Autor Wątek: Wymiana uszczelniaczy zaworów  (Przeczytany 12352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Miromat

• Gość
Wymiana uszczelniaczy zaworów
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Kwiecień 2009, 10:20:14 »
Cytat: "Kris_DG"
Na marginesie dodam ze przy owej wymianie zobaczyłem tragiczna rzecz mianowicie lekko zgiety jeden zawór i pekniętą prowadnice tego zaworu. Walcze z braniem oleju od dluzszego czasu bezowocnie. Myslicie ze wlasnie tam mi go pozera ?

Po naprawie tego zaworu i uszczelniaczy nadal bierze?

Kris_DG

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Kwiecień 2009, 10:23:19 »
Wlasnie nie ruszalem tego zaworu :mrgreen: bo wtedy juz na pewno musilbym sciagac glowice.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Kwiecień 2009, 11:32:08 »
pekniętą prowadnice
Chyba logiczne, że bierze olej.
Widzę, że lubisz ryzykować. Taka prowadnica potrafi się rozsypać i wpaść nieco niżej.

kml

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Kwiecień 2009, 20:11:37 »
Wlasnie nie ruszalem tego zaworu bo wtedy juz na pewno musilbym sciagac glowice

Oj nie wiem czy to był dobry pomysł...

Kris_DG

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Kwiecień 2009, 20:39:38 »
Ona byla tak ukruszona u góry. Jezdze tak juz blisko rok :)
Aczkolwiek pewnie macie racje i zrobie to bo jak sie posypie grzej to ... .
Jak juz przy temacie to co od razu musze wymienic?
Zawór myslicie ze jeden czy na caly cylinder czy w ogole wszystkie i caly ten osprzet?? UPG tez...

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maj 2009, 21:54:55 »
Uszczelniacze zaworów wymienione. Udało się bez zdejmowania głowicy. Zobaczę o ile spadnie zużycie oleju.

kml

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Maj 2009, 06:32:35 »
Miromat, o! to teraz daj znać jakiego rzędu jest to koszt. Sama wymiana była problematyczna?

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Maj 2009, 07:31:41 »
Cytat: "kml"
Miromat, o! to teraz daj znać jakiego rzędu jest to koszt. Sama wymiana była problematyczna?

Uszczelniacze 12x3zł, uszczelka pod pokrywę zaworów 34 zł, robota 200 zł - razem 270 zł.
Zawory były podtrzymywane sprężonym powietrzem. Tak mi wyjaśniał mechanik, bo nie byłem przy tym.

kml

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Maj 2009, 19:04:25 »
Cytat: "Miromat"

Uszczelniacze 12x3zł, uszczelka pod pokrywę zaworów 34 zł, robota 200 zł - razem 270 zł.
Zawory były podtrzymywane sprężonym powietrzem. Tak mi wyjaśniał mechanik, bo nie byłem przy tym.

O, to dobra cena! Myślałem, że będzie dużo więcej. Ciekawe czy dalej Ci będzie olej podbierał.

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Maj 2009, 10:25:32 »
Wygląda, że wymiana uszczelniaczy to był strzał w 10-kę. Zrobiłem juz ponad 500 km i poziom oleju nie drgnął nawet o milimetr. Przed wymianą po takim przebiegu musiałbym już dolać ok. 0,5 litra.

Cendra

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Maj 2009, 11:33:53 »
gratuluję, nic tak nie cieszy jak udane poprawki w aucie przynoszące widoczne korzyści :)

mklukasz

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Maj 2009, 17:50:42 »
No fajnie.. napisz jeszcze po jakiś kilku tyś czy nadal jest ok :-)
A może ktoś wie czy w silniku 1.6 16V D4GR także można w podobny sposób wymienić uszczelniacze?

Kris_DG

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Maj 2009, 18:12:13 »
Cytat: "Miromat"

Da sie obejsc bez tego wystarczy krecic wałem tak zeby GMP wypadał pod aktualnie robionymi uszczelniaczami.

kml

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Maj 2009, 21:05:54 »
Miromat, myślisz ze jak byś poprosil mechaniora to coś więcej by powiedział na ten temat? Wiem, ze nikt nie zdradza swoich sztuczek ale warto coś wiedzieć w razie "jak by co" Okrutnie mnie ucieszyła ta informacja o wymianie bez zrzucania głowicy :)

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Maj 2009, 22:04:30 »
Cytat: "kml"
Miromat, myślisz ze jak byś poprosil mechaniora to coś więcej by powiedział na ten temat? Wiem, ze nikt nie zdradza swoich sztuczek ale warto coś wiedzieć w razie "jak by co" Okrutnie mnie ucieszyła ta informacja o wymianie bez zrzucania głowicy :)

Też masz problem z zużyciem oleju? Jeśli jesteś z Warszawy (bo na wizytówce użyłeś takiego skrótu, że trzeba się domyślać) to mogę dać Ci adres i telefon do niego. To bardzo dobry mechanik, od 12 lat robię u niego naprawy pogwarancyjne. Koszt taki, że nie warto się babrać samemu. Szczególnie, jeśli nie ma się w tym doświadczenia.