Forum > Tucson JM

Dziwne terkotanie czy to dyferencjał ?

<< < (11/16) > >>

stan;:
Kolego ja mam tucana i problem ten sam lub ten sam bo .np. co u jednego jest stukaniem lub dzwonieniem u drugiego jest terkotaniem .Zacznę od początku bardzo przeszkadzały mi dziwne hałasy objawiało się to tym że przy przyśpieszaniu w układzie napędowym słychać jest głuche stukanie ,pukanie telepanie czy jak koledzy piszą terkotanie ,na domiar przy otwartym oknie dodatkowo słychać było głuchy metaliczny stuk ale bardziej od strony kierowcy mimo że sprzęgło pracowało dobrze wymieniłem je na nowe valeo stara tarcza miała lekko wybitą piastę z frezami ,no i ten metaliczny stukot znikł pozostało jeszcze to dziwne niby terkotanie co ja słyszę i czuję po stronie pasażera moje wnioski potwierdzają wszyscy mechanicy a mianowicie wszystkie skrzynie biegów nawet w autach z napędem na x2 mają luz i nie terkoczą ale reduktor może czy przegub pół osi od strony reduktora .Jeżeli chodzi o przegub to też bardzo często wysiada w autach z systemem TCS. Chciał bym uczulić wszystkich nigdy nie wlewajcie gęściejszego oleju niż mówi to instrukcja .Pozdrawiam

Chewbacca:
Witam wszytkich :)

Aby sie nie powtarzać napiszę tylko, że zmagałem się również z "terkotaniem"około roku.  Nasze forum przwertowałem całe, a terkoczący wątek chyba ze 3 x ;-)

Dziś odebrałem tusca od mechanika. Wymienione całe sprzęgło (docisk,tarcza, łożysko zestaw Valeo).....TERKOTANIA  BRAK !!

Przy okazji rozebrana skrzynia, aby wyeliminować jakieś luzy które mogą przenosić się na odcinek wysprzęglania....skrzynia czysta, bez opiłków, luzów brak.

Nie jestem inż. od mechaniki samochodowej , ale tak często pojawiający się problem wydaje mi się wadą konstrukcyjną .... :-/ byc może zbyt delikatna tarcza w stosunku do obciążeń :idea: ...no nie wiem, ale coś jest na rzeczy.

Oooo...byłbym zapomniał...potwierdzam słowa Stefana 811 w tuscu 113 konnym rocznik 2005 DWUMASY BRAK !!
Przy okazji...pozdrawiam Kolegę o nicku "Stefan 811" który brał czynny udział w diagnostyce mojego tusca

Piotrek23:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=41435#41435 zapraszam do mojego tematu gdzie zamiesciłem filmik z "terkotaniem". Czy o takie terkotanie sprzęgła wam chodziło?

stan;:
Dzięki za filmik to wiele zmienia moje sprzęgło nie było tak głośne i miało  mały luz na tarczy sprzęgła i po opuszczeniu szyby słyszalne było metaliczne dzwonienie po wymianie to znikło  Został inny podobny ale głuchy terkot bardziej po stronie pasażera i ze względu na fakt że w mojej okolicy niema mechaników tylko są wymieniacze części to diagnozę musiałem postawić sam i stwierdziłem duży luz na reduktorze [ dodam że po odpięciu wału napędowego, auto w czasie rozpędzania dostawało turbulencji ,szanowni koledzy kupiłem dziś używany reduktor na szrocie w Częstochowie jest bez luzów więc jak tylko go wymienię od razu to opiszę .Pozdrawiam

lukasgo:
Piotrek23,  tak, dokładnie o takie terkotanie chodziło.

Chewbacca,  Demontowałeś całą skrzynie, nie było opiłków, a porównałeś luz na wychodzącym ze skrzyni wałkiem przed/po składaniu skrzyni? Coś się zmieniło? Mnie mechanik powiedział, że jedyne co może pomóc to właśnie demontaż i ponowny montaż skrzyni biegów(nie wiem, czemu tego nie zrobili przy okazji wymiany sprzęgła)  z której części woj. śląskiego jesteś? - zastanawiam się czy nie podjechać do Twojego mechanika. Skoro już jedno autko uleczył to może rozpędem i moje naprawi. Jaki był u Ciebie koszt tej zabawy ze sprzęłem?

stan;,  Czekamy na Twoją relację.

BTW Zajrzałem do pierwotnej diagnozy postawionej przez serwis - wtedy postawili na dwa łożyskaw reduktorze otrzymujące wałki napędowa dla lewej i prawej półosi w odpowiednim położeniu.. zastanawiam się, czy to moze byc to, skoro sprzęgło mam nówka sztuka a terkotanie nadal trwa :-/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej