Forum > Tucson JM
"TERKOTANIE" - film. Czy to sprzęgło?
Shadows:
Łożyska zawsze się wymienia, na tych elementach nie wolno oszczędzać bo lubi się zemścić.
Arni71:
No właśnie to samo miałem na myśli, przerobiłem to w Santku.
Shadows:
Ogólnie każdy szanujący się serwis wymienia je z automatu a w przypadku gdyby klient chciał zaoszczędzić i pozostawić stare łożyska to serwis odmówi wykonania usługi bo nikt nie da gwarancji na skrzynię, która została naprawiona niezgodnie z podstawami mechaniki. Oczywiście mówimy o solidnych serwisach a nie garażowych partaczach.
To tak jakby wymieniać wał osadzając go na starych panewkach czy wymieniać tarcze hamulcowe zostawiając stare, zużyte klocki.
Arni71:
No to chyba trafiłem na odpowiedni serwis - od tego zaczęła się rozmowa - na start łożyska a potem zobaczymy - bez czarowania - i ceny podawane brutto.
Mój poprzedni mechanik ma ekonomiczne podejście - jak nie widział wady to nie wymieniał "niepotrzebnie" - ja się cieszyłem bo mniej płaciłem za wizytę ale jak się okazało, dopłaciłem drugie tyle rok później :( .Dodatkowo jeszcze wyszło i tak nie wymienił wszystkiego co mógł a nawet powinien wymienić, bo było dobre. I niedługo później, sprzedałem Santka z zaniżoną ceną, żeby tylko się go pozbyć :(
Arni71:
No i już wiem - tak jak u pozostałych użytkowników tego modelu skrzyni biegów - nieszczęsny V bieg :(
Do wymiany łożyska - standard + wałek sprzęgłowy(wejściowy) i zębatka V biegu.
Koszt naprawy 3400 zł brutto :(
Teraz tylko 2 dni czekania na części, potem montaż i zalanie olejem ok.700-750 zł brutto i ok środy będę sprawdzał efekt naprawy.
Jak będę miał w rękach uszkodzone elementy, zrobię fotki i wstawię.
Nawiasem mówiąc, czy w Sportage, tez występuje ten problem w "bliźniaczej" skrzyni??
Ma ktoś wiedzę w tym temacie?? Czy to tylko i wyłącznie jest dolegliwość Hyundaia ze Słowacji.
Przecież Słowacy od kogoś dostali te wadliwe części, jest możliwe że dostarczali oni je też na inne linie montażowe.
Nawigacja
[#] Następna strona