Forum > Tucson JM
Dziwne terkotanie czy to dyferencjał ?
stan;:
Szanowni koledzy obiecałem wam odpisać jeżeli tylko wymienię reduktor ,który sam pojechałem kupić i sam by zobaczyć co kupuję bo mój po wyjęciu był tak wybity i miał takie luzy że szok, mam naprawdę cicho ale złożyło się na to wymiana sprzęgła bo były luzy na piaście tarczy i reduktor i jeszcze jedno jestem pierwszym właścicielem u nas i okazało się że u niemca miał reduktor i skrzynia zalany olej gęsty jak do ciężarówki i o tym też wszystkich przestrzegam .Pozdrawiam was i powodzenia
[ Dodano: 2013-08-11, 22:08 ]
jak wiedziałem że to reduktor ,chciałem mieć trochę ciszy i pomyślałem że odpięcie wału to dobry pomysł niestety przy szybkości 60 \90 km auto dostawało turbulencji więc zamontowałem wał i pokręciłem nim osiowo miał duży luz poszarpałem za półoś przy reduktorze też miała luz i to diagnoza a ponieważ nikt nie wiedział gdzie mogę zrobić remont więc szukałem jak najlepszej używki
lukasgo:
stan;, czyli po wymianie sprzęgło+ reduktor nastała u Ciebie kompletna cisza? ;-) Jaki masz przebieg auta?
Czekam na info od ASO Hyundaia, mają od zeszłego tygodnia jakiegoś Tucsona ze znanym nam problemem na warsztacie, dadzą znać, co było winne w tym przypadku. Jeżeli tu też będzie reduktor to chyba też go wymienię... szkoda tylko, ze znów 1k zł odleci :-/
stan;:
Moje autko ma przejechane 160 tyś. koledzy jeżeli chcecie kupić reduktor bez oglądania to lepiej szukać kogoś kto naprawi wam ten co macie , z reduktora wychodzą dwa krucioki z frezami jeden wchodzi do skrzyni a na drugi wchodzi półoś i nie mają mieć żadnych luzów .
lukasgo:
Witam ponownie!
Właśnie wracam do mechanika. Miałem wymienić przedni dyferencjał, ale po jego demontażu okazało się, że jest ok i problem leży w mechanizmie różnicowym skrzyni.
Na chwilę obecną porzucam sprawę terkotania - zdaniem ASO Hyundaia te skrzynie tak mogą ulegać zużyciu i głośniej pracować, lecz nie wpływa to na ewentualne unieruchomienie samochodu - podobno może terkotać i tyle. Robili jednego Tucsana z takim problemem, zdemontowali i poskładali skrzynie, niwelując luzy. Niestety dźwięk jedynie trochę przycichł i zdaniem mechaników "skóra niewarta jest wyprawki". Sprzęgło mam nowe, dyferencjał, wał i jego krzyżaki ok, półosie ok.
W dziale giełda dodaje ogłoszenie - mam do sprzedania dyfer przód i wał napędowy - części kupione w Częstochowie, bez luzów - gdyby ktoś był zainteresowany --> priv.
1szejker:
A czy problem 'terkotania" dotyczy tylko wersji 4WD?
Czy może w wersji 4WD częściej to występuje?
Niech wypowiedzą się koledzy z 2WD, czy oni też się z tym borykają.
Choć podejrzewam że rodzaj napędu nie ma tu znaczenia.
Nawigacja
[#] Następna strona