Forum > i30 FD
[i30] Cięgno otwierania drzwi kierowcy od wewnątrz
Marek_B:
Podczas 3 przeglądu gwarancyjnego, zalecono mi profilaktyczną wymianę linki na nowy jej typ w drzwiach po stronie kierowcy, oczywiście w ramach gwarancji. Pytałem czy to jakaś powszechna akcja. Odpowiedziano mi tajemniczo, że to zalecenie HMP i nawet po gwarancji jeśli ta linka by się zerwała (pod warunkiem serwisowania auta) zostałaby wymieniona. Na pytanie czy ten problem nie pojawi się po stronie pasażera i w tylnych drzwiach nie uzyskałem odpowiedzi.
[ Dodano: 2013-12-05, 20:11 ]
Pozwolicie że wtrącę swoje 3 grosze :)
Problem ze wskaźnikami zaczął się u mnie od tego, że od czasu do czasu nie mogłem odpalić auta. Znaczenie nie miał ani czas, ani pora, po prostu odpalał czasami za 3-4 razem, to znowu przez jakiś czas od pierwszego strzału. Najpierw podejrzenie padło na pompę paliwa - okazało się że jest OK. Problem nadal się powtarzał, bardzo losowo. Serwis rozkładał ręce. Zauważyłem, że po włożeniu kluczyka nie świeci na wskaźnikach symbol żółtego kluczyka - immobliser?? Wkładam, wyjmuję, wkładam wyjmuję kluczyk bez odpalania, kontrolka świeci, odpalam normalnie. Serwis podłącza do kompa - nic, czysto! Po kilku dniach zaczyna się z wyświetlacza robić dyskoteka, mruga, błyska jak mu się podoba. Kręcę komórką filmik, bo znając złośliwość rzeczy martwych w serwisie znowu będzie wszystko działać OK. Bez problemu wymieniają wyświetlacz (dzięki temu znowu auto ma przebieg 0 km, no niestety jest wpis w książce hehe) z komentarzem, że to jego usterka zakłócała immobliliser. OK - myślę sobie...ale po jakimś czasie znowu brak lampki kluczyka, losowe odpalanie lub nie. Cała sprawa kończy się na wymianie czujnika immobilaisera. Od tego czasu żadnych problemów z odpalaniem.
psmalec666:
ma ktos moze zdjecia jak zdjac tapicerke w tylnych drzwiach?
wlasnie zerwala mi sie linka..
psmalec666:
ma ktos moze zdjecia jak zdjac tapicerke w tylnych drzwiach?
wlasnie zerwala mi sie linka..
lotug:
--- Cytat: "psteclik" ---Jestem posiadaczem i30 od kilkunastu dni, przejechałem z 500km i ku mojemu zdziwieniu za którymś razem Hyundai nie chce mnie wypuścić. Klamka w drzwiach kierowcy od wewnątrz nie reaguje. Wygooglowałem, że przez zerwane cięgno trzeba wymienić kawał auta za kilka stówek i podobno nie da się wymienić samego cięgna. Czy macie jakieś bardziej pocieszające scenariusze? Dodam, że mam umiejętności mechanika samochodowego I-go stopnia: potrafię założyć kamizelkę odblaskową i wezwać assistance.
--- Koniec cytatu ---
Niedawno miałem podobny problem. Koszt naprawy we własnym zakresie to dokładnie 11PLN + nieco ponad godzina roboty. Potrzebowałem jedynie linkę hamulcową od roweru oraz przedłużkę linek zakupioną w jednym z marketów budowlanych. Po zdjęciu boczku drzwi (odkręceniu śrubki pod klamką oraz w podłokietniku i wyjęciu boczku z zapinek) wszystko ma się jak na dłoni, wystarczy uciąć odpowiedni kawałek rowerowej linki hamulcowej i przedłużką połączyć ją z zerwaną linką w drzwiach. Warto przed ucięciem linki pobielić ją cyną we właściwym miejscu, żeby zapobiec rozplątania plecionki po ucięciu.
Rycho50:
16-06-2015 u mnie padła linka wewnętrznego otwierania drzwi kierowcy przy 146 000 km. Nowa Koreańska w internecie 140 zł i 2 godzinki dłubania przy drzwiach. Oprócz boczku na drzwiach trzeba jeszcze zdemontować zamek i klamkę. Z zamka należy wysunąć 2 plastikowe ramki.
Nawigacja
[#] Następna strona