Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (41/168) > >>

provokator:
W mojej ocenie wypalanie serwisowe można o kant d..y rozbić. To tylko chwilowe rozwiązanie.
Nie dość, że zasyfia olej (konieczna wymiana), to nie usuwa pozostałości ze spalenia sadzy. Największym problemem jest właśnie "popiół" który zapycha filtr. Co z tego, że wypalisz sadzę , gdy DPF i tak będzie zawalony. Nie łudźmy się najlepszym obecnie rozwiązaniem jest wywalenie DPF-a ( czego osobiście nie pochwalam) lub czyszczenie - regeneracja przy użyciu profesjonalnego sprzętu. Ceny różne od 400 zł przy dostarczeniu zdemontowanego filtra do 800 - 1200 zł full demontaż, montaż i adaptacja wyczyszczonego filtra w oprogramowaniu samochodu. Ktoś tu na forum wspominał, że czyścił filtr swoim Hultaju - może napisze jak rezultat. Sam powoli myślę nad takim rozwiązaniem bo mój Fortiś coraz częściej wypala.

Alonzo_:
Wytnij albo zmień na benzyne. Taką bez GPF-a bo i w benzynie juz wkladają.
I piszę śmiertelnie poważnie.
Dpf to porażka, ale  hyundaiu to wg mnie mega kibel.
Wg mnie już nie wydłużysz jakos znacząco okresów między wypalaniami. Jedynie regeneracja chyba albo wymiana na mniej zabity.
W kazdym razie mam nadzieję że się mylę.
Powodzenia.

MD13:
Nie mylisz się. Taka jest po prostu prawda.

Alonzo_:
Mega kibel w sensie dopalania- częstotliwości i czasu. Ale zawsze jeszcze mógłby dojść co chwila check, awaryjni i inne "przyjemności". Tego raczej tu sie nie czyta. Także obiektywnie jest to po prostu mega upierdliwe. Ale fura  jeździ ;-)

Jacek72:
Jeżeli DPF wypala się co 50 km, to jest zawalony. Poczytaj sobie na poprzedniej stronie co zrobiłem z tym problemem ja. Na jakiś czas będę miał spokój- nie wiem na jak długo, ale puki co jest ok...Oczywiście DPF się wypala ale co kilkaset kilometrów, więc nie jest to aż tak uciążliwe..

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej