rostryszard
Czy w sprawie gwarancji pisałeś do HMP 
Masz od nich jednoznaczne stanowisko o odmowie świadczenia gwarancji ??
Jedynie HMP ma jakiekolwiek prawo odmowy uznania gwarancji.
Jeżeli ASO udzieliło Ci takich informacji to są one zupełnie nie wiążące.
Warsztat musi zrobić to co zleci przedstawicielstwo na Polskę i nie jest żadną stroną w sporach gwarancyjnych. Wykonują jedynie prace zleconą w ramach umowy dealersko/serwisowej.
W ASO powiedzieli, że auto w Belgii stojąc w komisie nie miało planowej zmiany oleju i stąd gwarancja przepadła. Jeżeli chcę pisać do HMP to muszę zrobić wymianę w ASO (tydzień wcześniej robiłem wymianę oleju i filtra u mojego mechanika) jako warunek do zlożenia wniosku o przywrócenie gwarancji. Nie mam jednak żadnej pewności, że gwarancja zostanie przywrócona. Czyli zrobię niepotrzebną wymianę oleju za ponad 900 PLN i może okazać się, że gwarancja i tak nie dla mnie? To wyglądało na szukanie jelenia. Olej zmieniam co 15 tys. km co daje mi 4 zmiany w roku. Prawie 4000 PLN rocznie za wymianę oleju? Wolę zapłacić 2000PLN za wymianę sprzęgła i tak jestem do przodu.
Powiem Ci tak
rostryszardOlej zalecany Shell Ultra Extra ECT 5w30 w ilości 5 litrów kosztuje max 130zł do tego wkład filtra oleju max. 30zł no i robocizna gdzie w moim serwisie to 70zł wymiana oleju.
Rachunek prosty 230zł i nic więcej.
Olej jak i filtr policzyłem po cenach rynkowych bo masz prawo dostarczyć własne materiały eksploatacyjne na przegląd jeśli spełniają normy jakościowe.
Podałem Ci cene oleju zalecanego przez producenta, a filtr to cena oryginału MOBIS z popularnego sklepu z oryginalnymi częściami do koreańczyków. Więc nikt nie może zakwestionować jakości tych materiałów.
Czy nawet marne 2 lata gwarancji za 230zł nie jest warte ??
Tym bardziej że masz pionierski egzemplaż gdzie wszystko w każdej chwili może wyskoczyć.
Nie daj się doić przez ASO !!
Świadomość praw i usług jakie Ci przysługują to nawet kilka tyśięcy w kieszeni !!!
Wiesz że serwis ma obowiązek odebrać na serwis lub przegląd Twoją i40-tkę i dostarczyć spowrotem pod adres NIEODPŁATNIE w promieniu 10 czy 30 km !!!
Masz to zapisane w karcie gwarancyjnej, wystarczy poczytać na pierwszych stronach !!!