnie totalny szok, w Polsce nikt o tym nie słyszał
--- Koniec cytatu ---
Może tym tropem trzeba podążyć i "cisnąć" ASO a nawet centralę HMP
"Od ostatniego tankowania przejechaliśmy 315 km, teraz przy tankowaniu do pełna weszło do baku 23,25 litrów"
Można i tak... 23,25 : 3,15 = 7,38
Jedno działanie mniej po wprowadzeniu przecinka po pełnych setkach kilometrów.
KoTeK:
--- Cytat: "irekmiecz" ---W temacie - Przeglądy w IX20 strona nr.2
--- Cytat: "ix20hyundai" ---
Postanowiłem pojechać do Czech na przegląd ...
- Wgrano nowy soft do komputera i co spalanie spadło o 2 l . dla mnie totalny szok, w Polsce nikt o tym nie słyszał
--- Koniec cytatu ---
Może tym tropem trzeba podążyć i "cisnąć" ASO a nawet centralę HMP
--- Koniec cytatu ---
Czytałem ten wpis wcześniej i bardzo się zastanawiałem, cóż takiego potrafią zrobić u sąsiadów, a czego nie mogą Polacy - przecież ten soft akceptuje chyba także klimat w Polsce, a może jest to tylko jakaś zbieżność. Jednak 2 litry robią ogromne wrażenie.
U mnie w salonie nic o czymś takim nie słyszeli - tak twierdzą.
Maolma:
Może jakoś zadziałać na wiosnę?
Ja przejechałam dopiero 500 km, ale będę tankować i obserwować. Jak stwierdzę, że cały czas tak chla - zgłoszę. Jak usłyszycie coś jeszcze więcej o tym " co komu zrobili* w sofcie, i jaki był tego efekt, mówcie :!:
Nawigacja
[#] Następna strona