Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (161/168) > >>

kacluk1987:
moim zdaniem bardzo mało... Na przykładzie nowych 2.0 tdi wypalanie zaczynają przy 25gramach sadzy i zawsze po wypaleniu zostaje ok 5.5gr sadzy.. nigdy nie wypala się do 0.. Więc zawsze mam ok 25% tuż po regeneracji...
Więc twoje 8gram uznał bym ża znikomą wartość..

k3s4:

--- Cytat: kacluk1987 w 19 Czerwiec 2020, 23:31:04 ---moim zdaniem bardzo mało... Na przykładzie nowych 2.0 tdi wypalanie zaczynają przy 25gramach sadzy i zawsze po wypaleniu zostaje ok 5.5gr sadzy.. nigdy nie wypala się do 0.. Więc zawsze mam ok 25% tuż po regeneracji...
Więc twoje 8gram uznał bym ża znikomą wartość..

--- Koniec cytatu ---

okej, dzięki :)
jakieś sugestie co sprawdzać jeśli to nie jest problem z zapchanym filtrem a auto wypala DPF co ~150km niezależnie czy jest to miasto/trasa ?

blaze85:
Czy jeśli na B1S2 nic nie pokazuje tzn, że nie jest obsługiwany?
Czy jest wtedy inna możliwość sprawdzenia kiedy wypala?

Arek_:
Po lekturze wątku o DPF w i40 postanowiłem tu także wrzucić info, choć mam Santa Fe...

U mnie DPF zaczął się wypalać co około 150-200 km a nawet ostatnio było to bliżej 100 km i trwało to bardzo krótko bo 4-5 minut (nawet na trasie przy dużej prędkości  - temp 650* kilka minut i spadek do 200-300).
Pojechałem na sprawdzenie DPF (mam przejachane ok 80k km, jazda głównie miasto, no tylko w wakacje było dużo za miastem) - komputer pokazał małą różnicę ciśnień więc gość stwierdził, że nie będzie mnie naciągał na czyszczenie DPF'a i kazał jeździć dalej. Po lekturze baaardzo obszernego wątku o DPF w i40 zapytałem, czy może "zresetować" DPF'a jak by był po czyszczeniu, skoro nie jest zapchany. Tak zrobił. Z tego co widziałem przez ramię był ustawiony nowy DPF oraz nowy różnicowy czujnik ciśnienia. Efekt - wczoraj jechałem na mazury S7 - dopalanie włączyło się równo po 400 km i trwało około 20 minut. Do tego zauważyłem różnicę ok 10 l we wskazaniach OBD2 z wyświetlaczem (używam CAR SCANNER zamiennie z Torque) , tzn wskazanie z OBD2 było cały czas zaniżone. Na koniec dopalania było wyczuwalne szarpnięcie i temp. spadła do 300*C.
Będę obserwował jak dalej się zachowuje auto, ale różnica jest prawie 4x. Koszt całej usługi 50 PLN i 15 minut.
Do tego zalałem do zbiornika środek do DPFa Liqui Moli za 30 PLN.

Pozdrawiam

Kabestan:
Czy przy usunięciu oddają filtr, czy nie nadaje się on do ponownego założenia w przyszłości?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej