Forum > i30 FD
[i30] Cięgno otwierania drzwi kierowcy od wewnątrz
jeger28:
ok. płeć poprawiłem ;)
postawiłem sobie za punkt honoru zrobienie "prawieorginału" ;) w tym tygodniu to chyba mi już sie nie uda ale w następnym (tj 27-29V)... może pomoże mi kumpel który ma doświadczenie z tego typu drzwiami... w sumie z tego co się dowiedziałem to podobnie jest jak w VW, tj odkręcenie szyby, zdjęcie całego ALU, demontaż zamka z klamką, rozbiórka zamka... jakoś nie mogę się zadowolić "półśrodkami" :) wszelkie wskazówki będą mile widziane. Qrde.. najgorzej jest z tą myślą, że przez dzień będę jeździł bez możliwości zamknięcia drzwi.. bo mam na względzie fakt że po rozebraniu zamka czegoś mi zabraknie... np odpowiedniej śrubki do skręcenia zamka po jego roznitowaniu itp... ale ok. w ramach "frycowego" zrobię fotorelacje z przedsięwzięcia o ile kumpel mi pomoże ;)
florek2b:
Ja też nie jestem fanem półśrodków, ale po rozebraniu drzwi uznałem, że (jak to sie mówi) jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać :-P
Jak ja nie widzę, żadnej różnicy w funkcjonowaniu klamki, a naprawa zajęła mi naprawdę niewiele czasu w porównaniu do tego jak miał bym demontować zamek, rozwiercać nity i oddawać linkę do dorobienia.
nie przeszkadzają mi tego typu rozwiązania dopóki są robione z głową a'la MacGiver a nie na odwal sie a'la Mietek druciarz :mrgreen:
:mrgreen:
azory1:
Przyłaczam się do listy nieszczęśników z uszkodzonym cięgnem drzwi kierowcy. W dniu dzisiejszym ni stad ni zowąd przestało działać otwieranie od wewnątrz drzwi kierowcy. Po przeczytaniu tego watku jestem podłamany "kulturą trchniczna" Koreanczyków. Brak moźliwości wymiany samego cięgna to jakaś paranoja !!! No i to że HMP zna problem, jest to wada fabryczna a udaje że go to nie dotyczy. Usterka wystapiła po 8 miesiacach od skonczenienia się 3-letniej gwarancji :-(
[ Dodano: 2013-08-17, 17:22 ]
Dzisiaj dzieki info w tym watku naprawiłem zerwane cięgno. Koszt: 7zł :-D ! Do naprawy wykorzystałem linkę rowerową do przerzutek i zacisk metalowy do połaczenia linek. Zwracam uwage na:
oplot zerwanej linki wykonany jest ze stalowych nitek i dośc trudno je przeciąć,
trzeba bardzo dokładnie wymierzyc miejsce łaczenia linek.
A tak poza tym to bez komplikacji. Klamka działa i zaoszczedziłem kilka setek PLN. Czas naprawy to 1 godzina.
niedziu:
Owe cięgno otwierania drzwi kierowcy objęte jest akcją serwisową, na którą jestem zaproszony.
Sorry jeśli powtórzyłem jakąś poprzednią wypowiedź.
Dziwne, że Hyundai czeka aż skończy się gwarancja a nie informuje o tym wcześniej.
Mnie się udało przy okazji akcji serwisowej wskaźników.
azory1:
Czy na tą akcje zostałeś zaproszony oficjalnie (pismo, telefon od Hyundai) ? I co to za akcja ze wskaźnikami ??? To mi się jeszcze nie zepsuło więc lepiej żebym wiedział co mnie czeka :-(
Nawigacja
[#] Następna strona