Forum > Tucson JM

"TERKOTANIE" - film. Czy to sprzęgło?

<< < (18/18)

Arni71:

--- Cytat: "grzegorz19770404" ---
Dodam,że wymieniłem komplet sprzęgła i łożyska w skrzyni biegów. Skrzynia   dwa razy sprawdzana i efekt bez zmian.
--- Koniec cytatu ---

Z mojego doświadczenia (i nie tylko mojego na tym forum) ze skrzynią, wiem że sama wymiana łożysk nie pomoże, uszkodzona jest zębatka V biegu i jeśli to już się dzieje od dłuższego czasu to również wałek sprzęgłowy.
Jest to typowa usterka tej skrzyni :(
Jeśli masz smykałkę i możliwości, możesz zagadać do kolegi sklepkeller o wycenę i sprzedaż potrzebnych części - mi kiedyś wycenił sam wałek na 947zł z rabatem.
Niestety akurat z tej oferty nie korzystałem bo skrzynię robiłem w serwisie specjalistycznym

grzegorz19770404:
Witam
Witam Mam podobny problem. Dziwne trekotanie jest po odpaleniu silnika, następnie podczas jazdy na 1,2 i wstecznym biegu również słychać. Przy wciśnięciu sprzęgła cisza.
Dodam,że wymieniłem komplet sprzęgła i łożyska w skrzyni biegów. Skrzynia dwa razy sprawdzana i efekt bez zmian. Czasami po odpaleniu silnika jest cisza ale jak wcisnę sprzęgło to trekotanie się pojawia. Co to może być ? Czy ten problem jest podobny do waszego?
Czy to faktycznie zębatka V biegu + wałek sprzęgłowy?
pozdrawiam
 //www.youtube.com/watch?v=RlTim9A5B7g

Arni71:
Ja to bardziej słyszałem u siebie w trakcie jazdy i na podjazdach na niższych prędkościach albo jak wjechałem do tunelu gdzie dźwięki się odbijały od ścian.
Na postoju było słychać lekkie stukanie ale miało inny ton niż na filmiku.
Nie jest to jednoznaczne bo jest wiele czynników które mogą zmienić dźwięk w nagrywanym filmiku, samo to że nagranie jest robione na warsztacie a ja raczej na wolnej przestrzeni tego nasłuchiwałem.
Zakładając że masz Tucsona  z tego samego rocznika co mój, szanse że to jest inna usterka jest niewielka

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej