Autor Wątek: [i40 VF] Lista problemow I40  (Przeczytany 182764 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alonzo_

• Giełda
[i40 VF] Lista problemow I40
« Odpowiedź #120 dnia: 12 Maj 2015, 22:55:39 »
Marcin12 podziel się wrażeniami po zmianie proszę.
Jestem ciekaw bo mi się wydaje, że to problem układu jezdnego bardziej. Tak mi sie zdaje. Generalnie to nie jest dramat ale fakt auto nie idzie jak po sznurku. Mnie czasami męczy boczny wiatr, przy którym rzeczywiście auto staje sie "nerwowe" co na dłuższą odległość meczy. Bez wiatru bocznego nie jest źle, ale fakt - nie idealnie.
Ja osobiście na 16tkach nie widzę różnicy np między ori hankookami a uniroyalami ms plus 66 zimowymi. Ale jestem ciekaw Twoich wrażeń.
Pierun czy słyszysz aby bluresponsy były dużo cichsze od hankooków?
Mnie bardziej hałas hankooków na początku dziwił. Teraz sie chyba przyzwyczaiłem. Myśląc nad zmianą bluresponsy chodziły mi po głowie bo wg opisu są bardzo ciche. Tylko czy te różnice wyraźnie słychać?
Pzdr

Marcin12

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Maj 2015, 18:01:09 »
Hej Alonzo

Jeszcze nie zmieniałem, bo mam sporo gumy na Hankokach.
Jeszcze chyba się ten sezon z nimi pomęczę i potem wymiana.
Kopalem temat na zagranicznych forach i większość narzekała na Hankoki ze za miękkie.
Podejrzewam ze po wymianie będzie lekka różnica, ale nie ma, co się oszukiwać rewelacji nie będzie, bo tak jak sam piszesz układ jezdny w i40 jest do dup…..

Dokładnie wspomaganie za bardzo ingeruje i za lekko chodzi.
Przy bezwietrznej pogodzie jest w miarę ok, choć przy większych prędkościach niestety dwie łapki na kierownicy i koncentracja.
Przy wietrze to już niestety jest tragicznie, tu trzeba kontrować cały czas, bo autko strasznie myszkuje i lepiej większych prędkości nim nie rozwijać.
To niestety jest strasznie meczące przy dużych trasach, bo dodatkowo trzeba być bardziej skupionym
Próbowałem Forda C-max, omijając temat ze ma o niebo lepszy układ jezdny, to tam wspomaganie chodzi zupełnie inaczej, jest troszkę ciężej, ale za to stabilnie.
Opony oponami, ale niestety cudów nie oczekuj 
Pozdrawiam
Marcin

Pierun

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 14 Maj 2015, 16:47:08 »
Słuchajcie no cudów to faktycznie nie ma, ale jest dużo lepiej, zwłaszcza na zakrętach. Specjalnie wybierałem twarde oponki i nie jest źle. Oczywiście jak porównam i40 do volvo s80 którym czasami mam przyjemność jeździć to nie ma porównania. S80 jedzie jak po szynach.
Alonzo tak opony są cichsze.

Piotr1234

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 14 Maj 2015, 21:48:07 »
Zajmujecie się oponami, a są ważniejsze problemy z i40 kombi. Mianowicie popatrzcie sobie ( jeśli macie kombi ) na ramę dachu czy przypadkiem nie macie wgnieceń. Są także częste samoistne pęknięcia szyb przednich. To są problemy a nie opony. Konstrukcja karoserii pęka. A Hyundai ma to gdzieś. Kupiliśmy po prostu wielki bubel.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #124 dnia: 15 Maj 2015, 10:14:04 »
Dzięki chłopaki.

Piotrze1234 zapytałem o opony przy okazji wymiany zdań bo temat opon w tym aucie jest dla mnie ciekawy, gdyż  ten samochód nie ma idealnego układu kierowniczego plus jest słabo wyciszony od dołu i hałas toczenia plus wpływ opon na prowadzenie jest dość istotną kwestią, która  jeśli jest do poprawy poprzez wymianę opon na lepsze - mnie interesuje bardzo.
Czytam to forum i patrzę czy mam to o czym się pisze.
Rozumiem Twoje rozgoryczenie i wk...nie ale są też inne tematy do dyskusji.
Każdy ma jakieś własne problemy, pytania.
Mam sedana. I to mnie nie dotyczy akurat ale przyznam się oglądałem ostatnio auto z wielu stron i szukałem śladów zarówno zniekształceń czy pofalowań jak i rdzy. Na te chwile nie widzę żadnych tego typu problemów u siebie.
Twój apel jest podwieszony. Każdy go widzi ale odzew jest jaki jest.
Są dwa powody IMO - 1  - mało nas jest z i40 na forum, a 2 - być może to nie problem wszystkich kombi a konkretnych sztuk z konkretnych okresów produkcji?  Skoro nie we wszystkich kombiakach nawet na forum to jest.
Nie wiem jak w tym Tobie/Wam pomóc ale wybacz i pozwól nam pisać o innych kwestiach bo to tylko samochód, także są inne też dla użytkowników ważne tematy.
Z pozdrowieniami

Piotr1234

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 15 Maj 2015, 13:23:34 »
Alonzo dziękuje bardzo za zrozumienie mojego i innych problemu z karoserią. Jeśli chodzi o wasz wątek to ja również jestem za tym aby opisywać te tematy. Odnośnie moich opon, oraz hałasu to powiem krótko, jak na taki samochód i za taką kasę to sam rozumiesz jest to porażka. Szum jest taki jakby były gdzieś dziury. A myszkowanie, oraz ściąganie samochodu w prawo ( jest opisywane na forach zagranicznych ) to już inna historia.

Marcin12

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 15 Maj 2015, 20:34:01 »
Piotr
Czemu nie oddasz auta zęby je rozbebeszyli i zobaczyli, co w trawie piszczy?
Przecież mogą ściągnąć podsufitkę boczki może gdzieś jakieś spawy puściły.
Oglądałem kiedyś program gdzie Passat miał problemy z jakimś brzęczeniem podczas jazdy, gość był w kilku serwisach i nic nie mogli znaleźć.
Rozbebeszyli i okazało się ze jakieś blachy podczas produkcji nie zostały zgrzane i brzęczały podczas jazdy.
Taki przykładzik
Nie musi być od razu ze karoseria pęka, bo chyba jak by tak było to by była afera międzynarodowa tak jak było kiedyś z Toyota .
Tego by się nie udało Hyundaiowi zamieść pod dywan.
Do tej pory nie stwierdzono jakiś wypadków czy połamanych samochodów z tego powodu.
Posiadam i40 w kombi mam przelatane 38 tyś i po twoim poście sprawdzałem, macałem i nie mam nic.
W Dani zaczyna jeździć ich coraz więcej i tez, co spotkam to zaraz sprawdzam, oglądam.
Pytałem w serwisie (może i nie wiarygodne źródło) ale nie znają takich przypadków.
Wiem ze to Cię wku…..  i nie pisze tego, jako jakiś tam ekspert tylko żeby podsunąć Ci i jakieś pomysły na dalsza walkę.
Co prawda nie mam tych problemów, ale wiem ze jak bym mógł cofnąć czas to bym Hyundaia już nie kupił.
Pozdrawiam i wytrwałości w dalszej walce

Piotr1234

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Maj 2015, 13:02:28 »
Marcin 12
Problem z wgnieceniami ramy dachu nie dotyczy tylko mojego samochodu. Na dzień dzisiejszy jest już nas 23 w Polsce z tym problemem. Tak więc sam rozumiesz, że coś jest nie tak skoro występuje to już w tylu pojazdach. A która firma motoryzacyjna byłaby chętna do strat finansowych przyznając się do bubla. Tak więc udają że nic się nie dzieje. Tylko skąd te symetryczne wgniecenia. ( podam fizyczny przykład - aby powstały wgniecenia to muszą na karoserię działać siły w kształcie litery U.

[ Dodano: 2015-05-16, 13:03 ]
Do Marcina 12
możesz zobaczyć problem na facebook - anty hyundai

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #128 dnia: 17 Maj 2015, 20:56:34 »
a moze do hyundai zagranica napisac?

Offline malutki83

• Giełda
« Odpowiedź #129 dnia: 23 Czerwiec 2015, 21:09:01 »
Witam wszystkich mam już trzeciego hyundaia w życiu i uważam że w niczym wielkim nie różnią się od pozostałych modeli jakie miałem, a miałem nawet nową Mazdę 3 która uchodzi za synonim bezawaryjności. W każdym razie Hyundaie wcale nie psują się mniej niż inne marki np.niemieckie lub japońskie. Poczytajcie o awaryjności silników volkswagena 2.0 TDi lub 1,4, 1,8 i 2,0 Tsi które biorą do 1litra oleju to wtedy hyundai nie wychodzi tak źle. Oczywiście Hyundaie jak dla mnie to samochody które wymagają od kierowcy trochę poprawek tu i ówdzie, ale ogólnie da się je lubić a nawet kochać  ;-) Co do wszelkich usterek I40 to zrozumiałe że dla użytkownika to pewien kłopot jeździć do ASO z każdą nawet drobną usterką ale dopóki serwis je naprawia to nie ma tragedii.

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 24 Czerwiec 2015, 00:25:30 »
Irytujące mnie problemy (drobne)
Cytat: "prezespl"
Witam
1) Trzeszczy deska rozdzielcza po prawej stronie. Nie zawsze ale trzeszczy.
2) Nieraz na niskich biegach wentylatora słychać tyrkanie z kratki nawiewów, tak jakby po prawej stronie.

Ktoś wie jak ostatecznie rozwiązać te problemy lub co jest ich przyczyną ? Moje ASO jest trudno domyślne  :-(
3. Na wybojach telepie tunelem środkowym i konsolą środkową i doprowadza mnie to do szału (w starym aucie tak źle nie było).
4. W trakcie opadów deszczu z lewej strony mam wrażenie, iż woda leje mi się między drzwiami a słupkiem (specyficzny hałas).
Ktoś zaobserwował podobne objawy ? Jakieś rady ?

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #131 dnia: 25 Czerwiec 2015, 16:30:05 »
Iktorn w tej środkowej konsoli (bardziej  góra czy dół - schowek USB) są trzaski na nierównościach czy się tłucze coś wewnątrz?
Bo u mnie okolice schowka USB trzeszczały na nierównościach. 2-3 podejścia i wreszcie poskręcali jak należy.  Nie wiem czy to podobnie jest u Ciebie.
Z deski to ja miałem wyraźne stuki na podszybiu z prawej a nie trzeszczenie ale to znany problem - ASO poradziło sobie bez wymiany.

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 25 Czerwiec 2015, 23:25:02 »
Alonso na gorszej nawierzchni hałasuje konsola + prawdopodobnie prawe podszybie (które po kolejnej poprawce w ASO wnerwia mnie jeszcze bardziej). Mam podejrzenie, iż to może być bardziej góra (okolice radia) - to przy samym dotyku trzeszczy.  :evil:
Generalnie to nie jest hałas tłuczenia w środku tylko stuki czy trzeszczenie.
Sorry ale 2,5 letnie auto nie powinno tak się zachowywać.

Na pocieszenie powiem, iż spasowanie w i40 jest ok. W nowym C-maxie plastik przy skrzyni biegów odchodził od mocowania i mogłem go ze spokojem podważyć.

rostryszard

• Gość
Re: [i40 VF] Lista problemow I40
« Odpowiedź #133 dnia: 29 Czerwiec 2015, 18:23:24 »
Cytat: "freaknet"
Witam!

Mam pytanie do wszystkich ktorzy jezdza I40.
Jakie problemy mieliscie do tej pory?
Ja mam I40 od stycznia i zrobilem juz 5000 km
Dotej pory wszystko super. Jedyne co mnie denerwuje to jak jest silnik zimny to mam problemy ze wstecznym biegiem i z jedynka, strasznie ciezko wchodza.
Czekam na wasze odpowiedzi!

Pozdrawiam

Freaknet

Bałem się tego auta no i zaczęło się: kupiłem jako dwulatka z przebiegiem 53 tys. km
W ciągu pół roku zrobiłem 30 tys. i w tym czasie: wymiana tarcz przednich (pokrzywiły się), padła kamera cofania a teraz poleciało sprzęgło ( ponoć poprzedni właściciel źle jeździł). Serwis nie podtrzymał gwarancji  z Belgii teraz kasa leci. Sprzęgło z robocizną 2 ty. PLN. Za kamerkę chcą 1700 PLN, ale dam sobie z nią spokój - moge jeździć bez niej.

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 29 Czerwiec 2015, 19:43:37 »
rostryszard

Czy w sprawie gwarancji pisałeś do HMP ???
Masz od nich jednoznaczne stanowisko o odmowie świadczenia gwarancji ??
Jedynie HMP ma jakiekolwiek prawo odmowy uznania gwarancji.
Jeżeli ASO udzieliło Ci takich informacji to są one zupełnie nie wiążące.
Warsztat musi zrobić to co zleci przedstawicielstwo na Polskę i nie jest żadną stroną w sporach gwarancyjnych. Wykonują jedynie prace zleconą w ramach umowy dealersko/serwisowej.