Autor Wątek: [i30] Awaria klimatyzacji - zatrzymanie silnika  (Przeczytany 27253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GRZECH

• Giełda
[i30] Awaria klimatyzacji - zatrzymanie silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Sierpień 2013, 18:57:24 »
Yaro, dzięki raz jeszcze za kontakt do firmy. Znalazłem tańszych specjalistów - niedaleko.
Pozostałym również dziękuję za zaangażowanie.

Tu chyba koniec mojej przygody.
Zakupiłem sprężarkę ze szrotu za kilka stówek - wstępnie sprawdzona przy zakupie.
Na warsztacie odessano czynnik z układu w ilości 530g !
Mechanik rozebrał uszkodzoną sprężarkę. Okazało się iż prawdopodobnie w zastygłym oleju jest woda, wilgoć i zrobiły się grudki mazi.

Zielonkawy odcień wynika z dodanego kiedyś kontrastu UV.
Normalnie olej do sprężarki jest bezbarwny a jego konsystencja zbliżona do wody.
Z powodu zatartych tłoków sprężarka przestała działać.

Mechanik sprawdził czy czysty jest zawór pod maską przy podszybiu, było ok.
Zamontowano sprężarkę ze szrotu - wcześniej aplikując jej bezpośrednio 125ml oleju, zrobiono próżnię i uzupełniono czynnik w ilości 500g (było 530g) już bez dodawania oleju.
Klimatyzacja... w końcu działa  :-D
Sprawdzono iż przy wylocie jest +5oC (fotkę wykonałem w trakcie pomiarów).

Spostrzeżenia:
1. Wydaje mi się że klimatyzacja przed uszkodzeniem bardziej chłodziła. Może to kwestia mniejszej ilości czynnika? Ale dano go tyle ile fabryka napisała w specyfikacji i nie chcieli dać mi jej więcej. Albo...  :oops:   :evil:    :-?
2. Podczas pracy silnika nie zauważam na obrotomierzu, ani na słuch, chwili załączenia sprężarki. Chyba lżej dla silnika się zrobiło   :mrgreen:
3. Warto jest znaleźć dobry warsztat.
4. Całkowity Koszt usunięcia usterki... poniżej 555zł  :mrgreen:

Sprzedam zatartą sprężarkę na części --> PW

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Sierpień 2013, 20:05:13 »
GRZECH, nie ma sprawy  ;-)  co do przeładowania czynnika w Mikołowie nabili mi go aż 750g szczęście że sprężarka to wytrzymała. Cieszę się że udało Ci się załatwić sprawę mniejszym kosztem. Zaskoczyło mnie to +50C na wylocie nie miało być - ?

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Sierpień 2013, 21:04:11 »
Cytat: "Yaro"
Zaskoczyło mnie to +50C na wylocie nie miało być - ?

+5 oC ---> wartość ze spacją

Przy temperaturze zewnętrznej ~ +20oC liczyłem na jakieś +3 oC z wywiewów, ale testy przede mną... a może następnym razem uda mi się gdzieś nabić tyle ile miałem tj. 530g ?

A -50oC to musiały by być cuda...  :->

tomas

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sierpień 2013, 22:26:07 »
U mnie sprężarka padła pod koniec czerwca. Na początku lipca została naprawiona - zrobiono elektromagnes i po miesiącu znów padła. Mechanik twierdzi, że przyczyną był niewłaściwy olej, którego użyto przy wcześniejszym serwisowaniu, którego nie udało się do końca usunąć w czasie naprawy.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Sierpień 2013, 11:20:08 »
Wilgoć musiała się dostać przez źle zrobioną próżnie miałeś więcej gazu więc ktoś spieprzył cykl próżni choć osuszacz powinien zatrzymać wilgoć teraz czeka mnie regeneracja mojej sprężarki płyta zaworowa jak i tłoki są w ładnym stanie u ciebie niech zgadne sprężarka kręciła wałem ale nie tłoczyła na wałku jest taka sprężynka i tam się dziadostwo przyciera u mnie zarżnęło sprężarke w elantrze przymocnym daniu po garach zauważyłem że sprężarki w H rozłącza przy wyprzedzaniu i załącza przy wyższych stałych obrotach jeśli jest mało oleju w układzie przy wysokich obrotach albo jest dłużej nie używana  naturalnym jest że ją ch*j strzeli  :evil: co najlepsze jeszcze nie robiłem żadnego starszego H w benzynie tj santa fe tucson czy elantra wszystko crdi jeśli chodzi o wysypujące się sprężarki.

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Sierpień 2013, 00:12:16 »
U mnie tłoki sprężarki są zaklinowane. Reszta po prostu zastygła :)

Przy okazji.
Miałem 530g czynnika, teraz mam 500g. Klima nie chłodzi tak jak poprzednio ale nie mogę narzekać.
Czy nabicie klimy ponad 500g czynnika spowoduje lepsze chłodzenie?
Czy to wina czynnika czy też sprężarki?

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Sierpień 2013, 10:14:24 »
można do 550 nabić ale ciśnienia będą wysokie i sprężarka będzie się męczyć lepiej zostawić 500 i mieć głowę spokojna że będzie sobie spokojnie śmigać

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Sierpień 2013, 10:44:08 »
Mi nabili 750 dobrze że sprężarka wytrzymała. I nie zauważyłem lepszego chłodzenia gdy było 750g czynnika.

tomas

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Sierpień 2013, 22:31:15 »
U mnie wyglądało to tak, że przez parę tygodni wszystko było OK. Fakt, że wtedy często klimy nie używałem, bo się zrobiło trochę chłodniej. Później w czasie upałów stała się taka rzecz, że klima cały czas chodziła i nie chciała się wyłączyć. Wyłączałem A/C w samochodzie i nic, nawet na 0 czuć było, że lekko chłodzi. Mechanik, który wcześniej naprawiał stwierdził, że elektromagnes skleił się z wałkiem, ale puknął ze dwa razy i wróciło do normy. Po tygodniu w czasie dużych upałów, po przejechaniu około 40 km na klimie na trasie po zatrzymaniu się w korku poczułem zapach spalenizny. Klimę wyłączyłem i wszystko wrócił do normy. Później jeszcze chwilę działała, ale już rano nie chodziła.
Może wiecie czy teraz wymiana samej sprężarki ma sens, czy trzeba wymienić coś jeszcze. Za pierwszym razem nie był chyba wymieniany osuszacz.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Sierpień 2013, 12:39:23 »
elektromagnes nie może sie skleić z wałkiem zwulkanizowało ci się sprzęgło jak grzechowi ach Ci mechanicy. Masz tak jak grzech wymieniaj całą sprężarkę

tomas

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Sierpień 2013, 13:01:02 »
Czy powinienem wymienić też osuszacz?
Grzech gdzie kupiłeś sprężarkę, może coś polecisz?

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Sierpień 2013, 15:59:14 »
Jak w tym roku nabijałem klimatyzację gość mówił mi że miał sporo i30 z uszkodzonymi osuszaczami. Ja postanowiłem swój wymienić w przyszłym roku, żeby mnie nie zaskoczyła niemiłą niespodzianka z brakiem klimy np. w Grecji  ;-)

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Sierpień 2013, 19:15:43 »
osuszacz wymieniasz bo mogły się w nim zagnieździć opiłki ze zmielonego tłoka lub płyty zaworowej. Pamiętać aby po wymianie osuszacza lub chłodnicy dać więcej oleju w układ :!:

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Sierpień 2013, 23:09:04 »
Kupiłem prawie poprzez allee.... ale zobaczyłem i zakupiłem osobiście.
Znajdź serwis sprężarek sam. klimatyzacji... tam mają na tony sprężarek. Do mojego akurat nie mieli.
Będziesz miał z gwarancją :)

U mnie nie trzeba było więcej wymieniać - osuszacz. Tłoki nie tarły więc układ nie został zanieczyszczony.

Offline wolodi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Maj 2017, 18:03:59 »
Podłącze się pod temat. Klima w tym sezonie miała problem z włączaniem się na niskich obrotach. Pojechałem więc i dałem do napełnienia, faktycznie było dość mało dopełnili. Niestety dalej jest to samo na niskich obrotach np. w korku nie włącza się po przegazowaniu się włączy. Myślałem, że może jest nieszczelność, wcześniej dodali kontrastu. Sprawili czynnika nie ubyło, zrobiło się chłodniej na zewnątrz, mechanik pyta się w czym problem bo klima normalnie się włącza. Faktycznie tak było (może dlatego, ze było chłodniej na zewnątrz?). Dziś jest znów to samo na wolnych obrotach klima nie działa:/ Ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną?