Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 244639 razy)

Offline ghost2255

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #540 dnia: 27 Maj 2019, 14:29:16 »
Cytat: "Alfred"
wypalanie co 500km. Z góry wiem kiedy się będzie wypalać bo sobie kasuje za każdym razem licznik. I teraz spokój.

To taki połowiczny sukces, bo dalej jesteś niewolnikiem DPF-u. Ciągłe sprawdzanie, czy to już, czy jeszcze trochę.
Dla mnie to porąbane, żeby tak eksploatować auto.
To mój pierwszy diesel od chyba 10 lat i widzę, że to nie idzie w dobrą stronę.

Najlepiej wspominam hybrydę Toyoty-totalna bezawaryjność, spalanie znikome, niezniszczalny automat i moment od samego dołu.

Offline hyubi

• Giełda
« Odpowiedź #541 dnia: 27 Maj 2019, 14:37:12 »
Alfred napisz jakie trasy robisz, długie czy krutkie? że teraz wypala ci co 500km.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #542 dnia: 27 Maj 2019, 16:20:19 »
Cytat: "Alfred"
Ja regenerowałem i wypalanie co 500km. Z góry wiem kiedy się będzie wypalać bo sobie kasuje za każdym razem licznik. I teraz spokój.

??? Ale, że jak? Możesz coś więcej o tym napisać? Po regeneracji zaprogramowali Ci wypalanie co 500km czy jak? :roll: Czy stosujesz jakąś aplikację do dpf? Bo jakoś nie pojmuję skąd z góry wiesz kiedy się będzie wypalał.

Offline kisiek

• Giełda
« Odpowiedź #543 dnia: 27 Maj 2019, 19:47:51 »
Hyubi.Miałeś nadzieję jak ja 2x w ASO wypalanie dpf i wymiana oleju 1500 PLN psikanie plynu przez czujnik i jazda bez sensu po obwodnicy.strata kasy,czasu.nerwów. Teraz wycięty i spokój. A jak beda się czepiać to przed przeglądem założę na chwilę jakiś od angola za 800 PLN i z bani.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #544 dnia: 27 Maj 2019, 20:23:37 »
Kiesiek popieram. Ja mam zamiar to samo zrobic;)

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #545 dnia: 27 Maj 2019, 20:30:05 »
No nie wiem czy coś zmienili w kompie czy nie. Regularnie wypala co około 500km. Po wypalaniu kasuje sobie licznik km i widzę kiedy mogę się spodziewać następnego. Czy jestem niewolnikiem to nie wiem. Ja go nie usunę bo auto mam w leasingu. Teraz mi to nie przeszkadza (po regeneracji). Wiem kiedy wypala bo widzę po spalaniu. Z dodatków obecnie nic nie stosuje.
Eksploatuje go różnie. Zawsze rano do pracy robię z 3km w jedną stronę. Jednak regularnie mam autostradę lub "eske".

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #546 dnia: 27 Maj 2019, 21:07:32 »
Nie no spoko, ważne że hula jak należy chociaż jako niewierny Tomasz jestem zdziwiony taką regularnością. Pisząc o aplikacji, miałem na myśli elm327 i apkę na smartfona, a nie dodatki do paliwa jak by co  ;-)

Offline hyubi

• Giełda
« Odpowiedź #547 dnia: 27 Maj 2019, 21:50:56 »
I tak chyba będzie trzeba zrobić, zwłaszcza że drugi prawie jak nowy na zapasie leży. Tylko dopiero po wakacjach, bo zagranicę jadę. Dlatego go teraz wypiorę i przy okazji zobaczę jak to z tym myciem jest, jak na długo pomoże. Wiecie może jak jest z wymontowaniem tego DPFa? Podobno trzeba zawieszenie opuścić by go wyjąć dołem. Tak mi mówił gostek co wycina, i przez to dolicza dwie stówy. Ktoś wcześniej pisał że wychodzi dołem bez problemu.

Offline Jacek72

• Giełda
« Odpowiedź #548 dnia: 28 Maj 2019, 06:33:59 »
Ja mylem dpf.. Dali mi 2 lata gwarancji na usługę. Dpf wypala regularnie co 500-600 km. Jazda głównie miasto, czasami dłuższe trasy. Nigdy nie przerwalem procedury wypalania dpf. Jeżeli widziałem że się wypala, robiłem krótką przejażdżkę. Mycie robiłem 1,5 roku temu, jak do tej pory wypala się regularnie co 500-600 km.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #549 dnia: 28 Maj 2019, 07:50:05 »
Cytat: "hyubi"
I tak chyba będzie trzeba zrobić, zwłaszcza że drugi prawie jak nowy na zapasie leży. Tylko dopiero po wakacjach, bo zagranicę jadę. Dlatego go teraz wypiorę i przy okazji zobaczę jak to z tym myciem jest, jak na długo pomoże. Wiecie może jak jest z wymontowaniem tego DPFa? Podobno trzeba zawieszenie opuścić by go wyjąć dołem. Tak mi mówił gostek co wycina, i przez to dolicza dwie stówy. Ktoś wcześniej pisał że wychodzi dołem bez problemu.

tak, trzeba opuścić zwieszenie. Starszna ginegologia.

[ Dodano: 2019-05-28, 07:53 ]
Cytat: "kisiek"
Hyubi.Miałeś nadzieję jak ja 2x w ASO wypalanie dpf i wymiana oleju 1500 PLN psikanie plynu przez czujnik i jazda bez sensu po obwodnicy.strata kasy,czasu.nerwów. Teraz wycięty i spokój. A jak beda się czepiać to przed przeglądem założę na chwilę jakiś od angola za 800 PLN i z bani.

wypalanie w ASO to  głupota i tak naprawdę nie wiem na co liczyłeś . To tylko sztuczne wywołanie dopalania ale nie opróżniania dpf. Nie rozumiem wycinania w chwili gdy można  zregenerować, bez sensu . Jak zregenerujesz to za twojego życia napewno nic się dziać nie będzie .

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #550 dnia: 28 Maj 2019, 07:56:35 »
Dokładnie. Miałem wyjmowany w celu czyszczenia. Nic nie narzekali, nic więcej nie doliczyli.
hyubi, przeczytaj cały ten temat. Było już tu chyba wszystko o DPF. Najważniejsze po czyszczeniu/wymianie to ponowna adaptacja.
Co do twojego przypadku. Moje auto codziennie robiło trasę 2 x 18 km plus weekend 200-300.  Ewentualne dłuższe wypady ale to nie nonstop. Problemy nie miałem - 500/700 dopalanie. Skoro u Ciebie nagle zrobiło się 50 to może szukaj gdzie indziej przyczyny? Jakość paliwa, wtryski... dziwne ze nagle taki skok

Offline Eryk65

• Giełda
« Odpowiedź #551 dnia: 28 Maj 2019, 20:04:57 »
Co by było gdyby tak wejść w spór zbiorowy z hyundaiem aby we wszystkich dislach z dpf-em zamontowali jakiś sygnalizator informujacy o wypalaniu dpf.W innych markach to jest i nie mają z filtrem problemów i oleju nie przybywa. Tak jest np w Oplach.Może by dało się wymusić akcję serwisową na koszt producenta.
Pozdrawiam.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #552 dnia: 28 Maj 2019, 20:36:29 »
Eryk65 nie wiem o czym piszesz. Miałem opla astrę j, fiata grande punto 1.3 z dpf i nie ma w tych autach sygnalizacji wypalania dpf. Jest tylko kontrolka gdy masz problem z dpf.

Są marki które stosują "piąty wtryskiwacz", paliwo wtryskiwane jest bezpośrednio do dpf i takich systemach "oleju" nie przybywa.

Offline Eryk65

• Giełda
« Odpowiedź #553 dnia: 28 Maj 2019, 20:55:35 »
Sąsiad ma astre i tam ma informacje ze trwa wypalanie .
Auto sprowadzone z przebiegiem 180 tys i nie ma problemów z dpf i z olejem.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #554 dnia: 28 Maj 2019, 21:25:56 »
Widocznie sąsiad ma astrę na wypasie  ;-)  Inni montują diody, apki na smartfona, czy obserwują spalanie chwilowe. Problemy z dpf mają takie same jak w i40.