Forum > Tucson JM

Dziwne terkotanie czy to dyferencjał ?

(1/16) > >>

stefan811:
Witam,
mam problem z dyferencjałem (reduktorem) przy skrzyni (prawdopodobnie), w Tucsonie.
Mianowicie w zakresie obrotów silnika ok 1500 do 2000 słychać dziwne terkotanie, jeśli zepnę napędy na 4 to jest ok.
Czy miał ktoś podobne problemy i czy może podpowiedzieć na co zwrócić uwagę? Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2013-03-18, 21:13 ]
wymieniłem olej na zalecany w instrukcji 80W90 nic to nie pomogło. Mechanik proponuje wlać 90W140 czy ktoś ma jakieś doświadczenia lub sugestie czy ryzykować ?

piotrkiller:
to niekoniecznie musi być dyferencjał.jak ja miałem podobne  terkotanie z okolicy skrzyni to musiałem wymienić dwumasę( chyba że była wymieniana,jaki masz przebieg od nowości?).musisz napisać więcej o tym dzwięku. czy na postoju po zapaleniu silnika zimnego coś słychać, czy drży sprzęgło?u mnie na początku było to mocno słychać potem się uspokoiło,ale wiedziałem ze coś jest nie tak. okazało się zę dwumasa pada.niekoniecznie to musi być u ciebie. przy okazji wymieniłęm całe sprzęgło bo koszt wyjęcia skrzyni dosyć drogi i przekalkulowałem ze zrobię za jednym zamachem. dwumasa LUK ( która jest oryginalnie zamontowana w tucsonie kosztuje 1150 zł).w sumie koszt bez wysprzęglika z robotą to jakieś 2400 zł.NIe wymieniaj oleju na gęstszy w dyferencjale bo podejrzewam ze to nic nie da.Na oryginalnym ma być cicho i koniec.pozdrawiam

stefan811:
Ja mam silnik113km czy tam również jest dwumasa?

piotrkiller:
a tego to nie wiem.

Łukasz:
Dwumasę słyszałby również na wolnych obrotach a nie tylko w konkretnym przedziale. Po wciśnięciu sprzęgła w pewnym momencie zaczyna być głośniej i pedał sprzęgła drży?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej