Autor Wątek: [i40 VF] Lista problemow I40  (Przeczytany 182870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rostryszard

• Gość
[i40 VF] Lista problemow I40
« Odpowiedź #135 dnia: 29 Czerwiec 2015, 22:33:17 »
Cytat: "Denny4"
rostryszard

Czy w sprawie gwarancji pisałeś do HMP ???
Masz od nich jednoznaczne stanowisko o odmowie świadczenia gwarancji ??
Jedynie HMP ma jakiekolwiek prawo odmowy uznania gwarancji.
Jeżeli ASO udzieliło Ci takich informacji to są one zupełnie nie wiążące.
Warsztat musi zrobić to co zleci przedstawicielstwo na Polskę i nie jest żadną stroną w sporach gwarancyjnych. Wykonują jedynie prace zleconą w ramach umowy dealersko/serwisowej.

W ASO powiedzieli, że auto w Belgii stojąc w komisie nie miało planowej zmiany oleju i stąd gwarancja przepadła. Jeżeli chcę pisać do HMP to muszę zrobić wymianę w ASO (tydzień wcześniej robiłem wymianę oleju i filtra u mojego mechanika) jako warunek do zlożenia wniosku o przywrócenie gwarancji. Nie mam jednak żadnej pewności, że gwarancja zostanie przywrócona. Czyli zrobię niepotrzebną wymianę oleju za ponad 900 PLN i może okazać się, że gwarancja i tak nie dla mnie? To wyglądało na szukanie jelenia. Olej zmieniam co 15 tys. km co daje mi 4 zmiany w roku. Prawie 4000 PLN rocznie za wymianę oleju? Wolę zapłacić 2000PLN za wymianę sprzęgła i tak jestem do przodu.

Offline mr.?

• Giełda
« Odpowiedź #136 dnia: 30 Czerwiec 2015, 21:17:46 »
Cytat: "Iktorn"
Alonso na gorszej nawierzchni hałasuje konsola + prawdopodobnie prawe podszybie (które po kolejnej poprawce w ASO wnerwia mnie jeszcze bardziej). Mam podejrzenie, iż to może być bardziej góra (okolice radia) - to przy samym dotyku trzeszczy.  :evil:
Generalnie to nie jest hałas tłuczenia w środku tylko stuki czy trzeszczenie.
Sorry ale 2,5 letnie auto nie powinno tak się zachowywać.

Na pocieszenie powiem, iż spasowanie w i40 jest ok. W nowym C-maxie plastik przy skrzyni biegów odchodził od mocowania i mogłem go ze spokojem podważyć.

U mnie trzeszczy/stuka na złączeniu deski z szybą - po prawej stronie, przy słupku. Podobne trzaski/stuki są na styku deski z szybą vis a vis kierownicy.
Już 6 razy mi to "naprawiali". Tym razem jadę i poproszę o wymianę deski rozdzielczej. Ciekawe co oni na to :)

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 30 Czerwiec 2015, 21:47:38 »
Cytat: "rostryszard"
Cytat: "Denny4"
rostryszard

Czy w sprawie gwarancji pisałeś do HMP ???
Masz od nich jednoznaczne stanowisko o odmowie świadczenia gwarancji ??
Jedynie HMP ma jakiekolwiek prawo odmowy uznania gwarancji.
Jeżeli ASO udzieliło Ci takich informacji to są one zupełnie nie wiążące.
Warsztat musi zrobić to co zleci przedstawicielstwo na Polskę i nie jest żadną stroną w sporach gwarancyjnych. Wykonują jedynie prace zleconą w ramach umowy dealersko/serwisowej.

W ASO powiedzieli, że auto w Belgii stojąc w komisie nie miało planowej zmiany oleju i stąd gwarancja przepadła. Jeżeli chcę pisać do HMP to muszę zrobić wymianę w ASO (tydzień wcześniej robiłem wymianę oleju i filtra u mojego mechanika) jako warunek do zlożenia wniosku o przywrócenie gwarancji. Nie mam jednak żadnej pewności, że gwarancja zostanie przywrócona. Czyli zrobię niepotrzebną wymianę oleju za ponad 900 PLN i może okazać się, że gwarancja i tak nie dla mnie? To wyglądało na szukanie jelenia. Olej zmieniam co 15 tys. km co daje mi 4 zmiany w roku. Prawie 4000 PLN rocznie za wymianę oleju? Wolę zapłacić 2000PLN za wymianę sprzęgła i tak jestem do przodu.

Powiem Ci tak rostryszard
Olej zalecany Shell Ultra Extra ECT 5w30 w ilości 5 litrów kosztuje max 130zł do tego wkład filtra oleju max. 30zł no i robocizna gdzie w moim serwisie to 70zł wymiana oleju.
Rachunek prosty 230zł i nic więcej.
Olej jak i filtr policzyłem po cenach rynkowych bo masz prawo dostarczyć własne materiały eksploatacyjne na przegląd jeśli spełniają normy jakościowe.
Podałem Ci cene oleju zalecanego przez producenta, a filtr to cena oryginału MOBIS z popularnego sklepu z oryginalnymi częściami do koreańczyków. Więc nikt nie może zakwestionować jakości tych materiałów.
Czy nawet marne 2 lata gwarancji za 230zł nie jest warte ??
Tym bardziej że masz pionierski egzemplaż gdzie wszystko w każdej chwili może wyskoczyć.
Nie daj się doić przez ASO !!
Świadomość praw i usług jakie Ci przysługują to nawet kilka tyśięcy w kieszeni !!!
Wiesz że serwis ma obowiązek odebrać na serwis lub przegląd Twoją i40-tkę i dostarczyć spowrotem pod adres NIEODPŁATNIE w promieniu 10 czy 30 km !!!
Masz to zapisane w karcie gwarancyjnej, wystarczy poczytać na pierwszych stronach !!!

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 05 Sierpień 2015, 10:58:50 »
Czy ktoś zna przyczyną hałasowania nawiewu na wolnych obrotach po prawej stronie ?
prezespl miał też ten problem.

[ Dodano: 2015-08-05, 10:55 ]
No i doczekałem się wykrzywionych tarcz  :oops:
Wymiana w ASO nie na gwarancji i tym samym nieopłacalna.
A poza tym klocki mam z przodu zjechane (53 tyś. km przebiegu)

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #139 dnia: 05 Sierpień 2015, 17:09:10 »
ale klocki tak przy normalnej jezdzie miejskiej max60 tys km wytrzymują wiec czego sie spodziewales?;)

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 05 Sierpień 2015, 20:13:31 »
Choody po pierwsze u mnie trasa to 90% przebiegu + min. używania hamulców.
Po drugie osiołki z ASO nawet nie wspomniały na przeglądzie o kończących się klockach (5 czy 6 tys. km temu)

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #141 dnia: 05 Sierpień 2015, 22:16:41 »
no chyba ze;) ale nie wspomniales, ze robisz wiecej trasy dlatego taki wniosek nie chcialem urazic ;)

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 24 Sierpień 2015, 22:40:59 »
Ponowna "awaria" systemu bezkluczykowego. Wg serwisu wszystko jest ok. Mogą zdiagnozować tylko jak awaria wystąpi przy nich.  :evil:  :evil:  :evil:
Następnym razem zadzwonię do geniusza z ASO i niech sobie auto z garażu z zaciągniętym ręcznym wyciąga.
Ponadto gdzieś odpadło zabezpieczenie od gniazda zapalniczki i nie działa właściwie. Oczywiście brak jakieś części uniemożliwia LENIOM uwzględnienie tego w ramach gwarancji. Ciekawe jak coś się rozpadnie, np. silnik na części pierwsze, to też tak powiedzą ?
Chyba koniecznie chcą stracić klienta.
Następne auto biorę z wykupionym serwisem i niech nygusy zasuwają. Tyle że to może nie być już hultaj. :cry:

[ Dodano: 2015-09-03, 17:01 ]
Kolejny raz auto się nie otworzyło  :cry:

Andy123

• Gość
[i40 VF] Stuki w kokpicie - prawa strona pod szybą
« Odpowiedź #143 dnia: 25 Wrzesień 2015, 17:26:49 »
Na dziurawych drogach wyraźnie z prawej strony kokpitu coś stuka i denerwuje. :-x
W okolicach prawej kratki nawiewu powietrza nad schowkiem.

Czy ktoś przerabiał ten temat i może udało się usunąć te denerwujące pukanie ?

Dziękuje za pomoc.

leonek67

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 26 Wrzesień 2015, 09:12:51 »
Witam
W mojej i40 było to samo co mnie doprowadzało do szału zmiana temperatury ,jazda na dziurach i trzeszczało ,stukało itp.
Problem rozwiązał mi (oby nie zapeszyć :-P )serwis ASO w Rybniku , oni wiedzą o problemie i nie z byli mnie jak w innych ASO.
Równierz w i30 występuje podobny problem.
Pozdrawiam

Lucressi

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 29 Wrzesień 2015, 19:10:00 »
Cytat: "Alonzo_"
Dzięki chłopaki.

Piotrze1234 zapytałem o opony przy okazji wymiany zdań bo temat opon w tym aucie jest dla mnie ciekawy, gdyż  ten samochód nie ma idealnego układu kierowniczego plus jest słabo wyciszony od dołu i hałas toczenia plus wpływ opon na prowadzenie jest dość istotną kwestią, która  jeśli jest do poprawy poprzez wymianę opon na lepsze - mnie interesuje bardzo.

Witam. Tak z ciekawości zerknąłem na dyskusję starszego brata i30 i z przykrością stwierdzam wiele podobieństw jeśli chodzi o usterki. Z mojej i i30 (2013) jestem średnio zadowolony, a to za sprawą braku komfortu jazdy. Do irytacji doprowadzają mnie głośne opony (Hankook), które zaczynają szumieć po przekroczeniu 80km/h. Jazda na dalekie trasy do przyjemnych nie należy, a generowane szumy zatykają uszy i nie jest to tylko moje odczucie, ale i innych pasażerów. Chyba podobnie jak w i40, i30 nie posiada żadnego wyciszenia. W ASO na poje pytanie o wyciszenie  odpowiedzieli „Tak oczywiście wszędzie w drzwiach i od  spodu za materiały tłumiące” Kłamstwo w żywe oczy. Wszędzie jest co najwyżej goła blacha.
Zmienił bym opony ale nie mam gwarancji że będzie zadowalająco, a dobre opony swoje kosztują.
Jak by tego mało deska w i30 też daje o sobie znać. Trzeszczy na podszybiu i od strony kierowcy zaraz przy słupku. ASO próbowało dokręcić deskę, czego rezultatem było poprawienie prawej strony, która też trzeszczała i pogorszenie lewej. Nie wiem czy jest sens iść z tym po raz kolejny ?
Czy posiadaczom I40 z podobnymi problemami udało się rozwiązać któryś z problemów ?

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 03 Październik 2015, 21:41:07 »
Lucressi ja mam porównanie 2 różnych producentów i 2 rozmiarów opon, tj. na zimę mam 16"(205/60) Continentale, na lato 17"(215/50) Vredestein‎. Głośność bez porównania na korzyść Continentali + niższe spalanie (ok. 0,5l/100 km). Faktem jest fatalne wygłuszenie przynajmniej z przodu. Słychać wodę i śnieg masakrycznie, jak opony podrzucają je w nadkola.
Co do trzeszczenia to u mnie robią to do skutku, czyli bez zmian  :-(
Ostatnio zauważyłem, iż w przypadku intensywnych opadów deszczu zaciągającego z boku, mocno hałasuje na wysokości łączenia drzwi przednich i tylnych. Hałas tak jakby woda się wlewała do środka. Ma ktoś tak jeszcze ??

Lucressi

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 04 Październik 2015, 17:12:00 »
Lucressi ja mam porównanie 2 różnych producentów i 2 rozmiarów opon, tj. na zimę mam 16"(205/60) Continentale, na lato 17"(215/50) Vredestein‎. Głośność bez porównania na korzyść Continentali + niższe spalanie (ok. 0,5l/100 km).

Czyli w Twoim przypadku zimówki cichsze niż letnie? U mnie letnie 16” są głośne, za to zimowe 15” też Hankooko jeszcze głośniejsze 

Lucressi Co do trzeszczenia to u mnie robią to do skutku, czyli bez zmian  :-(

Czyli jak zgłaszasz problem trzeszczenia w ASO to co mówią? ( jak rozwiązują ten problem ?). Katowice oferują mi demontaż całej deski i ponownie złożenie, co moim zdaniem raczej pogorszy całą sytuacje bo drugi raz już na pewno tak nie „siądzie”. Co innego gdyby poprzyklejali taśmy materiałowe na łączeniach ( stykach plastików), użyli silikonu lub wazeliny technicznej. Jednak taka propozycja nie padła.
Cała ta smutna sytuacja wynika moim zdaniem z kiepskiej jakości materiału. Po dwóch latach oddziaływań warunków atmosferycznych plastik stracił i dalej traci swoje właściwości. Z biegiem czasu zaczną „grać” inne elementy plastikowe. Dodam, że przy temperaturze powyżej 25 stopni wszystko jest w należytym porządku.

Lucressi Ostatnio zauważyłem, iż w przypadku intensywnych opadów deszczu zaciągającego z boku, mocno hałasuje na wysokości łączenia drzwi przednich i tylnych. Hałas tak jakby woda się wlewała do środka. Ma ktoś tak jeszcze ??

Takich atrakcji nie mam, aczkolwiek wszechobecna goła blacha auta przepuszcza wszystkie odgłosy z zewnątrz. Czasem ma się wrażenie jak by okno było niedomknięte. Tak więc nie dziwi mnie to. :-(

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 04 Październik 2015, 20:47:19 »
Cytat: "Lucressi"

Czyli w Twoim przypadku zimówki cichsze niż letnie? U mnie letnie 16” są głośne, za to zimowe 15” też Hankooko jeszcze głośniejsze 

Dokładnie tak, choć by wydawało się że powinno być odwrotnie. Generalnie jestem mocno niezadowolony z moich 17" (spalanie + głośność zwłaszcza na gorszej nawierzchni). U Ciebie może to kwestia Hankoków ?

Czyli jak zgłaszasz problem trzeszczenia w ASO to co mówią? ( jak rozwiązują ten problem ?). Katowice oferują mi demontaż całej deski i ponownie złożenie, co moim zdaniem raczej pogorszy całą sytuacje bo drugi raz już na pewno tak nie „siądzie”. Co innego gdyby poprzyklejali taśmy materiałowe na łączeniach ( stykach plastików), użyli silikonu lub wazeliny technicznej. Jednak taka propozycja nie padła.

U mnie na pewno silikonują. Co dokładnie zapytam się jak będę u nich następnym razem. Co do zasady tapicerka hałasuje na łączeniach, czyli podszybie zwłaszcza prawe + gdy na dworzu jest chłodniej, a ja wyjeżdżam z trochę cieplejszego garażu.

Andy123

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 04 Październik 2015, 22:02:01 »

Co dokładnie zapytam się jak będę u nich następnym razem. Co do zasady tapicerka hałasuje na łączeniach, czyli podszybie zwłaszcza prawe + gdy na dworzu jest chłodniej, a ja wyjeżdżam z trochę cieplejszego garażu.

No właśnie - prawa strona podszybie, kokpit na wysokości nawiewu.
Prosze zapytaj co tam uszczelnić , jakie elementy stukają.
Sam bym to zrobił gdybym wiedział co i jak.
Może ktoś już to naprawiał i może doradzić w tym temacie.