Autor Wątek: Wymiana uszczelniaczy zaworów  (Przeczytany 12316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Teges

• Gość
Wymiana uszczelniaczy zaworów
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Październik 2009, 21:39:10 »
Sorry ze odgrzewam tego kotleta :P

Miromat - biały dymek to norma czyli jednym słowem wilgoć

Pisze bo mam podobny problem z braniem oleju. Stawiam również na uszczelniacze.
Samochod nie kopci, ani na czarno, ani na biało, na niskich i na wysokich obrotach, a oleju ubywa i ubywa...
Jako ze nie jestem zadnym mechanikiem mam szybkie pytanko... skoro olej nie jest spalany (zakladam ze przy spalaniu oleju powinno byc wlasnie widac jakis dym) to co sie z nim do cholery dzieje?? No chyba sam z siebie nie znika?? a jak gdzies jest jakas nieszczelnosc to gdzie on wędruje?? aha... pod samochodem tez go szukalem i ni ma :shock:

Sory za tak laickie pytanie... ale jak to mówią "kto nie pyta ten sie nie dowie" :P

Pozdro

Cendra

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Październik 2009, 10:29:07 »
Przy porannym odpalaniu nie ma niebieskiej chmurki z wydechu :?:

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Październik 2009, 13:49:57 »
Tak jak napisał Cendra, przyjrzyj się dobrze przy porannym odpalaniu. Najlepiej jest to robić we dwoje, ktoś niech odpali auto, a ty obserwuj rurę wydechową. Dymek utrzymuje się tylko kilka sekund. To ten olej co skapał z zaworów przez noc. Dalej spala się na bieżąco w tak małych porcjach, że nie widać go.

Teges

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Październik 2009, 22:20:49 »
Sprawdzilem... jest faktycznie niebieskawy, ale to trzeba sie dosc uwaznie przyjrzeć zeby zobaczyc... hmmm... czyli przypuszczenia były słuszne...

Kolejne pytanko... warto inwestować w uszczelnienie całego silnika mimo ze mam do wymiany tylko te o ktorych mowa wyzej? tzn konkretnie... spod głowicy mi nie cieknie, a mimo to bym chcial ją przy okazji wymienic (zeby nie robic tego za tydzien albo za rok). Poza tym czeka mnie wymiana rozrządu i takie tam.

Aha... przy ostatniej wymianie oleju zalałem półsyntetyk, a teraz po uszczelnieniu calego silnika moge spokojnie lać z powrotem full syntetyk nie?

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

Cien

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Październik 2009, 00:12:33 »
Cytat: "Teges"
...
Aha... przy ostatniej wymianie oleju zalałem półsyntetyk, a teraz po uszczelnieniu calego silnika moge spokojnie lać z powrotem full syntetyk nie?

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

Ja przeszedłeś na półsyntetyk - to tak zostaw.
Nie chcę prowadzić długich wywodów - więc ...
Z zasady zmienia się się tylko w tę stronę syntetyk -> półsyntetyk -> mineralny.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Październik 2009, 21:02:45 »
wymień uszczelniacze zaworów, resztę uszczelniaczy silnika jeśli się nie "pocą" lub nie ciekną ja bym zostawił w spokoju...

Teges

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Październik 2009, 08:22:04 »
Hmmm... tylko że wiecie... wstyd sie przyznac ale prawie poł roku tak jeżdże i po prostu chcialem jednostke rozebrac na czesci pierwsze, poczyscic gdzie trzeba (bo zasyfiony zapewne jest konkretnie), splanowac gdzie trzeba no i złożyć na nowych uszczelkach...
No chyba ze macie jakis specyfik co sie go gdzies wlewa i on mi wyczysci tam srodeczek bez rozkręcania ;-)
Generalnie wychodze z założenia że to auto ma mi jeszcze posłużyc kilka lat i nawet jak bedzie mnie stac na cos lepszego to zostane przy moim hultaju (a pieniedzmi i tak sie zajmie żona :mrgreen: )
Wole to co mam włożyć w tego bo uważam go za jeden z lepszych samochodów jakie miałem, a jego bezawaryjność jest wręcz zaskakująca... no i design... jak na 10cio latka tez całkiem całkiem...

Pozdro

horvat

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Październik 2009, 10:39:49 »
Mam pytanie odnośnie "znikania" oleju na okolo 12tys dolalem okolo 3litrow jakies 2 setki na tysiac czy to duzo ? Silnik wydaje sie byc "suchy" , zadnych "skapow" pod autem nie ma .
Niewiem czy jest sie czym martwic czytalem ze nie ktorym kilka razy tyle bierze ?

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Październik 2009, 11:01:59 »
To jest jeszcze do zaakceptowania. Jeżeli tylko nie będzie rosło ...

Cien

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Październik 2009, 11:29:26 »
horvat, jak napisał Miromat - ilość zupełnie do przyjęcia u mnie właśnie idzie znacznie więcej - także zacznę od uszczelniaczy, przy okazji iż zawory słychać że już do regulacji są gotowe bo klepią :)