U mnie błąd p0133 się pojawiał. Regulacje wymiany sąd nic nie dawały. Sam wziąłem kompa i ustawiłem mu bogatszą mieszankę Lpg tak że czasem szarpnie przy 1500 obr jak daje gazu. Ale błąd zniknął a że spali 1 litr więcej. Lepiej 1litr więcej niż 0.5l za mało. Jak nie było lpg to nie było błędu.
auto do ponownego, porządnego strojenia w trasie. Poszukaj warsztatu co taka usługę wykonują.
ogólnie , obserwując ten temat, bład p0133 bierze się z głównie z kiepsko zestrojonych instalacji. Strojenie musi być w trasie (pełen zakres obrotów, but w podłodze!) na korekty OBD + AFR. (żadne strojenie na mapki!!! AFR konieczny, bo tucson ma wąskopasmową sonde. w trybie otwartej petli Open loop - OL - trzeba zestroic to z zew. sondą wkładana w rurę wydechową, dzieki temu na LPG , nawet na pełnym bucie , auto jezdzi jak na benzynie. Plus regulacja zaworów nie bedzie konieczna co 20k km. (wiele samochodów z grupy ryzyka, w tym kilka modeli hyundaia, po porzadnym strojeniu, nie ma kłopotów z zaworami, tzn z częstą ich regulacją.)
Z woj Sląskiego Silesia Cars z Katowic stroi tak jak się należy, reszta województw musi zajrzeć na lpgforum i znaleźć w okolicy facha. Niestety pytanie sie kolegów, sąsiadów skutkuje wyborem największego druciarza - od valteków az po autokalibracje

Musiałem to napisać, bo już mam dość kaleczenia tych Tucsonów.
PS. Układ WN ma być perfekt- oprocz kabli i świec problemy może tez robić cewka- na cszescie w Tusku nie kosztuje majątku
[ Dodano: 2017-06-18, 23:02 ]PS 2. wiele osób sie może oburzyć, że ich auto przecież było strojone w trasie.
Kiedyś miałem zaplanowana bardzo daleką podróż ok 1200km w jedna stronę. Niesty Silesia Cars miała dlugie teminy wiec gaz został zamontowany gdzie indziej. Auto tez było strojone w trasie i to z AFR, czyli OK. No jednak nie. Strojenie było za krótki, wkoło komina.
Braki w strojeniu maskowano dostryskiem benzyny powyzej 4k (ok 10% udział PB)
Mnożnik jak himalaje i za niskie cisnienie (petlenie wtryskiwaczy).
Checka engine nie było, ale auto przy mocnym jeżdzeniu albo przełaczalo na bene, albo miało spadki mocy. A przeciez było strojone ;P
Dlatego doradzam nie słuchać kolegów/sumsiadów bo wiele aut z lpg jezdzi dobrze, ale tylko przy mało dynamicznej jezdzie, z mało wymagającym użytkownikiem.
Montaż i strojenie to nie wymiana klocków ham. Tu jednak potzreba czegoś wiecej, dlatego tak malo warsztatów robi to w sposób absolutnie poprawny.