Autor Wątek: "TERKOTANIE" - film. Czy to sprzęgło?  (Przeczytany 43290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arni71

• Giełda
"TERKOTANIE" - film. Czy to sprzęgło?
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Luty 2018, 08:00:18 »
Nie, póki co odpuściłem.
Mam dwie możliwe diagnozy które będą zweryfikowane praktycznie u speca od skrzyń:
1 - wybity mechanizm różnicowy - manualnie stwierdzono duży luz pomiędzy półosiami
2 - wybity wieloklin wałka sprzęgłowego na którym osadzona jest tarcza sprzęgłowa - to może tłumaczyć chwilową ciszę po wymianie sprzęgła.

Wstrzymuje się przed próbą diagnozy ze względu na koszt samego demontażu, dostawy do warsztatu i sprawdzenia skrzyni - mam póki co inne wydatki

Jedynie co zrobię w najbliższych dniach, jak się ociepli, wymienię olej w skrzyni, gdzieś wyczytałem że to tez może być przyczyna głośnej pracy.

Offline doc

• Giełda
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Marzec 2018, 16:26:43 »
Czy ktoś z was ma może nagranie dźwięku tego terkotania? Chciałbym się przekonać, czy to to samo, co u mnie.

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Marzec 2018, 07:24:33 »
Jesli „terkotanie” występuje u Ciebie tylko w przedziale 1200-2000 obrotow, nie ma zadnych problemow ze zmiana biegów, nic nie chrobocze jak przy nie wciśniętym sprzegle jak sie zmienia biegi to na 99 % stukają/dzwonią sprezyny w tarczy sprzegla. Przed dwoma tygodniami wymienialem sprzęgło u siebie i po dmontazu sprzegla, ktore bylo jak na 130 tysiecy przebiegu w idealnym stanie poza łożyskiem, dzwoniły w nim za luźne sprężyny w tarczy.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Marzec 2018, 09:35:04 »
Mam powyższe objawy i po zmianie tarczy - bez większej różnicy.
Może trochę ciszej bo faktycznie sprężyny były luźne w tarczy ale klekot nie zniknął całkowicie

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Marzec 2018, 09:37:26 »
To nie jest metaliczne dzwonienie a głuche terkotanie, jakby luz na zębatkach.

Całkiem możliwe, że obudowa skrzyni wygłusza metaliczne dzwonienie sprzęgła i słyszymy terkotanie.

Co słyszałeś u siebie? Typowo metaliczne dzwonienie czy terkotanie?

Dziwi mnie, że nie ma konkretnego rozwiązania, problem jest bardzo częsty.

Ten sam problem jest opisany tutaj

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Marzec 2018, 10:17:27 »
Jeśli chodzi o dźwięk wadliwych sprężyn w czasie pracy i po wyjęciu ze skrzyni, to są dwa różne dźwięki. Na samochodzie przypomina to terkotanie/rzężenie a już "w ręku" "dzwonią" jak każdy inny metalowy element, który obija się o inny.
Natomiast bez demontażu skrzyni, nie stwierdzi się konkretnie co jest powodem takiego czy innego dźwięku.
Opisany przeze mnie ww przypadek dotyczył akurat sprężyn, w ix35 powodem hałasów ze skrzyni była opisywana na tym forum wada zebatki 5 biegu..... także jak pisałem wyżej, bez demontażu na 100% nic się konkretnie nie stwierdzi - niestety.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Marzec 2018, 10:21:48 »
W Nissanach też były wadliwe skrzynie biegów i tam występowało właśnie takie terkotanie. Tam winne były łożyska a szczególnie to na głównym wałku który łączy skrzynie ze sprzęgłem. Po wymianie łożysk/łożyska cisza.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Marzec 2018, 11:29:35 »
A powinno się stwierdzić yunior bo usterka jest typowa dla tego modelu. To jest to samo terkotanie u wszystkich z tą usterką.

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Marzec 2018, 16:40:23 »
Powiem szczerze, że nie do końca da się zdiagnozować usterki tak ze słuchu, czy po objawach,  przynajmniej ja na takiego fachowca nie trafiłem. Niestety ale u mnie zamiennik sprzegła, przyniósł tylko połowiczny sukces w usunięciu tej usterki - dlatego nabyłem teraz oryginalne sprzęgło z ASO KIA.
Po wtorku napisze coś więcej jak to u mnie wygląda po głębszej diagnozie.
Natomiast co do dźwięku to przyczyny terkotania moga być "niestety" różne, trochę elementów, które mogą to powodować w zespole skrzynia - sprzegło  jest.
Z tego co ustaliłem odnośnie samego sprzęgła, pomimo tego, że mam pojazd z ostatniego roku produkcji tego modelu, zmieniły się numery tarczy, docisku i łożyska, także pewnie coś tam  producent pozmieniał.
Jest to mój pierwszy samochód ( były nowe i używane ) w którym sprzegło/skrzynia nie działa jak należy, trochę to dziwne.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Marzec 2018, 18:21:10 »
Fajnie, daj znać jak poszło :)

Nie chodziło mi o wyczucie na słuch, ale masa ludzi zgłaszała ten problem w tematach, ale nikt po naprawie nie napisał co powodowało problem. Może nikt nie naprawiał albo olał temat.

Ja nie sądzę aby to było wiele problemów bo terkotanie jest definitywnie to samo, na tych samych biegach i obrotach.

Niestety skrzynia/sprzęgło są fatalne w tym modelu.

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Marzec 2018, 23:45:13 »
Wlasnie wróciłem z gear-pol’a :)
No cóż, skrzynia w Sportage II, Tucson I to jest „to samo” co w ix35 wiec ;) zębatka 5 biegu do wymiany ;)
Wiecej napisze jak sie wyspie ;)

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Marzec 2018, 15:45:22 »
Nie wiem co ma piąty bieg do terkotania na biegu 1 i 2.
Info pewne? Część zamienna jest dostępna?

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Marzec 2018, 16:35:13 »
A więc, w moim skromnym przypadku po zakupie samochodu wystąpiło terkotanie opisywane w tym wątku. Odwiedziłem wielu różnych mechaników, "fahofcuf" od skrzyń - nikt nie wiedział co to może być a "najlepsza" rada jaką usłyszałem od nich  to " jeździj pan aż się skrzynia rozleci to se pan kupi na allegro i założy...." - zostawie bez komentarza, więc na chybił trafił wymieniłem sprzegło, zostało zamontowane Sachs'a ( w pudełku było Valeo Made in Korea ), terkotanie, którego powodem w moim przypadku były sprężyny w tarczy ( podobno standardowa usterka tych sprzegieł ) po wymianie zniknęło, natomiast pojawiły się haczenia przy zmianie biegów, dziwne stukanie/pukanie na wolnych obrotach, które było wyraźnie słychać, dwójka bardzo mocno haczyła a inne biegi wchodziły nie do końca płynnie.
W związku z powyższym zdecydowałem się zdemontować skrzynie jeszcze raz. Dzięki informacjom znalezionym na tym forum w wątku o "problemach z 5 biegiem w ix35" i po rozmowie z daniio ( któremu przy okazji dziękuję za informacje, które mi przekazał a dotyczyły jego naprawy), zdecydowałem się pojechać do firmy gear-pol.
Po jeździe próbnej z szefem, okazało się, że tak na pierwszy rzut oka, to nie ma się do czego przyczepić a skrzynia działa w miarę poprawnie. Decyzja zapadła, że demontujemy i "profilaktycznie" zaglądamy do skrzyni. No i okazało się, że w mojej skrzyni "piątka" jest do wymiany, reszta podzespołów była w bardzo dobrym stanie bez oznak zużycia. Wałek z zebatką został wymieniony na nowy oryginalny, zostały też wymienione łożyska, też oryginalne, skrzynia została porządnie umyta, szczegółowo złożona i zamontowana w samochodzie ( z malowania skrzyni zrezygnowałem ) a przy okazji wpadło nowe, oryginalne sprzęgło z ASO KIA.
Teraz skrzynia działa jak należy, nie ma żadnych odgłosów pukania czy stukania, biegi się nie haczą.

Jeśli chodzi o samą naprawę to szczerze polecam tą firmę ( jeśli można ), robota, chłopakom od demontażu skrzyni, paliła się w rękach a sama naprawa i wymiana wadliwych części w skrzyni przebiegła cholernie profesjonalnie.

Sorry za moje długie wypociny ale starałem sie w miarę dokładnie opisać mój problem ze skrzynią, może komuś się przyda.

Jeśli kogoś ten temat interesuje to proszę pytać, na ile mogę jako laik to pomogę.

[ Dodano: 2018-03-14, 16:48 ]
Cytat: "Shadows"
Nie wiem co ma piąty bieg do terkotania na biegu 1 i 2.
Info pewne? Część zamienna jest dostępna?

Ciężko mi powiedzieć co ma piąty bieg do terkotania ale bez demontażu skrzyni i zajrzenia do środka ( do stwierdzenia piątki nie trzeba rozbierać całej skrzyni ) nic się konkretnie nie stwierdzi. Info pewne, cały czas byłem przy naprawie :), części oryginalne na wymianę gear-pol posiada na miejscu.
Jedynym minusem całej naprawy jest to, że trzeba ściągać belkę przedniego zawieszenia w Sportage II, nie wiem jak jest w Tucsonie I ale chyba podobnie i przez to

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Marzec 2018, 17:04:03 »
Czyli piątka była coś tam uszkodzona,ale i wymienili łożyska i tu raczej bym widział problem. Terkotaly pewnie łożyska.

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Marzec 2018, 17:19:11 »
Nie dopisujmy teorii spiskowych ;)
Zębatka 5 biegu nie jest sztywno połączona z wałkiem jak pozostałe, trzyma się na "wieloklinie", którego zęby się "wycierają" z powodu wady materiałowej i zębatka dostaje luzu. Łożyska były wymienione profilaktycznie ( są w cenie naprawy ).