Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 243357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariusz00-82

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #210 dnia: 09 Czerwiec 2018, 11:14:22 »
Czyli jest zawalony popiołem wymiana albo mycie? Tylko czemu się tak z dnia na dzień zatkał  rozumiem jak by to trwało stopniowo

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #211 dnia: 26 Czerwiec 2018, 13:48:47 »
Cytat: "pudzian3"
dzisiaj bylem w tym warsztacie co sie tym zajmuja I powiem szczerze ze mechanic mnie rozbawil... opowiedzialem mu sytuacje ze jeszcze z torque I ze wypala sie bardzo czesto ( w zeszlym tygodniu 3 razy) lacznie jakies 200-250km zrobilem) a on do mnie ze moze sie czesto wypalac bo jest czytnik OBD podpiety caly czas I oszukuje computer ??
no I powiedzial mi cene to mi szczeka opadla... 360£ czyli jakies 1600zl ( nie znam dokladnego kursu) za ta cene to ja bede mial to ustrojstwo wyciete I remapa zrobionego... no ale teraz podobno tu w UK na przegladach maja to ostro sprawdzac niestety :(

pudzian jak ci się sprawuje i40?? masz jakieś problemy?? uwierz mi w uk przeglądy przejdzie bez dpf.. oni tylko mierzą % zadymienia i wizualnie obecność dpf. z której części uk jesteś??

Offline gulgulq

• Giełda
« Odpowiedź #212 dnia: 27 Czerwiec 2018, 14:08:04 »
Zastanawiam się czy danie po garach podczas wypalania nie wpłynęło by jakoś na lepsze samooczyszczanie się filtra?
Wyższe obroty to wyższe ciśnienie spalin więc większe parcie na wszelkie elementy blokujące przepływ spalin. Popioły pozostające po spalaniu być może zostałyby wypchnięte z filtra do rury wydechowej.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #213 dnia: 28 Czerwiec 2018, 08:16:02 »
nie sądzę . Jeśli chcesz iść w tym kierunku to kup ten preparat co to podobno pomaga w regeneracji dpf. Ja to nawet kupiłem niedawno  profilaktycznie . Wlewasz i jeździsz ale kto wie czy to nie jakieś pierdoły .

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #214 dnia: 29 Czerwiec 2018, 10:17:11 »
Mi to sie wydaje że to bardziej takie placebo te dodatki.
Na niektórych forach/niektórych marek piszą że w czasie wypalania coś z rury idzie dymu ale w hyundaiu nigdy tego nie zauważyłem. Sie wypala, popiół zostaje i z czasem pojemność filtra na sadze się zmniejsza. Trzeba patrzeć co piszą koledzy którzy regenerowali i byc moze to ma jakiś sens w jakims tam dłuższym czasie.
Reszta to wg mnie takie wywalanie kasy, na chwilę ewentualnie.
W przypadku dpfa wg mnie często takim samym winnym zapychania się szybkiego jak jazda po miescie jest szwankujący układ wtryskowy. Tego nie widzimy, nie czujemy jak jest filtr, bo po pracy silnika tego nie musi być czuć a jak jakiś wtrysk juz nie rozpyla idealnie to zaczyna nieprzepalać i przyśpiesza zapychanie filtra.

Offline pudzian3

• Giełda
« Odpowiedź #215 dnia: 29 Czerwiec 2018, 11:24:14 »
ja bede jechac na czyszczenie DPFa do tej firmy pod poznaniem co byl Waszek za jakis miesiac bo wypala sie co ok 50-100km wiec za czesto. sprawdze sobie ile razy wypali sie podczas podrozy z uk do pl i pozniej przy powrocie ;) mam nadzieje ze bedzie spokoj na przynajmniej 100tys km. jak nie to pojdzie na odstrzal :D
te plyny wydaje mi sie ze dzialaja bardziej na Twoja podswiadomosc niz dla auta... no ale na pewno na zle autu nie wychodza :)

Offline gulgulq

• Giełda
« Odpowiedź #216 dnia: 29 Czerwiec 2018, 11:29:32 »
Cytat: "Alonzo_"
Mi to sie wydaje że to bardziej takie placebo te dodatki.
W przypadku dpfa wg mnie często takim samym winnym zapychania się szybkiego jak jazda po miescie jest szwankujący układ wtryskowy. Tego nie widzimy, nie czujemy jak jest filtr, bo po pracy silnika tego nie musi być czuć a jak jakiś wtrysk juz nie rozpyla idealnie to zaczyna nieprzepalać i przyśpiesza zapychanie filtra.

Ale te wszystkie dodatki właśnie maja w składzie srodki do czyszczenia układu wtryskowego i polepszające spalanie

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #217 dnia: 29 Czerwiec 2018, 12:55:56 »
ale one nie czyszczą  dpf. tzn nie zlikwidują ci tego co już masz .Co najwyżej ograniczą osadzanie nowego ale nie zlikwidują tego procesu . Te środki to taka delikatna profilaktyka ale nie remedium na problem.

Offline Maucinek

• Giełda
« Odpowiedź #218 dnia: 30 Czerwiec 2018, 19:44:48 »
Ja wywaliłem DPF prawie rok temu przy przebiegu 118tys. Kupujac 4 letnie auto z przebiegiem 93 tys czytałem o potencjalnych problemach z tym ustrojstwem ale z racji tego ze jeżdzę co 2 tyg w 400km trasę pomyslałem ze z niewielkim jeszcze przebiegiem i stylem rodzajem jazdy jestem bezpieczny. Czytając wpisy bardzo sie dziwię jak jetescie w stanie powiedziec ze filtr mial w danym momencie procedurę dopalania. Ja u siebie tego nie wychwytywałem, a ok 4 razy w jednym roku poziom oleju silnikowego wzrastał do poziomu w ktorym musiałem olej wymieniać bo sie nie nadawał do jazdy. Po ostatniej takiej sytułacji gdy wymieniłem ojel, pojechałem w trase Kraków - Gdansk i z powrotem a po 4 dniach jazdy po Krakowie poziom oleju wzrósł, zdecydowałem sie na wywalenie tego badziewia raz na zawsze. Operacje przeprowadziłem w warsztacie ktory daje 2 lata gwarancji na oprogramowanie. Po roku bez DPF ostatnio byłem na przeglądzie technicznym w czasie którego był badany poziom zadymienia. Pracownik przeglądu powiedział ze na początku testu wyniki były poza normą ale po kilku przegazowaniach wróciły do normy. Mówił tez ze to normalne ze po jezdzie w korkach robi sie troche nagaru. Wystarczyło by wjechac na przegląd prosto z kawałka przejechanego autostrada i było by od razu ok. Dla podsumowania ja moge usuniecie DPF polecic z przyczyn technicznych i pozbycia sie problemów. Niestety cierpi środowisko.....Moze komus sie przyda to co opisałem

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #219 dnia: 06 Lipiec 2018, 09:36:57 »
hm, wlałem ten płyn z Liqid moly na cały zbiornik 70 litrów. Przejechałem połowę .Spalanie było 7 teraz jest 6,4 po mieście. Do tego nie było wypalania dpf przez ten czas. Być może to zbieg okoliczności ale takie sa moje obserwacje .

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #220 dnia: 06 Lipiec 2018, 10:38:13 »
Pierwszy przegląd po wywaleniu DPF - pozytywny   :-D

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #221 dnia: 06 Lipiec 2018, 12:20:54 »
Cytat: "Venom"
hm, wlałem ten płyn z Liqid moly na cały zbiornik 70 litrów. Przejechałem połowę .Spalanie było 7 teraz jest 6,4 po mieście. Do tego nie było wypalania dpf przez ten czas. Być może to zbieg okoliczności ale takie sa moje obserwacje .

Który dokładnie środek zastosowałeś?

Offline kielta82

• Giełda
« Odpowiedź #222 dnia: 06 Lipiec 2018, 13:54:10 »
venom tez jestem ciekaw jakiego srodku dolewasz??

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #223 dnia: 06 Lipiec 2018, 14:08:38 »
Jest chyba tylko jeden: Liqui Moly Dodatek do Ochrony Filtra DPF 2650
Też z niego korzystam zapobiegawczo

Offline djrexy

• Giełda
« Odpowiedź #224 dnia: 08 Lipiec 2018, 08:35:21 »
Cytat: "Maucinek"
Dla podsumowania ja moge usuniecie DPF polecic z przyczyn technicznych i pozbycia sie problemów. Niestety cierpi środowisko.....Moze komus sie przyda to co opisałem

Nie wiem jak w PL ale w UK od nowego roku wszystkie stacje diagnostyczne zmieniają oprogramowanie które wykryje brak DPF. Wiem bo mój kolega robi MOT ( przegląd techniczny) i mi odradzał wycinke DPF. On już ma ten program i testuje narazie bete ale od 2019 wszystkie stacje muszą wymienić. Ewentualnie można przemapować i wyłączyć EGR bo tego nowe oprogramowanie nie pokazuje- jeszcze 😁