A więc, w moim skromnym przypadku po zakupie samochodu wystąpiło terkotanie opisywane w tym wątku. Odwiedziłem wielu różnych mechaników, "fahofcuf" od skrzyń - nikt nie wiedział co to może być a "najlepsza" rada jaką usłyszałem od nich to " jeździj pan aż się skrzynia rozleci to se pan kupi na allegro i założy...." - zostawie bez komentarza, więc na chybił trafił wymieniłem sprzegło, zostało zamontowane Sachs'a ( w pudełku było Valeo Made in Korea ), terkotanie, którego powodem w moim przypadku były sprężyny w tarczy ( podobno standardowa usterka tych sprzegieł ) po wymianie zniknęło, natomiast pojawiły się haczenia przy zmianie biegów, dziwne stukanie/pukanie na wolnych obrotach, które było wyraźnie słychać, dwójka bardzo mocno haczyła a inne biegi wchodziły nie do końca płynnie.
W związku z powyższym zdecydowałem się zdemontować skrzynie jeszcze raz. Dzięki informacjom znalezionym na tym forum w wątku o "problemach z 5 biegiem w ix35" i po rozmowie z daniio ( któremu przy okazji dziękuję za informacje, które mi przekazał a dotyczyły jego naprawy), zdecydowałem się pojechać do firmy gear-pol.
Po jeździe próbnej z szefem, okazało się, że tak na pierwszy rzut oka, to nie ma się do czego przyczepić a skrzynia działa w miarę poprawnie. Decyzja zapadła, że demontujemy i "profilaktycznie" zaglądamy do skrzyni. No i okazało się, że w mojej skrzyni "piątka" jest do wymiany, reszta podzespołów była w bardzo dobrym stanie bez oznak zużycia. Wałek z zebatką został wymieniony na nowy oryginalny, zostały też wymienione łożyska, też oryginalne, skrzynia została porządnie umyta, szczegółowo złożona i zamontowana w samochodzie ( z malowania skrzyni zrezygnowałem ) a przy okazji wpadło nowe, oryginalne sprzęgło z ASO KIA.
Teraz skrzynia działa jak należy, nie ma żadnych odgłosów pukania czy stukania, biegi się nie haczą.
Jeśli chodzi o samą naprawę to szczerze polecam tą firmę ( jeśli można ), robota, chłopakom od demontażu skrzyni, paliła się w rękach a sama naprawa i wymiana wadliwych części w skrzyni przebiegła cholernie profesjonalnie.
Sorry za moje długie wypociny ale starałem sie w miarę dokładnie opisać mój problem ze skrzynią, może komuś się przyda.
Jeśli kogoś ten temat interesuje to proszę pytać, na ile mogę jako laik to pomogę.
[ Dodano: 2018-03-14, 16:48 ]Nie wiem co ma piąty bieg do terkotania na biegu 1 i 2.
Info pewne? Część zamienna jest dostępna?
Ciężko mi powiedzieć co ma piąty bieg do terkotania ale bez demontażu skrzyni i zajrzenia do środka ( do stwierdzenia piątki nie trzeba rozbierać całej skrzyni ) nic się konkretnie nie stwierdzi. Info pewne, cały czas byłem przy naprawie

, części oryginalne na wymianę gear-pol posiada na miejscu.
Jedynym minusem całej naprawy jest to, że trzeba ściągać belkę przedniego zawieszenia w Sportage II, nie wiem jak jest w Tucsonie I ale chyba podobnie i przez to