Forum > i40 VF
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
krzysiekchl:
240 tys. Hałasował przy odpaleniu. Po wyjęciu napinacz wyciągnięty już do końca.
waszek_rmc:
Znajomy łańcuch przy 150 tys wymieniał, ten sam objaw. Wiec reguły nie ma, wprawdzie to było 150 tys w 3 lata wiec intensywnie:) Mechanik stwierdził, ze zapewne olej za rzadko wymieniany, ale nie wiem.
Co do DPF, czyli nie da się tak do koca wyłączyć? Ciekawe MD13, gdzie ta nadwyżka paliwa podczas dopalania fikcyjnego poszła... i co jak nie filtr rozgrzał do 650 stopni...
krzysiekchl:
Poszła w wydech i olej zapewne.
MD13:
--- Cytat: "waszek_rmc" ---Znajomy łańcuch przy 150 tys wymieniał, ten sam objaw. Wiec reguły nie ma, wprawdzie to było 150 tys w 3 lata wiec intensywnie:) Mechanik stwierdził, ze zapewne olej za rzadko wymieniany, ale nie wiem.
Co do DPF, czyli nie da się tak do koca wyłączyć? Ciekawe MD13, gdzie ta nadwyżka paliwa podczas dopalania fikcyjnego poszła... i co jak nie filtr rozgrzał do 650 stopni...
--- Koniec cytatu ---
Nie no da się wyłączyć. Dlatego pojechałem na poprawkę. To jest tak. W autach nie każdy komp jest taki sam. Bardzo dużo jest wersji . Nawet jak wyjeżdżają 2 auta tego samego dnia to mogą już mieć inne softy wgrane. Z tego co gadałem to w softach do tuningu i wyłączania dpf jest switch który wyłącza dpf. I tak było u mnie. Nie wskazywał błędu , nie wypalał się ze względu na zapchanie itd. Ale przełącznik nie wyłączył regeneracji proforma i trzeba było jeszcze pogrzebać głębiej. Z tego co wiem nie każdy też tak ma. Bo u tego co robiłem jego znajmy ma i40 i już nie musiał grzebać dalej bo ten wyłącznik wyłączył tez regenerację proforma , czego nie uczynił w moim.
W trakcje wypalania miałem białą chmurę za mną , ale wypalanie trwało krótko. Olej nie podniósł się bo zauważyłem to 3 razy i pojechałem na poprawkę.
waszek_rmc:
No to dobrze, że się dobrze skończyło :) Dzieki za wyjaśnienie.
Nawigacja
[#] Następna strona