Forum > i40 VF

[i40 VF] Lista problemow I40

<< < (30/52) > >>

Lucressi:

--- Cytat: "Alonzo_" ---Dzięki chłopaki.

Piotrze1234 zapytałem o opony przy okazji wymiany zdań bo temat opon w tym aucie jest dla mnie ciekawy, gdyż  ten samochód nie ma idealnego układu kierowniczego plus jest słabo wyciszony od dołu i hałas toczenia plus wpływ opon na prowadzenie jest dość istotną kwestią, która  jeśli jest do poprawy poprzez wymianę opon na lepsze - mnie interesuje bardzo.
--- Koniec cytatu ---

Witam. Tak z ciekawości zerknąłem na dyskusję starszego brata i30 i z przykrością stwierdzam wiele podobieństw jeśli chodzi o usterki. Z mojej i i30 (2013) jestem średnio zadowolony, a to za sprawą braku komfortu jazdy. Do irytacji doprowadzają mnie głośne opony (Hankook), które zaczynają szumieć po przekroczeniu 80km/h. Jazda na dalekie trasy do przyjemnych nie należy, a generowane szumy zatykają uszy i nie jest to tylko moje odczucie, ale i innych pasażerów. Chyba podobnie jak w i40, i30 nie posiada żadnego wyciszenia. W ASO na poje pytanie o wyciszenie  odpowiedzieli „Tak oczywiście wszędzie w drzwiach i od  spodu za materiały tłumiące” Kłamstwo w żywe oczy. Wszędzie jest co najwyżej goła blacha.
Zmienił bym opony ale nie mam gwarancji że będzie zadowalająco, a dobre opony swoje kosztują.
Jak by tego mało deska w i30 też daje o sobie znać. Trzeszczy na podszybiu i od strony kierowcy zaraz przy słupku. ASO próbowało dokręcić deskę, czego rezultatem było poprawienie prawej strony, która też trzeszczała i pogorszenie lewej. Nie wiem czy jest sens iść z tym po raz kolejny ?
Czy posiadaczom I40 z podobnymi problemami udało się rozwiązać któryś z problemów ?

Iktorn:
Lucressi ja mam porównanie 2 różnych producentów i 2 rozmiarów opon, tj. na zimę mam 16"(205/60) Continentale, na lato 17"(215/50) Vredestein‎. Głośność bez porównania na korzyść Continentali + niższe spalanie (ok. 0,5l/100 km). Faktem jest fatalne wygłuszenie przynajmniej z przodu. Słychać wodę i śnieg masakrycznie, jak opony podrzucają je w nadkola.
Co do trzeszczenia to u mnie robią to do skutku, czyli bez zmian  :-(
Ostatnio zauważyłem, iż w przypadku intensywnych opadów deszczu zaciągającego z boku, mocno hałasuje na wysokości łączenia drzwi przednich i tylnych. Hałas tak jakby woda się wlewała do środka. Ma ktoś tak jeszcze ??

Lucressi:

--- Cytat: "Iktorn" ---Lucressi ja mam porównanie 2 różnych producentów i 2 rozmiarów opon, tj. na zimę mam 16"(205/60) Continentale, na lato 17"(215/50) Vredestein‎. Głośność bez porównania na korzyść Continentali + niższe spalanie (ok. 0,5l/100 km).
--- Koniec cytatu ---

Czyli w Twoim przypadku zimówki cichsze niż letnie? U mnie letnie 16” są głośne, za to zimowe 15” też Hankooko jeszcze głośniejsze 

--- Cytat: "Iktorn" ---Lucressi Co do trzeszczenia to u mnie robią to do skutku, czyli bez zmian  :-(
--- Koniec cytatu ---

Czyli jak zgłaszasz problem trzeszczenia w ASO to co mówią? ( jak rozwiązują ten problem ?). Katowice oferują mi demontaż całej deski i ponownie złożenie, co moim zdaniem raczej pogorszy całą sytuacje bo drugi raz już na pewno tak nie „siądzie”. Co innego gdyby poprzyklejali taśmy materiałowe na łączeniach ( stykach plastików), użyli silikonu lub wazeliny technicznej. Jednak taka propozycja nie padła.
Cała ta smutna sytuacja wynika moim zdaniem z kiepskiej jakości materiału. Po dwóch latach oddziaływań warunków atmosferycznych plastik stracił i dalej traci swoje właściwości. Z biegiem czasu zaczną „grać” inne elementy plastikowe. Dodam, że przy temperaturze powyżej 25 stopni wszystko jest w należytym porządku.

--- Cytat: "Iktorn" ---Lucressi Ostatnio zauważyłem, iż w przypadku intensywnych opadów deszczu zaciągającego z boku, mocno hałasuje na wysokości łączenia drzwi przednich i tylnych. Hałas tak jakby woda się wlewała do środka. Ma ktoś tak jeszcze ??
--- Koniec cytatu ---

Takich atrakcji nie mam, aczkolwiek wszechobecna goła blacha auta przepuszcza wszystkie odgłosy z zewnątrz. Czasem ma się wrażenie jak by okno było niedomknięte. Tak więc nie dziwi mnie to. :-(

Iktorn:

--- Cytat: "Lucressi" ---
Czyli w Twoim przypadku zimówki cichsze niż letnie? U mnie letnie 16” są głośne, za to zimowe 15” też Hankooko jeszcze głośniejsze 
--- Koniec cytatu ---

Dokładnie tak, choć by wydawało się że powinno być odwrotnie. Generalnie jestem mocno niezadowolony z moich 17" (spalanie + głośność zwłaszcza na gorszej nawierzchni). U Ciebie może to kwestia Hankoków ?

Czyli jak zgłaszasz problem trzeszczenia w ASO to co mówią? ( jak rozwiązują ten problem ?). Katowice oferują mi demontaż całej deski i ponownie złożenie, co moim zdaniem raczej pogorszy całą sytuacje bo drugi raz już na pewno tak nie „siądzie”. Co innego gdyby poprzyklejali taśmy materiałowe na łączeniach ( stykach plastików), użyli silikonu lub wazeliny technicznej. Jednak taka propozycja nie padła.
--- Koniec cytatu ---

U mnie na pewno silikonują. Co dokładnie zapytam się jak będę u nich następnym razem. Co do zasady tapicerka hałasuje na łączeniach, czyli podszybie zwłaszcza prawe + gdy na dworzu jest chłodniej, a ja wyjeżdżam z trochę cieplejszego garażu.

Andy123:

Co dokładnie zapytam się jak będę u nich następnym razem. Co do zasady tapicerka hałasuje na łączeniach, czyli podszybie zwłaszcza prawe + gdy na dworzu jest chłodniej, a ja wyjeżdżam z trochę cieplejszego garażu.
--- Koniec cytatu ---

No właśnie - prawa strona podszybie, kokpit na wysokości nawiewu.
Prosze zapytaj co tam uszczelnić , jakie elementy stukają.
Sam bym to zrobił gdybym wiedział co i jak.
Może ktoś już to naprawiał i może doradzić w tym temacie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej