Autor Wątek: Wymiana rozrządu / pompa wodna  (Przeczytany 8779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waxain

• Gość
Wymiana rozrządu / pompa wodna
« dnia: 09 Lipiec 2008, 09:29:23 »
Witam raz jeszcze :)

Jak to po zakupie używanego samochodu, trzeba wymienić rozrząd. Zgłosiłem się z tym do mechanika i dowiedziałem się, że przy wymianie rozrządu w Hyundaiu należy wymienić pompę wodną. Trochę mnie to zdziwiło (a pompa dość droga rzecz) i dlatego też pytam o to czy faktycznie jest to konieczne, czy nie wystarczą:
- CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁKA ROZRZĄDU,
- ŁAŃCUCH ROZRZĄDU
- NAPINACZ ŁAŃCUCHA ROZRZĄDU

Z góry dzięki za odpowiedzi. Sam jestem laikiem w tych sprawach i dopiero zaczynam przygodę z motoryzacją :D

Hants

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lipiec 2008, 10:38:55 »
Koszt pompy jest niewspolmiernie maly do kosztu jej wymiany. Lepiej zrobic to za jednym zamachem, tym bardziej, ze skoro masz lancuch - to nie musisz go wymieniac co 60 kkm.

Proponuje wymienic, na oryginalna.

waxain

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipiec 2008, 11:04:31 »
Mam pasek nie łańcuch:) Koszt części rozrządu bez pompy wyliczyli mi w jednym z auto-napraw 700zł (oryginały) + 200zł robocizna, oraz 450zł (zamienniki) +200zł robocizna. Z samą pompą okazuje się jest problem (brak na stanie w wielu miejscach) a jej koszt oscyluje między 100-200zł. Teraz najciekawsze - w ASO policzyli mi za wszystko 550 zł (z pompą i robocizną) - na zamiennikach japońskich.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lipiec 2008, 11:14:38 »
A po co wymieniać czujnik położenia wałka? Ktoś chce na Tobie zrobić wałek?

waxain

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lipiec 2008, 11:21:24 »
Cytat: "BartBartez"
A po co wymieniać czujnik położenia wałka? Ktoś chce na Tobie zrobić wałek?

To może ja źle wpisałem :) Faktycznie nie ma takiej potrzeby, wyceny które podałem powyżej są bez niego.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lipiec 2008, 12:00:27 »
Witam. W Accentach I generacji pompa wodna nie była napędzana z paska rozrządu i myślę, że u Ciebie jest podobnie. Nie widzę potrzeby, byś ją wymieniał razem z paskiem i napinaczem no chyba, że przebieg samochodu przekroczył 90 000 km. Oferta z ASO jest bardzo dobra cenowo i myślę, że nie ma się co zastanawiać. Co do zamienników pochodzenia japońskiego, to są dobrej jakości i nie widzę przeciwwskazań w ich montażu. Pozdrawiam Igor.

waxain

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lipiec 2008, 12:45:20 »
Dzięki za pomoc! Chyba skorzystam z oferty w ASO a także wymienię tą pompę (przebieg 80 tys) bo jednak zawsze większa pewność...

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipiec 2008, 13:54:58 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Accentach I generacji pompa wodna nie była napędzana z paska rozrządu

Napędzana nie ale trzeba rozebrać rozrząd żeby ją wymienić

dlugistrzegom

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lipiec 2008, 15:15:35 »
pompa wodna to koszt okolo 70 zl bynajmniej u mnie tyle kosztuje,a rozrzad wyniosl mnie okolo 120zl. Nie wiem skad wy bierzecie takie kosmiczne ceny;p :p

wlad

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lipiec 2008, 18:32:23 »
ja wymienialem w kwietniu -koszt pompy 90zl.nie ma co zalowac-ja wymienialem rozrzad przy 80 tys i gosc powiedzial,ze pompa jest jeszcze super,a poniewaz nie jest napedzana paskiem rozrzadu to nie ma sie co spieszyc.skonczylo sie na tym,ze po nastepnych 20 tys.zaczela szumiec-a poniewaz bylem akurat w polsce,to nie wahalem sie...

waxain

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lipiec 2008, 14:51:05 »
Niestety muszę sprostować informacje co do ASO. Dziś otrzymałem informację, że niestety nie mogą tego zrobić (wymienić rozrządu) bo nie mają urządzenia do zdejmowania rolek w dieslu ...szok! Po obdzwonieniu naprawdę wielu miejsc, została mi już tylko naprawa za 800zł (wraz z wymianą pompy) na zamiennikach w jednym z warsztatów. Do tego terminy napraw są typu "wrzesień" (tu całe szczęście będę miał na "za tydzień").

Hants

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lipiec 2008, 15:30:52 »
I naprawde wierzysz, ze w nieautoryzowanym warsztacie takie urzadzenie do sciagania rolek (???) beda mieli? Przeciez wymiana rozrzadu to chyba trzecia najczesciej wykonywana czynnosc w ASO - zaraz po wymianach oleju i plynow do spryskiwaczy..

waxain

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lipiec 2008, 15:44:47 »
Szczerze - nie mam pojęcia. Czemu nie mają tego urządzenia (a spory warsztat mają) pozostaje także dla mnie zagadką. Tu link na potwierdzenie, że jest na liście ASO:

ASO tarnowskie góry

Co do "nieautoryzowanego" warsztatu - tak mają urządzenie do ściągania rolek (to jest bardzo duży warsztat).

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lipiec 2008, 16:23:10 »
Ło matko. ASO nie ma sprzętu? To może do Korei trzeba się przejechać na wymianę? Na pewno sama robota będzie tania. Ja dalej pozostanę przy swojej zasadzie - "z dala od ASO", chyba że tylko na zakupy

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lipiec 2008, 17:21:08 »
Witam. Czytam te kilka ostatnich postów i myślę sobie, że to chyba jakaś parodia ASO, a nie ASO. Pozostawię bez komentarza, bo to jest co najmniej żenujące ( brak narzędzi do obsługi marki samochodów, na które uzyskało się autoryzację ). Pozdrawiam Igor.