Autor Wątek: "TERKOTANIE" - film. Czy to sprzęgło?  (Przeczytany 43332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doc

• Giełda
"TERKOTANIE" - film. Czy to sprzęgło?
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Marzec 2018, 17:23:48 »
U mnie to chyba nie zębatka 5. biegu, bo terkotanie znika w momencie zblokowania napędu 4wd przyciskiem.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #61 dnia: 14 Marzec 2018, 18:27:54 »
Wszystkim znika w momencie włączenia 4WD, chyba, że takowego napędu nie posiadają.

Czyli wracamy do sytuacji wyjściowej bo Koledze Yunior problem zniknął po wymianie sprzęgła a zębatka "piątki" dawała inne objawy tj haczenia, stukania etc.

Czemu wyjściowej? Bo jednym też pomogła wymiana sprzęgła, ale innym już nie.

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Marzec 2018, 06:07:10 »
Problem jest ciężki do weryfikacji bez zaglądniecie do środka skrzyni. Jednym pomogła wymiana sprzegla innym nie, kazdy przypadek jest indywidualny - jedyne co  nas łączy to słaba jakosc koreańskich części i problemy z niej wynikające.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Marzec 2018, 06:27:44 »
To, że to jest koreańskie o niczym nie świadczy.
Każda marka,firma ma/miała jakieś wpadki i tyle. Tu dali ciała ze skrzynią.

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #64 dnia: 15 Marzec 2018, 08:11:51 »
Cytat: "Piotrek79"
Tu dali ciała ze skrzynią

To właśnie miałem na myśli ale jeśli coś się dzieje ze skrzynią w okolicach 100 tysięcy oryginalnego przebiegu, to niestety ale ktoś popełnił błąd materiałowy/jakościowy.... dzien przede mną był na wymianie wałka ix35 z przebiegiem ok 90 tysięcy.... trochę kiepsko to wygląda.... bo naprawiał wcześniej skrzynie niż wymieniał rozrząd ;)

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Marzec 2018, 08:16:12 »
Nissan też miał problem ze skrzyniami w almerach. Tam padały łożyska. Zresztą popatrzeć na ceny używanych to głowa boli,bo jest zapotrzebowanie. Inne skrzynie można za parę złotych znaleźć a tu tysiąc to mało ;)

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Listopad 2018, 17:57:08 »
Czy ktoś wie, gdzie kupić taką zębatkę piątego biegu i czy poza zębatką trzeba kupić inne części? Wałek, łożyska etc?

U mnie poza terkotaniem nie ma innych problemów, ale jeśli to faktycznie zębatka to nie widzę problemu aby samemu ją wymienić. Rozbiórka skrzyni nie jest dla mnie tematem nowym.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #67 dnia: 07 Listopad 2018, 06:33:23 »
Prawdopodobnie trzeba też wymienić wałek na którym ta zębatka pracuje.
Części dostępne są raczej w tylko w serwisie.
Warsztat z którym jestem w kontakcie za wymianę zębatki i wałka skasuje mnie 1500zł z materiałem ale to będę wiedział konkretnie po rozebraniu skrzyni, czy będzie to konieczne.
Na stronie Fox Rzeszów mają w katalogu zębatkę 5 biegu do Tucsona (nie maja na stanie), nie mam schematu skrzyni ale prawdopodobnie to jest to:
https://www.fox.rzeszow.pl/kolo-biegu-piatego,4,23880,257173. cena rozwala :( wałki chodzą ok 1000 zł

Zagadaj do sklepkeller, podaj VIN i zapytaj o części - dla klubowiczów mają rabaty.
Ja nie podejmuję się takich napraw więc muszę polegać na wyspecjalizowanych warsztatach.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #68 dnia: 07 Listopad 2018, 15:19:49 »
Dziękuję za info, będę się rozglądał, ale ceny są faktycznie śmieszne bo całą skrzynię kupi do tysiąca zł, nawet za 500zł, tylko pewnie też łatwo trafić na taką z defektem.

Niektóre części do Hyundai'a ogólnie są kosmicznie drogie.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Listopad 2018, 06:46:45 »
I własnie tu jest pies pogrzebany :(
Skoro ten defekt jest popularny, kupienie używki może mieć sens tylko w przypadku totalnego rozwalenia skrzyni  z uwzględnieniem że na start dajesz ja do regeneracji.

Miałem możliwość, ściągnięcia skrzyni bezpośrednio z rozbitka ale jak poczytałem o "modnym" defekcie 5-go biegu - odpuściłem.

Problemem nie są ceny - niemałe - ale ogólnie nikt nie chce się podjąć naprawy, obdzwoniłem chyba  z 10 warsztatów - jak tylko słyszeli - Hyundai - odmawiali.

Kluczowe pytanie, trochę z innej strony problemu.
Może ktoś ma wiedzę w tym temacie - czy w przypadku, gdy faktycznie okaże się że to defekt 5-go biegu (u mnie na 95%) to jest konieczna wymiana łożysk??
Z tego co rozmawiałem ze specami od skrzyń, od tego zaczynają rozmowę - najpierw łożyska a potem to co faktycznie zepsute.
Wstępną wycenę, przez telefon, podali mi 2000zł standardowo wymiana łożysk, uszczelniaczy i wszystkiego co wiąże się z rozebraniem skrzyni + 1500zł wymiana koła zębatego i wałka 5-go biegu + 550-600zł operacje związane z demontażem skrzyni z samochodu - ceny brutto.
Wycena jak przy naprawie automatu :(
Z drugiej strony, jak skrzynia będzie rozebrana to może faktycznie powymieniać co się da.
Już się załatwiłem w Santa Fe z połowicznymi naprawami, jak się potem okazuje - wychodzi 2x drożej.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Listopad 2018, 15:09:29 »
Łożyska zawsze się wymienia, na tych elementach nie wolno oszczędzać bo lubi się zemścić.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Listopad 2018, 18:58:09 »
No właśnie to samo miałem na myśli, przerobiłem to w Santku.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #72 dnia: 08 Listopad 2018, 20:47:14 »
Ogólnie każdy szanujący się serwis wymienia je z automatu a w przypadku gdyby klient chciał zaoszczędzić i pozostawić stare łożyska to serwis odmówi wykonania usługi bo nikt nie da gwarancji na skrzynię, która została naprawiona niezgodnie z podstawami mechaniki. Oczywiście mówimy o solidnych serwisach a nie garażowych partaczach.

To tak jakby wymieniać wał osadzając go na starych panewkach czy wymieniać tarcze hamulcowe zostawiając stare, zużyte klocki.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Listopad 2018, 05:48:42 »
No to chyba trafiłem na odpowiedni serwis - od tego zaczęła się rozmowa - na start łożyska a potem zobaczymy - bez czarowania - i ceny podawane brutto.
Mój poprzedni mechanik ma ekonomiczne podejście - jak nie widział wady to nie wymieniał "niepotrzebnie" - ja się cieszyłem bo mniej płaciłem za wizytę ale jak się okazało, dopłaciłem drugie tyle rok później :(  .Dodatkowo jeszcze wyszło i tak nie wymienił wszystkiego co mógł a nawet powinien wymienić, bo było dobre. I niedługo później, sprzedałem Santka z zaniżoną ceną, żeby tylko się go pozbyć :(

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Listopad 2018, 06:54:41 »
No i już wiem - tak jak u pozostałych użytkowników tego modelu skrzyni biegów - nieszczęsny V bieg :(
Do wymiany łożyska - standard + wałek sprzęgłowy(wejściowy) i zębatka V biegu.
Koszt naprawy 3400 zł brutto :(
Teraz tylko 2 dni czekania na części, potem montaż i zalanie olejem ok.700-750 zł brutto i ok środy będę sprawdzał efekt naprawy.

Jak będę miał w rękach uszkodzone elementy, zrobię fotki i wstawię.

Nawiasem mówiąc, czy w Sportage, tez występuje ten problem w "bliźniaczej" skrzyni??
Ma ktoś wiedzę w tym temacie?? Czy to tylko i wyłącznie jest dolegliwość Hyundaia ze Słowacji.
Przecież Słowacy od kogoś dostali te wadliwe części, jest możliwe że dostarczali oni je też na inne linie montażowe.