Witam
Od 10 dni jestem posiadaczem i40 CW w wersji Style. Auto ma przebieg 32000 tys. km.
Auto generalnie ok ale kilka usterek po tym tygodniu wyszło. Większość to problemy, które były opisywane w tym poście:
1) Trzeszczy deska rozdzielcza po prawej stronie. Nie zawsze ale trzeszczy.
2) Nieraz na niskich biegach wentylatora słychać tyrkanie z kratki nawiewów, tak jakby po prawej stronie.
3) Przy prędkościach powyżej 100 KM/H słychać delikatny świst z prawych tylnych drzwi, tak jakby szyba była niedomknięta
4) Raz rano zdarzyło się że czujnik z przodu pokazywał ze jest przeszkoda chociaż nic nie było przed autem - ustało po chwili.
5) Często jak rozmawiam przez zestaw głośnomówiący druga strona mówi że rwie mój głos. W poprzednim aucie gdzie używałem tego samego telefonu tego problemu nie było. Muszę jeszcze sprawdzić z innym telefonem, chociaż ten co mam jest dobry (Xperia Z1 Compact) tego problemu nie było.
Co mnie zaskoczyło in minus:
1) Przeciętna jakość audio. Muzyka odtwarzana przez bluetooth jest płaska.
2) Nie można zmieniać utworów przy odtwarzaniu z bluetooth
3) Nie wyświetla nazw utworów w trybie bluetooth
4) Faktycznie jest podatny na wiatr boczny, ale według mnie można się do tego przywyczaić
Neutralne uczucia:
1) Praca sprzęgła - bierze bardzo nisko i na mój gust za dużo siły trzeba użyć żeby wcisnąć sprzęgło.
2) skrzynia 6 biegowa manualna - często gęsto przyśpieszam na 4 do zadanej prędkości i od razu 6. szczególnie w trasie często pomijam 5 bieg. Może muszę się nauczyć korzystać z tego :-/
3) Plastiki na połysk - ładne, efektowne, ale trzeba strasznie uważać żeby nie porysować.
Co na plus:
1) Cicha praca silnika
2) Ekonomika jazdy. Mam za sobą pierwszy przejazd pełny bak. Spalanie porównywalne do poprzedniego auta (Peugeot 406 2.0 HDI 110 KM), a uważam że 406 miała naprawdę fajne spalanie. Dodam, że parę razy cisnąłem :mrgreen: i uczę się dopiero jak ekonomicznie jeździć tym autem, więc wydaje mi się narazie ok.
3) Wspomaganie kierownicy- bardzo ładnie pracuje. Nie uważam że przy większych prędkościach jest za delikatne. Wraz ze wzrostem prędkości jest jak dla mnie odpowiednio
4) Ergonomia. Według mnie jest wszystko tam gdzie potrzeba. Może jedynie przyciski do zmiany temperatury mogłyby być nieco większe.
5) Widoczność - myślałem, że będzie gorzej. Dla mnie ok.
6) Ilość miejsca i komfort - jak dla mnie ok.
7) Bagażnik i schowki

Zawieszenie - dla mnie ok - jeżdżę spokojnie z reguły, ale nie odnotowałem dziwnego zachowania. Przy prędkości powyżej (trochę :mrgreen: ) 140 auto prowadziło się pewnie i stabilnie.
9) Wygląd zewnętrzny. Cały czas mi się podoba :mrgreen:
Usterki, które opisałem zgłoszę i zobaczymy jaki będzie efekt. Auto jest jeszcze na gwarancji 2,5 roku. Szkoda że nie obejmuje już audio bo ten bluetooth i rwanie mojego głosu mnie strasznie wkurza.
Poczytałem trochę to forum i generalnie niepokoją mnie dwie rzeczy:
1) Awaria systemu bezkluczykowego, którzy niektórzy opisywali. Odpukać w niemalowane żeby mnie to nie spotkało. (Może warto za wczasu zaktualizować jakiś soft???
2) Rama dachu - ten post jest zmroził szczerze mówiąc - łapię się na tym że czasami zerkam na linię dachu :roll:
Ogólnie auto na gwarancji, więc w teorii nic mnie nie powinno obchodzić ale mobilność auta to dla mnie podstawa. Mam ciekawsze zajęcia niż odwiedzanie ASO :-)
Ogólnie na razie jestem bardzo zadowolony. Gdyby nie te niedociągnięcia, które opisałem ocena auta była w tym momencie 5+ a tak jak na razie 4+. Za te pieniądze takich rzeczy po prostu według mnie nie powinno być. Z drugiej strony młode auto i może to po prostu wady, które ASO już zna i wie jak je naprawić.
Zobaczymy czy ASO poradzi sobie z usterkami. Odpisze jak zostawię auto w serwisie - myślę ze za jakieś 2-4 tygodnie.